Politika

"Orbán takarodj! Elegünk van"! - ordították a szegedi tüntetők

"Orbán takarodj! Elegünk van"! - ordították a szegedi tüntetők

2018. december 16., vasárnap
"Orbán takarodj! Elegünk van"! - ordították a szegedi tüntetők

Rutinos tüntetők, ismert baloldali aktivisták tüzelték leginkább egymást vasárnap késő délután Szegeden. Habár a Facebookon sokkal többen jelölték be, végül csak 2-300 embert érdekelt az ellenzéki tüntetés a Rákóczi téren.

A mínuszokban megtartott demonstrációt Györgyey János nyitotta meg, aki az Együtt szegedi szervezetének tagja. Ő azt javasolta, hogy erőszak helyett O1G (Orbán egy geci) feliratú táblával álljanak a Fidesz szegedi irodájának ajtajához éjjel-nappal. A tüntető tömegben Nagy Sándor szegedi alpolgármesterrel együtt Márki-Zay Péter is feltűnt, de a nemrég

másfél millió forintra büntetett vásárhelyi polgármester

nem mondott beszédet ezúttal.

Györgyey beszédét követte a tüntetést szervező Kovács Tamás, aki a Párbeszéd jelöltjeként indult Szegeden az idei választásokon, de nem jutott túl sokra ezzel. Kovács beszéde végén felkonferálta Szabó Sándor szocialista parlamenti képviselőt, aki először is bejelentette, hogy ő terrorista és anarchista, akinek a homlokára van írva, hogy hazaáruló – utalt arra Szabó, hogy a héten Kövér László több párttársával együtt szankcionálta az ellenzéki képviselőket, amiért megzavarták a szerdai parlamenti ülést. Szabó a héten

újságíróknak is ingerülten válaszolt, és rettentően felhúzta magát

, amikor a szocialista városvezetést érintő botrányokról kérdezték volna, például a Szeviép-ítéletről, illetve a parkolóbotrányról. Most azonban arra intette a tüntetőket, hogy ne erőszakkal fejezzék ki nem tetszésüket.

A tüntetésen felszólalt

Kékesi Márk is, aki először azzal dicsekedett

, hogy Szeged az a város, ahol először szarral kenték össze a Fidesz székházat, majd betörték az ablakát, utána pedig diszperziós festékkel öntötték le a bejáratát. Beszédét arra az esetre húzta fel, amikor 2015-ben aktivista társával, Szalai Balázzsal kormányzati plakátokat festett le, ezért rongálás miatt elítélte őket a Szegedi Törvényszék – idézte fel ezt a rendkívül bátor tettet. Felszólalásának lényege az az orwelli fantazmagória, miszerint most nem hívták fel, hogy mondjon el mindent a festékes rongálókról, mert feltételezése szerint mindenről tudhat a rendőrség, amit ő csinál. Tehát ő fontos - utalt rá.

Az egy órás demonstráció végén szót kapott Tarnay Kristóf aktivista is, aki elsőként beleüvöltötte a mikrofonba, hogy "Sziasztooook!".A fiatal tüntető azzal szórakoztatta önmagát, hogy azt skandálta "Nem leszünk rabszolgák!", de választ nem kapott a demonstráló tömegtől igazán, csak a Kossuth Lajos sugárút házairól visszhangzott a hangja. A tömeg végül az Aradi térre vonult, útközben azokat a jelszavakat üvöltözve, amit a Kormányhivatal előtt is, vagyis: "Orbán takarodj!" "Elegünk van!" "Gyertek velünk!"

Látható élvezet

Az Aradi térre érve kissé megcsappant a társaság, de a lendület nem hagyott alább a szervezőkben: láthatóan élvezték, hogy valaki végre meghallgatja őket. Itt elsőként egy fiatal diáklány beszélt, de a nevét nem értettem. Ő egy alattomos járványról beszélt, ami "fel akarja falni az országot" szerinte. Ez a járvány pedig a Fidesz. Mihalik Edvin, a Momentum helyi politikus-jelöltje azt mondta, mindenkinek össze kell fogni, mert elegük van mindenből, amit a Fidesz mond vagy tesz. "Erősek vagyunk!" - kiabálta a tömeg. Kovács Tamás, a Párveszéd szegedi reménysége az Aradi téren is beszélt egy keveset, ezúttal a médiáról. Az volt a gondja, hogy nem ír róla (róluk) a sajtó. Tordai Bence, a Párbeszéd parlamenti kévpviselője is beugrott a tüntetésre, de sietnie kell vissza Budapestre "tovább rondítani ezen a rendszeren" - konferálta fel Kovács Tordait. A képviselő azt mondta, Szeged erős ellenzéki fészek, illetve, hogy melegük nincs, de elegük az van. Tordai azt mondta még, le kell blokkolni azokat, akik rabszolgát akarnak csinálni a magyarokból. - Mi vagyunk a nép, ők meg a hatalom. Meg fogjuk buktatni őket - magyarázta. Tarnay Kristóf itt is magához ragadta a mikfrofont, majd 25 percig ki sem engedte a kezéből, de igazából semmi újat nem mondott a korábbiakhoz képest (bár tartott egy kis országos sajtószemlét a Lokálról és a 888-ról), de már kicsit rekedtebb volt a hangja.

Összességében izgalmas vasárnap volt ez azoknak, akik utálják a Fideszt, de ezen túl semmilyen érdemi vélemény, javaslat, vagy alternatíva nem hangzott el arról, hogy mit is csinálnának másként.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.