Írjon nekünk

Politika

“Orbán takarodj! Elegünk van”! – ordították a szegedi tüntetők

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Rutinos tüntetők, ismert baloldali aktivisták tüzelték leginkább egymást vasárnap késő délután Szegeden. Habár a Facebookon sokkal többen jelölték be, végül csak 2-300 embert érdekelt az ellenzéki tüntetés a Rákóczi téren. 

A mínuszokban megtartott demonstrációt Györgyey János nyitotta meg, aki az Együtt szegedi szervezetének tagja. Ő azt javasolta, hogy erőszak helyett O1G (Orbán egy geci) feliratú táblával álljanak a Fidesz szegedi irodájának ajtajához éjjel-nappal. A tüntető tömegben Nagy Sándor szegedi alpolgármesterrel együtt Márki-Zay Péter is feltűnt, de a nemrég másfél millió forintra büntetett vásárhelyi polgármester nem mondott beszédet ezúttal.

Györgyey beszédét követte a tüntetést szervező Kovács Tamás, aki a Párbeszéd jelöltjeként indult Szegeden az idei választásokon, de nem jutott túl sokra ezzel.

Kovács beszéde végén felkonferálta Szabó Sándor szocialista parlamenti képviselőt, aki először is bejelentette, hogy ő terrorista és anarchista, akinek a homlokára van írva, hogy hazaáruló – utalt arra Szabó, hogy a héten Kövér László több párttársával együtt szankcionálta az ellenzéki képviselőket, amiért megzavarták a szerdai parlamenti ülést. Szabó a héten újságíróknak is ingerülten válaszolt, és rettentően felhúzta magát, amikor a szocialista városvezetést érintő botrányokról kérdezték volna, például a Szeviép-ítéletről, illetve a parkolóbotrányról. Most azonban arra intette a tüntetőket, hogy ne erőszakkal fejezzék ki nem tetszésüket.

A tüntetésen felszólalt Kékesi Márk is, aki először azzal dicsekedett, hogy Szeged az a város, ahol először szarral kenték össze a Fidesz székházat, majd betörték az ablakát, utána pedig diszperziós festékkel öntötték le a bejáratát. Beszédét arra az esetre húzta fel, amikor 2015-ben aktivista társával, Szalai Balázzsal kormányzati plakátokat festett le, ezért rongálás miatt elítélte őket a Szegedi Törvényszék – idézte fel ezt a rendkívül bátor tettet.

Felszólalásának lényege az az orwelli fantazmagória, miszerint most nem hívták fel, hogy mondjon el mindent a festékes rongálókról, mert feltételezése szerint mindenről tudhat a rendőrség, amit ő csinál. Tehát ő fontos – utalt rá.

Az egy órás demonstráció végén szót kapott Tarnay Kristóf aktivista is, aki elsőként beleüvöltötte a mikrofonba, hogy “Sziasztooook!”. A fiatal tüntető azzal szórakoztatta önmagát, hogy azt skandálta “Nem leszünk rabszolgák!”, de választ nem kapott a demonstráló tömegtől igazán, csak a Kossuth Lajos sugárút házairól visszhangzott a hangja.

A tömeg végül az Aradi térre vonult, útközben azokat a jelszavakat üvöltözve, amit a Kormányhivatal előtt is, vagyis:

“Orbán takarodj!”

“Elegünk van!”

“Gyertek velünk!”

Látható élvezet

Az Aradi térre érve kissé megcsappant a társaság, de a lendület nem hagyott alább a szervezőkben: láthatóan élvezték, hogy valaki végre meghallgatja őket. Itt elsőként egy fiatal diáklány beszélt, de a nevét nem értettem. Ő egy alattomos járványról beszélt, ami “fel akarja falni az országot” szerinte. Ez a járvány pedig a Fidesz.

Mihalik Edvin, a Momentum helyi politikus-jelöltje azt mondta, mindenkinek össze kell fogni, mert elegük van mindenből, amit a Fidesz mond vagy tesz.

“Erősek vagyunk!” – kiabálta a tömeg.

Kovács Tamás, a Párveszéd szegedi reménysége az Aradi téren is beszélt egy keveset, ezúttal a médiáról. Az volt a gondja, hogy nem ír róla (róluk) a sajtó.

Tordai Bence, a Párbeszéd parlamenti kévpviselője is beugrott a tüntetésre, de sietnie kell vissza Budapestre “tovább rondítani ezen a rendszeren” – konferálta fel Kovács Tordait. A képviselő azt mondta, Szeged erős ellenzéki fészek, illetve, hogy melegük nincs, de elegük az van. Tordai azt mondta még, le kell blokkolni azokat, akik rabszolgát akarnak csinálni a magyarokból.

– Mi vagyunk a nép, ők meg a hatalom. Meg fogjuk buktatni őket – magyarázta.

Tarnay Kristóf itt is magához ragadta a mikfrofont, majd 25 percig ki sem engedte a kezéből, de igazából semmi újat nem mondott a korábbiakhoz képest (bár tartott egy kis országos sajtószemlét a Lokálról és a 888-ról), de már kicsit rekedtebb volt a hangja.

Összességében izgalmas vasárnap volt ez azoknak, akik utálják a Fideszt, de ezen túl semmilyen érdemi vélemény, javaslat, vagy alternatíva nem hangzott el arról, hogy mit is csinálnának másként.

Hírzóna

Növelhetik az olimpiai érmes sportolók özvegyeinek életjáradékát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Szerző:

Kivételes eljárásban tárgyalja a parlament.

Tovább olvasom

Hírzóna

Bejelentkezett miniszterelnök-jelöltnek a vásárhelyi polgármester

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Szerző:

Bár Karácsony Gergelyt is alkalmas aspiránsnak tartja.

Tovább olvasom

Politika

Mihálik szerint a Fidesz nem tudja, mi legyen a rakparttal

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

A Zöld város programért felelős tanácsnok közösségi oldalán reagált Halkó Pál kritikájára.

Tovább olvasom

Aktuál