Világtükör

Továbbra is rengeteg migráns érkezik Németországba

Továbbra is rengeteg migráns érkezik Németországba

2018. november 18., vasárnap
Továbbra is rengeteg migráns érkezik Németországba

Nem érzékelhető az Európai Unió területére irányuló migrációs hullám enyhülése Németországban, amelyre továbbra is erőteljes nyomás hárul.

A Die Welt című német lap a szövetségi belügyminisztérium adatai alapján arról számolt be, hogy az idén már csaknem 160 ezer menedékkérelmet nyújtottak be Németországban, holott a Földközi-tengeren keresztül érkező migránsok száma jelentősen csökkent az elmúlt években. Míg 2015-ben több mint egymillió menedékkérőt regisztráltak, ez a szám 2016-ra 367 ezerre, 2017-re 178 ezerre csökkent; az idén október végéig pedig 103 ezren érkeztek az Európai Unió területére. Ennek ellenére Németországban két és fél éve stabilan havi 11 ezer és 17 ezer közötti sávban mozog az érkezők száma, ami az úgynevezett másodlagos migrációnak tulajdonítható, vagyis annak, hogy az EU más tagállamaiból elvándorolnak menedékkérők Németországba – írta a Die Welt. A hivatalos adatok szerint idén október végéig 158 512 menedékjogi kérelmet nyújtottak be a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalhoz (BAMF), ami ugyan 15,3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 187 226-nál, de a csökkenés mértéke elmarad az EU-ba érkező menedékkérő migránsok számának visszaesésétől. A legnagyobb csoportokat továbbra is a szíriai, az iraki és az afganisztáni állampolgárok alkotják, mintegy 40 ezer, 15 ezer és 10 ezer fővel. Nagyobb, de már tízezer fő alatti a nigériai, az iráni, a törökországi, az eritreai, a szomáliai és az orosz állampolgárok csoportja is. A BAMF október végéig 186 886 kérelmet bírált el. Menedékjogot vagy más, németországi tartózkodásra feljogosító menedékjogi státuszt a kérelmezők 33,9 százaléka kapott. A kérelmek 35 százalékát elutasították. A kérelmek 31,1 százaléka a más módon rendezett ügyek kategóriájába került. A nemzetközi migrációs válság eddigi legsúlyosabb időszakában, 2015-ben 890 ezer menedékkérőt vettek nyilvántartásba Németországban, 2016-ban további 280 ezret, 2017-ben pedig 187 ezret – írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.