Közélet

3 millió forintba kerül a szegedi augusztus 20-i tűzijáték

3 millió forintba kerül a szegedi augusztus 20-i tűzijáték

2018. augusztus 14., kedd
3 millió forintba kerül a szegedi augusztus 20-i tűzijáték

Szeged városa idén sem marad tűzijáték nélkül az Államalapítás ünnepén, ellenben a szomszédos várossal, Hódmezővásárhellyel. A látványosság persze nem olcsó mulatság, ugyanis 3 millió forintot költ rá az önkormányzat.

Augusztus 20-án, este 9 órakor kezdődik a tűzijáték, amit a legjobban a rakpartról lehet majd megcsodálni. A 15 perces színes és hangos durrogtatás idei legszebb látványeleme a tiszavirágázást felidéző rész lesz. A folyó felett apró fehér pöttyök jelennek majd meg, amik egyszerre szét is robbannak, jelezve ezzel, hogy Szeged egyik természeti csodája milyen rövid életű. A robbanó fénypontok mellett hasonlóan látványosnak ígérkezik még a tűzijátékot záró 100 méteres görögtűz is, de a durranó tiszavirágokat bizonyára nehéz lesz felülmúlni. Összesen 6000 effektet lőnek majd fel, amit a partfürdőre helyezett irányítópultból követnek figyelemmel a szakemberek. Annak érdekében, hogy a baleseteket elkerüljék, a szervezők minden tűzijátékot megelőzően egyeztetnek a katasztrófavédelemmel és a rendőrséggel is. Az előzetes felkészülés persze nem minden, hiszen probléma a helyszínen is adódhat. Ennek a kiküszöbölése az irányítópultban helyet foglaló operatív törzs feladata, akik egyetlen gomb megnyomásával az egész tűzijátékot letudják állítani.

Mindez a városnak 3 millió forintjába kerül, ahogyan tavaly is, igaz akkor 500-zal több effektet lőttek fel.

Ez az összeg egyébként nincs elrugaszkodva a valóságtól, ugyanis, ha magánszemélyként szeretnénk tűzijátékot rendelni, akkor is 200 ezer és 3 millió forint között tehetjük azt meg. Egy 200 ezer forintos tűzijáték nagyjából 5 percig tart, míg amit 3 millióért vásárolhatunk, az átlagban 15 perces, azaz pontosan olyan, amit Szegeden is láthatnak majd az Államalapítást ünneplők.

Hódmezővásárhelyen nem lesz tűzijáték

Idén a hódmezővásárhelyiek tűzijáték nélkül maradnak, ugyanis Márki-Zay Péter városának a felújítások és fejlesztések miatt nem maradt elegendő pénze az augusztus 20-i ünnepségre. Vásárhely polgármestere szerint spórolniuk kell, így idén tűzijáték helyett csak fényjáték jut a helyieknek. Augusztus 20-án a korábbi években többször is voltak nagy viharok, a tavaly mégis szerencsések voltak a szegediek, és vihar nélkül, szép időben nézhették a tűzijátékot. Előreláthatólag idén sem lesz ez másképp, ugyanis az Országos Meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint 27 km/h-ás mérsékelt szél és kellemes 20 fokos hőmérséklet várható hétfő este. Az autóval közlekedőknek nem árt figyelembe venniük az útlezárásokat, ugyanis a tűzijáték idején este 35 percre lezárják a Belvárosi hidat. Emellett a rakparton 14-én este 6 órától tilos lesz parkolni a sörfesztivál miatt, illetve 15-én reggel 9 órától, egészen augusztus 21. reggel 7 óráig a gépjármű forgalom elől is lezárják a rakpartot. A tavalyi tűzijátékról egy YouTube felhasználó tett közzé egy felvételt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.