/

A Szent Gellért Fesztiválon fiatal tehetségek is bemutatkoznak

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye idén tizenegyedszer rendezi meg a Szent Gellért Fesztivált.

A szeptember 21-től október elsejéig tartó rendezvény egy olyan hangversenysorozat, mely komolyzenei ritkaságokkal Szeged zenei életét színesíti.

A mintegy egy évtizede életre hívott fesztivál különleges művészi-, kulturális- és zenei élményt ígér a zeneszerető közönség új generációjának is. A rendezvény alapítói missziójuknak tekintik a fiatal hazai tehetségek támogatását, ezért az ifjú művészek szólóban is bemutatkozhatnak, de fellépnek a Szent Gellért Akadémia zenekarának tagjaként is.

Nem véletlenül kapta a fesztivál a nevét

A hangversenysorozat elnevezéséről Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, elárulta, hogy a XI. században élt Szent Gellért nevét az iránta érzett tiszteltből viseli a fesztivál, és a szegedi Gál Ferenc Főiskola Zenetudományi Intézetének keretében működő Szent Gellért Akadémia is.

„Szent Gellért püspök napjainkban igazi európai példakép lehet nemcsak a keresztényeknek, hanem mindenkinek, különösen a nevelők számára. Szerény aszkéta élete, áldozatos munkája, nevelői következetessége, valamint minden tettében megnyilvánuló szeretete, valamennyiünk számára követendő példa”

– számolt be a püspök a fesztivál névadása kapcsán.

„A koncertsorozat célja, hogy olyan komolyzenei eseményre hívja a szegedi, vajdasági; bácskai, bánáti és a honi közönséget, amely kifejezi és erősíti a hit és a művészet határokon átívelő kapcsolatát”

– közölte a megyéspüspök.

Október elsejéig tartanak a programok.

A fesztivál szeptember 21-én a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara oktatóinak kamarakoncertjével veszi kezdetét. A következő napon három szegedi előadót hallgathatnak meg a komolyzene kedvelői, köztük a Virtuózok zenei vetélkedőn hírnévre szert tett fiatal tehetséget, Szauer Bianka hárfaművészt.

A Szent Gellért Akadémia Zenekara szeptember 24-én adja első koncertjét, majd 26-án, a Brnói Filharmonikus Zenekar Kórusa és a Mozarteum Egyetem négy énekművésze szólaltatja meg Mozart C-moll miséjét.

A Korábban Érkeztem Alapítvány jótékonysági gálakoncertjét szeptember 30-án tartják. A fesztivál zárónapján, azaz október elsején pedig egyedülálló zenei különlegességet kínál a rendezvény. A magyar népzene egyik kiváló képviselője, Pál István „Szalonna”, Szamosi Szabolcs orgonaművésszel ad közös koncertet, aki számtalan izgalmas zenei ötletet valósított már meg hangversenyein.

Ahogyan arra Kiss-Rigó László is utalt, a fesztivál az országunk határait is elhagyja. Szeptember 27-én még Budapesten a Mátyás-templomban ad hangversenyt a fesztivál zenekara a Mozarteum szólistáival és a brnói kórussal, de 29-én már Csehországban, a lednicei kastély kápolnájában lépnek föl.

A komolyzenei fesztivál részletes programját a rendezvény weboldalán lehet megtalálni.

Előző sztori

Közúti ellenőrzés lesz Szegeden a környezetkímélőbb autózásért

Következő sztori

Hobbiból veszik komolyan a színházat