/

3 millió forintba kerül a szegedi augusztus 20-i tűzijáték

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szeged városa idén sem marad tűzijáték nélkül az Államalapítás ünnepén, ellenben a szomszédos várossal, Hódmezővásárhellyel. A látványosság persze nem olcsó mulatság, ugyanis 3 millió forintot költ rá az önkormányzat.

Augusztus 20-án, este 9 órakor kezdődik a tűzijáték, amit a legjobban a rakpartról lehet majd megcsodálni. A 15 perces színes és hangos durrogtatás idei legszebb látványeleme a tiszavirágázást felidéző rész lesz. A folyó felett apró fehér pöttyök jelennek majd meg, amik egyszerre szét is robbannak, jelezve ezzel, hogy Szeged egyik természeti csodája milyen rövid életű.

A robbanó fénypontok mellett hasonlóan látványosnak ígérkezik még a tűzijátékot záró 100 méteres görögtűz is, de a durranó tiszavirágokat bizonyára nehéz lesz felülmúlni.

Összesen 6000 effektet lőnek majd fel, amit a partfürdőre helyezett irányítópultból követnek figyelemmel a szakemberek. Annak érdekében, hogy a baleseteket elkerüljék, a szervezők minden tűzijátékot megelőzően egyeztetnek a katasztrófavédelemmel és a rendőrséggel is. Az előzetes felkészülés persze nem minden, hiszen probléma a helyszínen is adódhat. Ennek a kiküszöbölése az irányítópultban helyet foglaló operatív törzs feladata, akik egyetlen gomb megnyomásával az egész tűzijátékot letudják állítani.

Mindez a városnak 3 millió forintjába kerül, ahogyan tavaly is, igaz akkor 500-zal több effektet lőttek fel.

Ez az összeg egyébként nincs elrugaszkodva a valóságtól, ugyanis, ha magánszemélyként szeretnénk tűzijátékot rendelni, akkor is 200 ezer és 3 millió forint között tehetjük azt meg. Egy 200 ezer forintos tűzijáték nagyjából 5 percig tart, míg amit 3 millióért vásárolhatunk, az átlagban 15 perces, azaz pontosan olyan, amit Szegeden is láthatnak majd az Államalapítást ünneplők.

Hódmezővásárhelyen nem lesz tűzijáték

Idén a hódmezővásárhelyiek tűzijáték nélkül maradnak, ugyanis Márki-Zay Péter városának a felújítások és fejlesztések miatt nem maradt elegendő pénze az augusztus 20-i ünnepségre. Vásárhely polgármestere szerint spórolniuk kell, így idén tűzijáték helyett csak fényjáték jut a helyieknek.

Augusztus 20-án a korábbi években többször is voltak nagy viharok, a tavaly mégis szerencsések voltak a szegediek, és vihar nélkül, szép időben nézhették a tűzijátékot. Előreláthatólag idén sem lesz ez másképp, ugyanis az Országos Meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint 27 km/h-ás mérsékelt szél és kellemes 20 fokos hőmérséklet várható hétfő este.

Az autóval közlekedőknek nem árt figyelembe venniük az útlezárásokat, ugyanis a tűzijáték idején este 35 percre lezárják a Belvárosi hidat. Emellett a rakparton 14-én este 6 órától tilos lesz parkolni a sörfesztivál miatt, illetve 15-én reggel 9 órától, egészen augusztus 21. reggel 7 óráig a gépjármű forgalom elől is lezárják a rakpartot.

A tavalyi tűzijátékról egy YouTube felhasználó tett közzé egy felvételt.

Előző sztori

“Bárcás kurvákká” itatják a diáklányokat a szegedi pedagógusképző gólyatáborában

Következő sztori

Bozótos gyulladt lángra Szegeden