Sport

27 év után ismét Szegeden a Ferencváros

27 év után ismét Szegeden a Ferencváros

2018. szeptember 22., szombat
27 év után ismét Szegeden a Ferencváros

Közel harminc évet kellett rá várni, hogy a Ferencváros labdarúgócsapata tétmérkőzésen pályára lépjen Szegeden. Természetesen nem volt ez mindig így, volt olyan időszak, amikor évente legalább egyszer lerepültek a zöld sasok a napfény városába. A mai különleges alkalom kapcsán összegyűjtöttük a legemlékezetesebb Szeged–Ferencváros összecsapásokat.

A Felső Tisza-parti stadionavató

Az egykori szegedi városvezetés a II. világháború után döntött egy olyan stadion építéséről, amely elsőosztályú mérkőzések lejátszására alkalmas. Az építkezés 1951-ben fejeződött be, és az április 5-i stadionavatóra a BP. Kinizsit (mai nevén a Ferencvárost) sikerült felkérni ellenfélnek. A találkozón 2–1-re nyert a Szegedi Honvéd és ezzel kezdetét vette a Felső Tisza-parti Stadion több évtizeden át tartó aranykora. A stadion nézőcsúcsát az 1960. május 29-én rendezett SZEAC–FTC mérkőzés tartja, amikor is 30 000 néző látogatott ki az Etelka sorra. A találkozót Albert Flórián góljával 1–0-ra a zöld-fehérek nyerték.

Az SZVSE-nek egyszer már összejött a bravúr

A Szegedi VSE legutóbb 1968-ban mérkőzött meg a Ferencváros csapatával az MNK-ban, és óriási meglepetésre a vasutasok hazai pályán, Kiss II. szöglet utáni kapáslövésével 1–0-ra legyőzték a zöld-fehéreket. A korabeli újságok beszámolói szerint a mérkőzés lefújását követően a nyolcezres szegedi publikum hosszú perceken keresztül éltette a győztes csapat játékosait.

Nyitott kapuk Szegeden

1989-ben az UEFA fegyelmi bizottsága úgy döntött, hogy a Ferencváros a két soron következő nemzetközi kupamérkőzését nem játszhatja le Budapesten. A határozat értelmében a fővárostól legalább 150 kilométerre kellett játszani, így végül a november elsejei Admira Wacker elleni KEK-visszavágó helyszínéül a szegedi Felső Tisza-parti Stadiont választották. – Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen, Pécs és Szombathely is szívesen adott volna otthont. Szegeden igen kedvező körülmények között, villanyfénynél léphet pályára csapatunk, s a 17.30 órás kezdés is elfogadható mind a közönség, mind a TV-közvetítés szempontjából – indokolta a döntést Rákosi Gyula, az FTC akkori vezetőedzője. https://www.youtube.com/watch?v=3gl0mbUCz6k

Az utolsó tétmeccs

A Ferencváros legutóbb 1991. március 30-án játszott Szegeden. Akkor a fővárosi zöld-fehérek Nacer Bouiche találatával 1–0-ra legyőzték a Szalai István nevével fémjelzett Szeged SC-t. A Fradi végül másodikként zárt a bajnokságban, míg a Szeged osztályozón kiesett az élvonalból (Szeged–DVTK 1–2, DVTK–Szeged 1–1). https://www.youtube.com/watch?v=7laEFwv00NI A mai találkozó egyértelmű esélyese a Ferencváros, ennek ellenére az SZVSE játékosai szeretnének borsot törni a zöld-fehérek orra alá.

Kelemen Balázs: Hiszek a csodákban

„Egész héten felfokozott hangulatban készültünk a szombati mérkőzésre. Úgy gondolom, hogy a teher a Ferencváros csapatán van, hiszen nekünk ajándék lesz ez az összecsapás. Személy szerint nagyon várom már, hogy teltház előtt játszhassunk, az amatőr játékosok életében kevésszer adódik meg hasonló lehetőség, ki kell élveznünk a találkozó minden egyes pillanatát. Hiszek a csodákban, úgy gondolom, hogyha az első félidőt megússzuk kapott gól nélkül, akkor akár még a győzelemre is lehet esélyünk.” – fejtette ki álláspontját Kelemen Balázs, a vasutasok támadója.

Varga Roland: Száz százalékot kell nyújtanunk

„A Ferencváros mindenhova győzni megy, ez alól nem kivétel a szegedi kupamérkőzés sem. Eddig még nem jártam Szegeden, így nincsenek markáns élményeim a várossal kapcsolatban. Nem vehetjük félvállról a találkozót, hiszen tavaly is beleestünk abba a hibába, hogy nálunk egy jóval szerényebb képességű gárdával szemben alulmaradtunk a kupában. Száz százalékot kell nyújtanunk a Szegedi VSE elleni összecsapáson is, hiszen idén szeretnénk a kupát a magasba emelni. Biztos vagyok benne, hogy sok néző kilátogat majd a mérkőzésre, hiszen amióta az eszemet tudom a Ferencváros nem játszott az ország harmadik legnépesebb városában.” – nyilatkozta Varga Roland, a Ferencváros válogatott támadója.

A 15.00-kor kezdődő SZVSE-FTC összecsapásról, online szöveges tudósítással jelentkezünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.