Világtükör

A röszkei csatára emlékeztető válsághelyzet alakult ki a bosnyák-horvát határon

A röszkei csatára emlékeztető válsághelyzet alakult ki a bosnyák-horvát határon

2018. október 30., kedd
A röszkei csatára emlékeztető válsághelyzet alakult ki a bosnyák-horvát határon
A 2015-ös röszkei csatára emlékeztető, veszélyes helyzet alakult ki szerdán a bosnyák-horvát határon. Az utóbbi időkben ugyanis többtízezernyi migráns torlódott fel a Balkánon. Bihacnál a bosnyák, majd később a horvát rendőröket is megtámadta mintegy 200-250 migráns, akik a határok azonnali megnyitását követelték. A bosnyák oldalon tízezernyi illegális bevándorló torlódott fel, a biztonsági helyzet kritikus, jelenti azavaz.baés a horvát Jutarnji Viesti. Horvátország a konfliktus miatt lezárta aMaljevacnál lévő határátkelőt. A bosnyák határvédelmet ellátó rendőrség múlt héten szerdán élte át a maga röszkei csatáját: mintegy 250 illegális migráns áttörve az első kordont, rátámadt a határt védő rendőrökre, kövekkel dobálta a rendfenntartó erőket, és azt követelte, azonnal nyissák meg a horvát határt, és engedjék őket tovább az EU felé. Az Index.hr jelentése szerint a biztonsági helyzet kirtikussá vált a bosnyák oldalon. Mindennaposak az emberölések, a rablások, a gyilkossági kísérletek.Az elmúlt négy hónapban a kantonban 250 gyilkossági kísérletet, nemi erőszakot, súlyos lopást és betörést követtek el migráns hátterű elkövetők. A migránsok között elfogtak egy olyan bűnözőt is, aki Macedóniában öt embert gyilkolt meg.
Az összecsapás előzménye, hogy a térségben többezernyi illegális migráns torlódott fel az elmúlt hetekben, azonban minden egyes nap újabb száz fő érkezik. A szerdai összecsapás előestéjén újabb 99 illegális migráns érkezett a menetrendszerint Szarajevóból érkező vonaton, akiket a rendőrök nem engedtek leszállni a vonatról, és felszólították a vasúttársaság alkalmazottait, hogy az illegális migránsokat szállítsák vissza Szarajevóba.
Erről értesülve 250 migráns a határ bosnyák oldalához indult, ott átaszakította az első barikádot, majd nekitámadt a bosnyák-horvát határt védő rendőröknek, és azt követelte, hogy engedjék át őket Horvátország, így az EU elé.
A migránsok tehát áttörték az első védelmi vonalat, majd nekitámadtak bosnyák rendőri erőknek, akik a határ bosnyák oldalát védik Maljevacnál, később pedig a határ mentén a horvát rendőröket támadták meg. A horvát belügyminisztérium arról számolt be, hogy két rendőr megsérült, amikor a Maljevec határában a bevándorlók egy csoportja köveket és más tárgyakat dobált a rendőrökre.
Később a migránsok ülősztrájkba kezdtek a határátkelőnél, emiatt a forgalmat mindkét irányban felfüggesztették, és a határt lezárták. Az eredménytelen ülősztrájk után azonban a migránsok újabb taktikához folyamodtak: a határ menti sávban a réten gyalogolva igyekeztek betörni Horvátországba. Ezt azonban a kiérkezett horvát különleges erők megakadályozták, a terület felett horvát helikopter is körözött. A helyzet azonban egyre keményebb - jelenti azavaz.ba
A rendőrség később próbált tárgyalni a bevándorlókkal a forgalom fölszabadítása érdekében, de nem jártak sikerrel. A helyzet azért is kritikus, mert a migránsok újabb és újabb akciókba kezdenek. Pénteken 200 migráns kezdett éhségsztrájkba azt követelve, hogy engedjék őket az EU-ba. A pattanásg feszült helyzet miatt mindennapos, hogy a bosnyák polgárok az utcán fejezik ki elégedetlenségüket a migránsokkal szemben. Az elégedetlenség mellett a migráció - valamint a határok lezárása - konkrét gazdasági károkat is okoz: "az egész gazdaságunk az exportra és a városunkra támaszkodik a határokon átnyúlóan, és minden nap hatalmas károkat szenvedünk. Békés tiltakozást szervezünk annak érdekében, hogy kifejezhessük elégedetlenségünket" - mondta azavaz.baportálnak Ibrahim Dedovic, Velika Kladusa önkormányzatának üzletfejlesztési elnöke. A magyar pártok közül egyedül a Fidesz reagált a balkáni migrációs krízisre. A nagyobbik kormánypárt szerint Magyarországra is veszélyes a Balkánon kialakult migrációs helyzet. Hidvéghi Balázs, a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatója pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, titkosszolgálati adatok szerint 70 ezer illegális bevándorló torlódott fel a régióban, ők döntően észak felé indulnának el. Hangsúlyozta, hogy fizikai összetűzés is volt a hatóságokkal, bevándorlók tömegei támadtak rá a boszniai rendőrökre, "pattanásig feszült a helyzet" a boszniai-horvát határon. Hidvéghi hozzátette: ez egy újabb példa a korábban Röszkénél is tapasztalt erőszakos támadásra és félő, hogy bármikor Magyarország felé veszik a migránsok az irányt. A Fidesz arra kéri képviselőit, hogy kiemelten foglalkozzanak ezzel az üggyel az Országgyűlés nemzetbiztonsági, valamint honvédelmi és rendészeti bizottságában. Kérdésre válaszolva Hidvégi Balázs azt mondta, a kormánynak meg kell erősítenie a déli határszakaszt és figyelnie kell a migránsok mozgását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.