Írjon nekünk

Gasztro

Kopogtatjuk, nem lékeljük- idén még két hétig tart a dinnyeszezon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/sk.jpg

Megjelent:

Idén előbb indult a dinnyeszezon, de senki nem tudja, hogy pontosan miért. Rekkenő és hosszan tartó hőség még nem volt ezen a nyáron, azonban estére kevésbe hűlt le a levegő, ez pedig jót tehetett a termésnek. Hamarabb beérett a dinnye, de emiatt előbb is ér véget a szezon. Az őstermelők szerint idén is görögdinnyéből vitték a legtöbbet a vásárlók.

A “hagyományos” görög a nyerő, de ettől függetlenül nagy sikere volt a sárgadinnyének, a sárga belű görögdinnyének, valamint a magnélküli görögdinnyének is – az utóbbit speciel nem termelik Pap Róberték, akik 35 éve dinnyéznek. Tizenöt évvel ezelőtt termeltek utoljára ilyet, de akkor sokan azt hitték a gyümölcsben található fehér, üres magokra, hogy romlottak, és nehéz volt őket eladni. A zöld belű sárgadinnyének is nagy sikere volt és van, ezt más néven cukordinnyének is hívják, a nagyon finom, kifejezetten édes dinnyét gyorsan elkapkodták az őstermelőtől.

Az őstermelők szerint a szupermarketekben silányabb minőségű dinnyét lehet kapni.

A magyar termékek népszerűsítése miatt A LIDL raktáraiba kizárólag magyar dinnye érkezik a szezonban, a gyümölcs származási helyét minden kalodán feltüntetik. A CBA, SPAR, TESCO, Auchan áruházakban is elérhető a magyar áru, ezt ezekben az áruházakban is külön jelzéssel tüntetik fel a kereskedők. A vásárlói szokásokat vizsgálva kiderült, vásárlók ma már a belföldön megtermelt dinnyét részesítik előnyben. A TESCO most árban kicsit alá ment megszokottnak 120 Ft/kg áron lehet jelen pillanatban görögdinnyéhez jutni.

Vevője válogatja, hogy ki hogyan állapítja meg azt, hogy milyen lesz a dinnye, amit hazavisz. Sokan a kopogtatás régi módszerét használják, ugyanis, ha kong, akkor nem lesz jó a dinnye. 10-15 évvel ezelőtt mindenki lékeltette a dinnyét, mára ez már nem divat. A legtöbben nem visznek már haza 10 kg-os dinnyéket, inkább fél vagy negyed dinnyét választanak, az jobban elfér a hűtőben. Az őstermelőknél 110Ft/kg áron lehet kapni a görögöt, 240Ft/kg áron a sárgát.

Idén mindenhol előbb lesz vége a dinnye szezonnak, augusztus első hetében le fog csengeni ez az időszak.

Nem volt könnyű a betakarítási időszak, a munkaerőhiány miatt, ugyanis sok idénymunkás inkább külföldre megy dolgozni. A dinnyézés azért nem népszerű, mert tűző napon kell komoly fizikai munkát végezni – ezt már a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének szóvivője mondta. Horváth Vivien szerint kis túlzással össze kellett vadászni a munkásokat. A dinnyeszedésért itthon egyébként 800-1000 forintos órabért kapnak a munkások. Aki teljes munkaidőben dolgozik, az havi 200-ezer forintot is kereshetett.

 

Kommentek

ARC

Egy cseppnyi Toszkána a Mátyás téren

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/sk.jpg

Megjelent:

Hunyadi Anna egy éve nyitotta meg a Szia nevű mobil kávézóját az alsóvárosi Mátyás téren.

Tovább olvasom

Gasztro

Szeged ízei 5. rész: ízben és megjelenésben is csúcs a Sótartó halászleve

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/sk.jpg

Megjelent:

Szerző:

Kulcsmozzanat a passzírozás a halászlé elkészítésekor – állítja Kádár-Németh Matild konyhafőnök.

Tovább olvasom

Gasztro

Szeged ízei 4. rész: a vendégek véleménye formálja a Bistorantot

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/sk.jpg

Megjelent:

Szerző:

Saját elgondolású kakaspörkölttel és halászlével várja a tavaszt a Bistorant.

Tovább olvasom

Aktuál