Börtönbüntetést kértek a Szeviép-fővádlottakra

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Laczi Beáta ügyész börtönbüntetést kért mindhárom Szeviép-fővádlott ellen hétfő délelőtti perbeszédében a Szegedi Járásbíróságon. Csütörtökön ítélet születhet az évek óta húzódó bírósági eljárásban.

Maratoni, két órás perbeszédében Laczi Beáta ügyész a Szeviép-per hétfői tárgyalási napján O. József elsőrendű, B. Sándor másodrendű és P. László harmadrendű vádlott ellen börtönbüntetés kiszabását kérte.

A már felszámolás alatt álló Szeviép Zrt. három egykori vezetőjét a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett, különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntettel vádolják. Az ügyész perbeszédében felidézte, a térség meghatározó munkáltatója volt az építőipari vállalat, mely útépítéssel, vízépítési létesítmények kivitelezésével foglalkozott. A Szeviép pénzügyi mutatói 2008-ban kezdtek el jelentősen romlani, ezt követően 2009 áprilisában fizetésképtelenné vált.

“Szereptévesztésben voltak a Szeviép vezetői”

Több mint 500 hitelező összesen 6,5 milliárd forintnyi igényt jelentett be, ebből eddig 1 milliárd forintot elégítettek ki – ismertette az ügyész. A perbeszédben az is elhangzott, hogy vallomások alapján kijelenthető:

2009-ben már irreális mértékű kölcsönöket nyújtott a Szeviép tulajdonában lévő gazdasági társaságoknak, “egyfajta pénzügyi intézményként működve”, ezeknek az elbírálásáról azonban a három fővádlott döntött.

E hiteleken kívül a másodrendű vádlott 2009 legvégén öt cégnek nyújtott, összesen 89 millió forintnyi követelést is elengedett.

A felszámolóbiztos a tárgyalás előtt írásban bejelentette, hogy a három vádlottal szemben egyetemlegesen 1,1 milliárd forint polgári jogi igényt akar érvényesíteni. Korábban az állam nevében eljáró jogtanácsos mintegy 2 és félmilliárd forint polgári jogi igényt jelentett be a Szeviép-károsultak rendkívüli kárrendezése során 146 hitelezőnek kifizetett összegnek megfelelően.

Az ügyész arról is beszámolt, hogy a cég egyik felügyelő bizottsági tagja sajtóhírek alapján értesült az építőipari vállalat pénzügyi problémáiról.

“Szereptévesztésben voltak, hiszen a Szeviép nem volt bank, nem adhatott volna ki milliárdos nagyságrendű kölcsönöket. Akkor sem hagytak fel ezzel a gyakorlattal, amikor látszódott, hogy saját likviditási problémákat is okozott ez a gyakorlat. A vádlottak előre látták a kölcsönadások következményét és abba belenyugodtak” – fogalmazott Laczi Beáta, aki a kiszabható börtönbüntetés ötéves középértékének kiszabását indítványozta.

Enyhítő körülményként tüntette fel mindhárom vádlott esetében a büntetlen előéletet, valamint a részbeni megtérülést és az azóta eltelt hosszú időt. Viszont súlyosbító körülményként említette a társtettességet, az igen magas elkövetési értéket, a több éves elkövetési időszakot, valamint azt, hogy több száz hitelező, vállalkozó és károsult érintett az ügyben.

A börtönbüntetésen kívül az ügyész a vádlottak vagyonának zár alá vétel fenntartását, illetve több mint 2 millió forint bűnügyi költség egyetemleges megtérítését kérte.

“Minden projektet gondos elemzés előzött meg”

A tárgyaláson Izsák Péter, O. József védőügyvédje ügyfele felmentésére tett indítványt. Izsák a nyomozást felületesnek és hiányosnak nevezte, védence pedig állítása szerint nem vett részt a kölcsönök elbírálásában.

Csütörtökön ítélet születhet

Az évek óta húzódó bírósági eljárás csütörtöki tárgyalási napján a másod- és harmadrendű vádlottak védőbeszédével folytatódhat, de ezt követően már ítélet születhet.

Borítóképünk archív felvétel.

Előző sztori

Összecsomagolták a Szabadtérit az ünnepekre

Következő sztori

Soros György piszkos ügyeiről cikkezik az Egyesült Államok egyik legrangosabb lapja

Legutóbbi hasonló cikkek