Közélet

Az ebrendészet betiltatná a tűzijátékot

Az ebrendészet betiltatná a tűzijátékot

2018. október 1., hétfő
Az ebrendészet betiltatná a tűzijátékot

Szinte óránként kerül fel a közösségi médiára fénykép elkóborolt, elhagyott állatokról. Szegeden ha az ebrendészethez kerül a házi kedvenc, akkor jó kezekben van.

Városunkban a Buksi Ebrendészet Bt. foglalkozik a kóbor állatok befogásával, de ennél többet is tesznek. Nyulas János Attila, a telep vezetője elárulta, hogy a kedvenceiket elvesztő szegedieknek nincs miért aggódniuk, ugyanis az általuk befogott állatokat csak akkor altatják el, ha súlyos sérüléssel, vagy gyógyíthatatlan betegséggel kerülnek a telepükre.

„Mi szeretünk gazdit találni az állatoknak. Olyan kutyusunk is van, ami már 3 éve nálunk van. Nem altatjuk el őket, csak azért mert sokáig nem találnak gazdára. Állatorvos ítéli meg, hogy milyen állapotban van, ha beteg kezeljük, de persze ha az élettel összeegyeztethetetlen az állapota, ha például eltört a gerince, akkor inkább elaltatjuk, mert különben csak szenvedne.”

- mondta Nyulas Attila. A telepvezető beszámolója szerint szerencsére nincs túl sok olyan eset, amikor altatásra kényszerülnek. Általában naponta 4-5 hívást kapnak, de a napi 10 hívás sem ritka. Körülbelül 100 esetből egyszer szokott olyan helyzet előállni, amikor annyira szenved egy állat, hogy az elaltatása mellett döntenek.

Sokszor felesleges a hívás

A legtöbb hívást olyan állatokra kapják, amik rendelkeznek chippel, így a gazdáját gyorsan meg is találják. Sokszor azonban a rossz szomszédi viszony, vagy túlzott aggodalom miatt is keresik őket.

„Sok olyan eset van, mikor egy kocsikiállásnál a kutyus csak kiszalad az utcára, körbenéz, a szomszéd meg már hív is minket, mert állatot látott az utcán. Persze mire mi meg kiérünk a kutya már rég visszament a helyére, de az ilyen hívásokkal is foglalkoznunk kell.”

- mesélte a telepvezető. Jelenleg az ebrendészet oldalán 26 új gazdára váró kutyát lehet találni, és több, mint 200 olyan ebet és macskát, ami már új otthonra talált.

A tűzijáték nagy ellenség

Bár leginkább tavasszal, azaz az állatok párzási időszakában nő meg a városban a kóbor állatok száma, de a tűzijátékok miatt is sok szökik el otthonról.

„Tavasszal drasztikusan megnövekszik az elütött cicusok száma, most hogy hűl le a levegő, az állatok is szeretnek inkább bent maradni a melegben. A problémás időszak még a tűzijátékok ideje. Én személy szerint be is tiltanám, mert a szerencsétlen állatok megrettennek a hangoktól, durranásoktól. Elszaladnak otthonról, és sajnos sokszor kocsi, vagy busz elé futnak ki.”

- számolt be a tapasztalatairól az ebrendész. Nyulas Attila hozzátette, hogy a kóbor állatokat mindig be tudják fogadni, de a vadállatokkal- így például a városba tévedt rókákkal- a vadásztársaságok foglalkoznak.

Egy a neve elhallgatását kérő olvasónk, aki szintén kutyákkal foglalkozik, elárulta, hogy a kutyaviadalok beteg világa nem kitaláció. Névvel azért nem szeretett volna nyilatkozni, mert bevallása szerint fél azoktól az emberektől, akik ilyesmivel foglalkoznak.

„Nagydarab, agyontetovált, félelmetes emberek ezek. Ráadásul elég betegek és alpáriak is.”

- magyarázta informátorunk az okát annak, hogy miért nem szeretné, ha megjelenne a neve. A kutyaviadalok kapcsán olvasónk megjegyezte, hogy ezek az állatok nehezen megközelíthetőek és rendkívül agresszívek. Az ilyen kutyákat verik, és általában rossz állapotban, sérülten, nyílt sebekkel találnak rájuk.

A borítóképünk illusztráció

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.