Egészség

Három helyen is lehet pucérkodni Szeged környékén

Három helyen is lehet pucérkodni Szeged környékén

2018. július 23., hétfő
Három helyen is lehet pucérkodni Szeged környékén

A nudistákról került ki a napokban egy érdekes felmérés, melyből kiderül, hogy meglepően népszerű az országunkban a pucér strandolás. Utánanéztünk, hogy Szegeden és környékén hol és milyen szabályok, körülmények mellett lehet ennek a hóbortnak hódolni.

A felmérés arról számol be, hogy a magyarok közül már minden ötödik ember járt már legalább egyszer az életében nudista strandon. A meglepő népszerűség mellett az is kiderült, hogy a nudizmus leginkább az idősebb korosztály, azaz a 41 évnél idősebbek körében igazán népszerű, ugyanis a nudisták kétharmada ebbe a korosztályba tartozik. A felmérésből ezen kívül az is meglehetett tudni, hogy a ruha nélkül strandolók között kétszer annyi a férfi, mint a nő, és hogy az egyik legnépszerűbb nudista hely a sziksósfürdői Naturista Strand. Szegeden és környékén viszont nem csupán ez az egy hely létezik kijelölt ruhátlan időtöltésre. A sziksósfürdői strandon kívül még a Foka szabadstrandon és az algyői vasúti híd alatt található szabadstandon van még lehetőség ledobni a ruhákat.

A Sziki az egyik legkedveltebb célpont a nudisták körében. Fotó: natours.hu

Szatmári Zsolt, a sziksósfürdői Naturista Strand recepciósa elárulta, hogy a naturisták és a nudisták között van némi különbség.

„A nudisták csupán ledobják magukról a ruhát és úgy fürödnek, napoznak, míg a naturisták a meztelenséghez hozzákapcsolják az életfelfogásukat is, a filozófiájukat a természetességről.”

A naturista strand dolgozója ezen kívül megemlítette még azt is, hogy bár a felmérésben az szerepel, hogy a nudizmus iránt leginkább az idősebbek érdeklődnek, náluk léteznek programok, amik a fiatalabbaknak szólnak. Ezen programok közül a Fiatal Naturisták Találkozója nevezhető a legnagyobbnak. Ebbe a táborba azok a gyerekek járnak el, akiknek a szülei érdeklődnek a meztelenség iránt. A naturista strandnak komoly szabályai is vannak. Ahogyan azt a recepciós elárulta, az ő strandjukon kötelező a regisztráció, így aki vét a szabályaik ellen azt kitiltják, és soha nem is térhet vissza. A szabályok közül az egyik legjelentősebb, hogy ha a hőmérséklet engedi, kötelező a meztelenség, ugyanis meglátásuk szerint, aki ruhában megy ki egy ilyen helyre, az inkább kukkoló, és nem nudista, vagy naturista. Emellett természetesen a Magyarországon érvényes törvények és szabályok betartása is kötelező, valamint azt sem nézik jó szemmel, ha valaki lerészegedik a strandjukon. Arról, hogy miért lehet a szikszósfürdői strand a nudisták körében az egyik legnépszerűbb, Szatmári Zsolt azt a választ adta, hogy a visszajelzések alapján náluk a nyugalmat keresik a leginkább.

Az egyéb rejtett nudista helyeket csak ilyen jelzésekkel lehet megtalálni.

A Szikin kívül másik lehetőség még a Foka, ahogy azt fentebb is olvasható. A leginkább csak horgászásra és napozásra alkalmas Tisza part nudisták által kedvelt részét egy festett farönk jelzi. A fák árnyékában megbújó kis zugot a helyi horgászok szerint, az ő szavaikkal élve, csak olyanok keresik fel, akik már „hervadt kukacokkal horgásznak”. Azt egyébként megjegyezték, hogy a meztelenségnek hódolók különösebben nem zavarják őket. Ugyanígy az Algyői vasúti híd melletti partrészre kijáró nudisták sem botránkoztatnak meg a pucérságukkal senkit. Erről már a hidat felújító munkások számoltak be.

Az algyői vasúti híd mellett ezt a partszakaszt kedvelik a nudisták.

„Szoktuk őket látni, de nem sok vizet zavarnak. A folyó túlpartjára szoktak menni, de tényleg nem zavaróak.”

– mondta a felújításon dolgozó egyik munkás. A felmérés arra is kitért, hogy a magyarok többsége elfogadó a naturistákkal szemben, ahogyan azt a Szegediek is tanúsították. Az anti-naturisták többsége nem tartja betegesnek a nudistákat, csak kevés százalékuk gondolja róluk, hogy magamutogatók. A legtöbben barátságosnak, természetesnek, sőt vannak, akik bátornak titulálják őket, és csodálják, hogy mennyire elfogadják önmagukat. További érdekességképp még azt is megemlítették a kutatásban, hogy a férfiak többsége Jennifer Lopezzel és Mila Kunis-al, a nők pedig Tom Cruise-al és Vin Diesellel futnának össze a legszívesebben nudista helyen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.