Közélet

Börtönbüntetést kértek a Szeviép-fővádlottakra

Börtönbüntetést kértek a Szeviép-fővádlottakra

2018. november 5., hétfő
Börtönbüntetést kértek a Szeviép-fővádlottakra

Laczi Beáta ügyész börtönbüntetést kért mindhárom Szeviép-fővádlott ellen hétfő délelőtti perbeszédében a Szegedi Járásbíróságon. Csütörtökön ítélet születhet az évek óta húzódó bírósági eljárásban.

Maratoni, két órás perbeszédében Laczi Beáta ügyész a Szeviép-per hétfői tárgyalási napján O. József elsőrendű, B. Sándor másodrendű és P. László harmadrendű vádlott ellen börtönbüntetés kiszabását kérte. A már felszámolás alatt álló Szeviép Zrt. három egykori vezetőjét a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett, különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntettel vádolják. Az ügyész perbeszédében felidézte, a térség meghatározó munkáltatója volt az építőipari vállalat, mely útépítéssel, vízépítési létesítmények kivitelezésével foglalkozott. A Szeviép pénzügyi mutatói 2008-ban kezdtek el jelentősen romlani, ezt követően 2009 áprilisában fizetésképtelenné vált.

"Szereptévesztésben voltak a Szeviép vezetői"

Több mint 500 hitelező összesen 6,5 milliárd forintnyi igényt jelentett be, ebből eddig 1 milliárd forintot elégítettek ki – ismertette az ügyész. A perbeszédben az is elhangzott, hogy vallomások alapján kijelenthető:

2009-ben már irreális mértékű kölcsönöket nyújtott a Szeviép tulajdonában lévő gazdasági társaságoknak, "egyfajta pénzügyi intézményként működve", ezeknek az elbírálásáról azonban a három fővádlott döntött.

E hiteleken kívül a másodrendű vádlott 2009 legvégén öt cégnek nyújtott, összesen 89 millió forintnyi követelést is elengedett. A felszámolóbiztos a tárgyalás előtt írásban bejelentette, hogy a három vádlottal szemben egyetemlegesen 1,1 milliárd forint polgári jogi igényt akar érvényesíteni. Korábban az állam nevében eljáró jogtanácsos mintegy 2 és félmilliárd forint polgári jogi igényt jelentett be a Szeviép-károsultak rendkívüli kárrendezése során 146 hitelezőnek kifizetett összegnek megfelelően.

Az ügyész arról is beszámolt, hogy a cég egyik felügyelő bizottsági tagja sajtóhírek alapján értesült az építőipari vállalat pénzügyi problémáiról.

"Szereptévesztésben voltak, hiszen a Szeviép nem volt bank, nem adhatott volna ki milliárdos nagyságrendű kölcsönöket. Akkor sem hagytak fel ezzel a gyakorlattal, amikor látszódott, hogy saját likviditási problémákat is okozott ez a gyakorlat. A vádlottak előre látták a kölcsönadások következményét és abba belenyugodtak" – fogalmazott Laczi Beáta, aki a kiszabható börtönbüntetés ötéves középértékének kiszabását indítványozta. Enyhítő körülményként tüntette fel mindhárom vádlott esetében a büntetlen előéletet, valamint a részbeni megtérülést és az azóta eltelt hosszú időt. Viszont súlyosbító körülményként említette a társtettességet, az igen magas elkövetési értéket, a több éves elkövetési időszakot, valamint azt, hogy több száz hitelező, vállalkozó és károsult érintett az ügyben. A börtönbüntetésen kívül az ügyész a vádlottak vagyonának zár alá vétel fenntartását, illetve több mint 2 millió forint bűnügyi költség egyetemleges megtérítését kérte.

"Minden projektet gondos elemzés előzött meg"

A tárgyaláson Izsák Péter, O. József védőügyvédje ügyfele felmentésére tett indítványt. Izsák a nyomozást felületesnek és hiányosnak nevezte, védence pedig állítása szerint nem vett részt a kölcsönök elbírálásában.

Csütörtökön ítélet születhet

Az évek óta húzódó bírósági eljárás csütörtöki tárgyalási napján a másod- és harmadrendű vádlottak védőbeszédével folytatódhat, de ezt követően már ítélet születhet.

Borítóképünk archív felvétel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.