Közélet

A bűz nyomában

A bűz nyomában

2018. augusztus 9., csütörtök
A bűz nyomában

Fülledt meleg napokon és estéken még most is kellemetlen szagok zavarják a Rókuson lakó szegedi lakosokat. A sándorfalvi úton található sertéstelep mellett egy szeméttelep is van, ami egyesek szerint szintén lehet kelletlen szagok forrása.

Korábbi

cikkeinkből

kiderült, hogy sándorfalvi út melletti mezőgazdasági telepek a szagokért bizonyos mértékben felelősek,

de hozzátették

, hogy a mellettük lévő szeméttelep sokszor jóval bűzösebb. A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ezzel szemben azt mondja, hogy a sándorfalvi út mellett terjengő erős, kellemetlen szag, nem a Sándorfalvi Központi Hulladéklerakótelepről származik.

Forrás: szegedihulladek.hu

Állításukat alátámasztandó azt is megjegyezték, hogy rendszeresen ellenőrzik őket. A legutóbbi vizsgálatuk júniusban volt. „Idén júniusban volt az IPPC (az integrált szennyezés-megelőzésről és csökkentésről az Európai Parlament és a Tanács ipari kibocsátásokról szóló 2010/75/EU irányelve) engedélyünk által előírt biofilter szaghatás mérés a komposztálónál, és kiemelkedően magas, 90% nál jobb eredményt mértek, mint a megengedett. Tehát nem a hulladékkezelő telepről jön a kellemetlen szag.” – áll a társaság közlésében.

A szeméttelep vezetősége úgy véli, hogy laikus orral is érzékelhető, hogy a környéken érezhető bűz állati eredetű trágyaszag, illetve a biogázüzem silójából áradó erjedt növényi trágyaléhez köthető.

Olvasóink azt is jelezték, hogy az elmúlt napokban esténként trágyát szállító traktorok közlekednek a Rókusi körút környékén. Egy helyi lakos beszámolója szerint a szag egészen elviselhetetlen. A nappali hőség után esténként szeretnének szellőztetni, de a förtelmes bűz miatt az lehetetlen.

Végeredményben a bűznek nincs valódi gazdája, hiszen a teljes felelősséget senki sem hajlandó magára vállalni.

Igaz az állattartó telep vezetősége részben elismerte, hogy a mezőgazdaság általuk végzett része járhat kellemetlen szagokkal, de a tömény trágya szagért nem tehetők teljes mértékben felelőssé. A sertéstelep mellett pedig olyan üzemek találhatóak, amelyektől ilyen bűz nem terjedhet, mivel azok csak takarmányokkal foglalkoznak. A mezőgazdasági cégek által említett szeméttelep,- ahogyan azt fentebb is olvashatják - pedig mérésekkel is tudja bizonyítani, hogy nem tőlük ered a bűz. A hulladékgazdálkodással foglalkozó cég által említett biogáz üzemnek pedig négy tulajdonosa is van. Bár az egyik a sertéstelep, ám mivel rajtuk kívül még két másik cég és a Szegedi Tudományegyetem is résztulajdonos benne, nem okolhatók kizárólag a szagokért. A trágya, amit mostanában Szegeden szállítanak, nem eredhet a biogázüzemből, ugyanis abból injektortüskékkel egyből a földbe nyomják a trágyát. Így végül még a biogázüzem sem okolható a teljes bűzért. Borítókép: Délmagyar

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.