Gazdaság

Kopogtatjuk, nem lékeljük- idén még két hétig tart a dinnyeszezon

Kopogtatjuk, nem lékeljük- idén még két hétig tart a dinnyeszezon

2018. július 23., hétfő
Kopogtatjuk, nem lékeljük- idén még két hétig tart a dinnyeszezon

Idén előbb indult a dinnyeszezon, de senki nem tudja, hogy pontosan miért. Rekkenő és hosszan tartó hőség még nem volt ezen a nyáron, azonban estére kevésbe hűlt le a levegő, ez pedig jót tehetett a termésnek. Hamarabb beérett a dinnye, de emiatt előbb is ér véget a szezon. Az őstermelők szerint idén is görögdinnyéből vitték a legtöbbet a vásárlók.

A "hagyományos" görög a nyerő, de ettől függetlenül nagy sikere volt a sárgadinnyének, a sárga belű görögdinnyének, valamint a magnélküli görögdinnyének is – az utóbbit speciel nem termelik Pap Róberték, akik 35 éve dinnyéznek. Tizenöt évvel ezelőtt termeltek utoljára ilyet, de akkor sokan azt hitték a gyümölcsben található fehér, üres magokra, hogy romlottak, és nehéz volt őket eladni. A zöld belű sárgadinnyének is nagy sikere volt és van, ezt más néven cukordinnyének is hívják, a nagyon finom, kifejezetten édes dinnyét gyorsan elkapkodták az őstermelőtől.

Az őstermelők szerint a szupermarketekben silányabb minőségű dinnyét lehet kapni.

A magyar termékek népszerűsítése miatt A LIDL raktáraiba kizárólag magyar dinnye érkezik a szezonban, a gyümölcs származási helyét minden kalodán feltüntetik. A CBA, SPAR, TESCO, Auchan áruházakban is elérhető a magyar áru, ezt ezekben az áruházakban is külön jelzéssel tüntetik fel a kereskedők. A vásárlói szokásokat vizsgálva kiderült, vásárlók ma már a belföldön megtermelt dinnyét részesítik előnyben. A TESCO most árban kicsit alá ment megszokottnak 120 Ft/kg áron lehet jelen pillanatban görögdinnyéhez jutni.

Vevője válogatja, hogy ki hogyan állapítja meg azt, hogy milyen lesz a dinnye, amit hazavisz. Sokan a kopogtatás régi módszerét használják, ugyanis, ha kong, akkor nem lesz jó a dinnye. 10-15 évvel ezelőtt mindenki lékeltette a dinnyét, mára ez már nem divat. A legtöbben nem visznek már haza 10 kg-os dinnyéket, inkább fél vagy negyed dinnyét választanak, az jobban elfér a hűtőben. Az őstermelőknél 110Ft/kg áron lehet kapni a görögöt, 240Ft/kg áron a sárgát.

Idén mindenhol előbb lesz vége a dinnye szezonnak, augusztus első hetében le fog csengeni ez az időszak.

Nem volt könnyű a betakarítási időszak, a munkaerőhiány miatt, ugyanis sok idénymunkás inkább külföldre megy dolgozni. A dinnyézés azért nem népszerű, mert tűző napon kell komoly fizikai munkátvégezni – ezt már a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének szóvivője mondta. Horváth Vivien szerint kis túlzással össze kellett vadászni a munkásokat. A dinnyeszedésért itthon egyébként 800-1000 forintos órabért kapnak a munkások. Aki teljes munkaidőben dolgozik, az havi 200-ezer forintot is kereshetett.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.