Világtükör

Elszabadult a bűnözés Boszniában a migránsáradat óta

Elszabadult a bűnözés Boszniában a migránsáradat óta

2018. november 9., péntek
Elszabadult a bűnözés Boszniában a migránsáradat óta

Snezana Galic, a boszniai Una-Sana kanton rendőrségi szóvivője szerint a mostani migránsáradat elindulása óra több mint 300 bűncselekményről kaptak bejelentést migránsokkal kapcsolatban. Mint ismert, korábban a SzegedMa beszámolt arról, hogy a röszkei csatához hasonló válsághelyzet alakult ki a bosnyák-horvát határon az erőszakos migránsok miatt.

Snezana Galic az M1 aktuális csatornának nyilatkozva csütörtökön arról beszélt: először csak egymás között történtek a bűnesetek, de most már mindinkább a lakosság kárára. Különböző okok miatt nem indítottak eljárást, vagy azért, mert már tovább álltak, vagy nem találták meg az elkövetőt.

Emberölés, emberölési kísérlet, nemi erőszak, súlyos testi sértés, lopás, betörés

Van azonban körülbelül 60 komolyabb eset, ahol lépett a rendőrség. Ezek között van emberölés, emberölési kísérlet, nemi erőszak, súlyos testi sértés, lopás, betörés, amelyet mind migránsok követtek el, de a sértettek között is vannak migránsok. A lakosságnak egyre jobban fogy a türelme, elkeseredettek, hogy senki nem tesz semmit a helyzet megoldásáért. Bihacon emiatt nemrég tüntetések is voltak, egyebek mellett azt kérték, hogy ellenőrizzék a migránsok mozgását. A rendőrség mindent megtesz, hogy kézben tartsa a helyzetet, például igyekszik a migránsokat a befogadóhelyekre irányítani. Egy hétfői válságtanácskozáson ezért azt is felvetették, hogy pontosan meg kell határozni, hány férőhelyes a kladusai és a bihaci központ, hogy ne legyen több migráns a városban, mint ahányan elférnek. A befogadóhelyeken pedig állítsanak fel ellenőrzőpontokat, ahol regisztrálják a mozgásukat, mert a lakosság biztonsága a legfontosabb.

Nincs több szállás, megteltek az eddigiek

A szóvivő szerint a mostani migránsáradat indulása óta 11 500 migráns érkezett a területre, de amióta sikerül megakadályozniuk, hogy újabb emberek érkezzenek, azóta elmondható, hogy stabilizálódott a helyzet. Minden nap jönnek új emberek, legtöbbször a Szarajevó és Bihac közötti vonattal. Mindent megtesznek azért, hogy az illegális bevándorlók ne jöjjenek ismét vissza, elsősorban azért, mert nem lehet, hogy ellenőrzés nélkül jöjjenek; másrészt pedig nem tudnak nekik szállást biztosítani. Ezért kérték az illetékeseket, hogy biztosítsanak megfelelő ellátást a nemzetközi elvárások szerint, hogy a rendőrség is hatékonyabban végezhesse a munkáját. Így ellenőrzés alatt tudnák tartani őket, felügyelnék, hogy mit csinálnak a városban. A legtöbb migráns Bihacon és Velika Kladusán van, pontos számukat nem tudják, csak becsléseik vannak, mivel ezek az emberek illegálisan jöttek az országba, és illegálisan is hagyják el. Júliusig mintegy ötezren jöttek, majd a további két hónapban még ötezren. Mivel rosszabbodott a térség biztonságpolitikai helyzete, úgy döntöttek, nem engedélyezik újabb migránsok érkezését. A rendőrség a kezdetektől kérte az állami szervek együttműködését, de sajnos "különösebb segítséget" nem kaptak – tette hozzá. Erre példaként említette, hogy Kladusán vállalkozók fogtak össze és ajánlottak szállást azoknak a migránsoknak, akik egy hétig blokád alatt tartották a bosnyák-horvát határt. De ez csak ideiglenes szállás, az elképzelés hosszú távon az, hogy Szarajevóban lesz egy nagyobb befogadóközpont.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.