Közélet

Az ÁNTSZ szerint a bűz nem árt az embereknek

Az ÁNTSZ szerint a bűz nem árt az embereknek

2018. október 15., hétfő
Az ÁNTSZ szerint a bűz nem árt az embereknek

Az elmúlt napokban-hetekben ismét orrfacsaró trágyaszagot lehetett érezni Szeged északi részén. Miután a bűz forrásért feltehetően felelős cégeket már felkerestük, az ÁNTSZ–nél is érdeklődtünk a szagok felől.

Továbbra is rendszeresen jelzik olvasóink, hogy gyomorforgató szag terjeng egész nap Szeged északi részén. A levélírók szerint a Vértó környékén a legdurvább a helyzet. "Nem hiszem, hogy ne lehetne valamit csinálni. Nemhogy szellőztetni nem lehet, de ha jön egy kisebb szél már okádni lehet ahogy utcára lépünk." "Ez trágyaszag. Olyan mint gyerekkoromba falun. Nem hiszem, hogy ne lehetne valamit tenni." Ilyen és ehhez hasonló levelek érkeztek hozzánk.

Korábbi cikkeinkben

már tisztáztuk, hogy a förtelmes bűzért nem csupán egy telep lehet a felelős. A sándorfalvi út mellett található mezőgazdasági cégeknek, az Agroplanta Kft.-nek, a Karotin Kft.-nek és a Pigmark Kft.-nek, valamint a Szegedi Tudományegyetemnek áll a közös tulajdonában a biogáz üzem. A bűznek pedig valószínűleg ez a biogáz üzem lehet a forrása. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) ilyen formában és néven már nem létezik. F

eladatát a Nemzeti Népegészségügyi Központ vette át, ami több egészségügyi háttérszervezetből október 1-el alakult, sokan viszont még ÁNTSZ-ként ismerik. A

Csongrád Megyei Kormányhivatalnak van

Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztálya, ami a korábbi ÁNTSZ-hez hasonló,

így a megkeresésünkre ők válaszoltak.

Tudnak a bűzről, de a forrását nem lehet bizonyítani

Válaszuk szerint a bűzről már többször érkezett panasz a Csongrád Megyei Kormányhivatalhoz, ami miatt ellenőrzéseket is végeztek a szagforrások feltételezett telephelyein. „Szakembereink az elmúlt időszakban több olyan telephelyen tartottak helyszíni ellenőrzéseket, amelyek forrásai lehetnek a kifogásolt szagnak. Ezek közül volt olyan helyszín, ahol találtak olyan jellegű hiányosságokat, amelyek esetlegesen kiválthattak a lakosságot zavaró bűzhatást, azonban ennek tényét utólag nem lehetett egyértelműen bizonyítani. Ebben az esetben az üzemeltető vállalta, hogy megteszi a hatóság által kért intézkedéseket, amelyek megtörténtét ellenőrizni fogja a hivatal.” - közölte a megyei kormányhivatal. Ezzel együtt a kormányhivatal levelében hangsúlyozta: a bűznek egészségkárosító hatása nincs.

Összefoglalva: nincs mit tenni

Tehát az ÁNTSZ bár vizsgálódik az ügyben, de nem tudják pontosan megmondani honnan jön a büdös. Ígéretet mégis kaptunk, hogy egy cég változásokat fog eszközölni a működésében. A remény él, hogy eltűnik a szag a város északi területéről. Borítókép:

Ecolounge

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.