Írjon nekünk

Közélet

Szegeden is éttermek zárnak be, mert nincs minőségi szakember a piacon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tp.jpg

Megjelent:

Vajon lassan hiányszakmának minősül a szakács is a napfény városában? Az elmúlt hetekben több étterem is bezárt Szegeden és környékén, mi pedig utánajártunk, mi okozhatja, vagy okozhatta a problémát.

Szinte bekapcsolni sem lehet úgy a televíziót, hogy ne főzzenek valamelyik csatornán. A klasszikus receptdiktálós műsorok mellett már amatőr vagy éppen profi szakácsok, celebek versenyeznek egymással- ki főz finomabbat. Az internetet is ellepték a jobb-rosszabb szakács blogok és vlogok – akad aki komoly karriert csinált abból, hogy egy egyszerű paprikás krumplit főzött meg sziporkázó poénokat szórva elkészítése közben.

Mindeközben azt hallani, hogy a Balaton mellett nincs szakács aki megbízhatóan dolgozna- a minőség olykor háttérbe szorul, elég ha az alapokat stabilan hozza. Szegeden az utóbbi időben a Gödör és Fa Villa is feladta a küzdelmet és tegnap este- ahogy azt a SzegedMA is megírta– a Széchenyi téri Anyám tyúkja is facebook oldalán jelentette be, hogy vége, bezárnak. Az ok: nincs szakember.

“Az utóbbi fél évben fontolgattuk a bezárást, de most vasárnap teljesen világossá vált, hogy a munkaerő kínálat területén tapasztalt negatív változások nem fognak egyhamar javulni. Képtelenség olyan megbízható, lojális, szakmailag felkészült szakembereket találni, akikre a mi koncepciónkat lehetne alapozni.”- írták az Anyám tyúkja tulajdonosai bejegyzésükben.

A Széchenyi tér másik felén a Szeged Étterem még kitart. Igaz az üzletvezető szerint ott sem rózsás a helyzet, bár a bezárás nem fenyegeti őket, de a munkaerőhiány ott is érződik.

“Jelenleg is szakácsokat keresünk és valóban van munkaerőhiány a szakmában. Ennek oka, hogy a fiatalok egyre kevéssé vannak tisztában azzal, hogy mivel jár pontosan a szakácsok munkája, mennyit kell dolgozni egy nap. Ráadásul úgy érzik, nincsenek elégé megfizetve.”- foglalta a össze a Szeged Étterem helyzetét Miklós Bence.

Hozzátette, hogy a fizetés egyre kevésbé jelenthet problémát, hiszen az elmúlt egy évben emelték a béreket. A legkülönbözőbb formában hirdetnek és már nem csak Szegeden, vagy Csongrád megyében, a szomszédos területeken is keresnek szakácsot.

“Sokan megijednek a 10-12 órás munkaidőtől.”- summázta az üzletvezető.

Talán nem meglepő, hogy nem csak Szegeden nehéz megfelelő munkaerőt találni, a Balatonnál az akár 300 ezres havi fizetésért cserébe sem akarnak sokan munkába állni. Igyekeznek a vendéglátó helyek felvenni a versenyt a folyamatosan növekvő igényekkel, ez azonban azzal járhat, hogy  fogyasztóként szembesülünk az étlapon a drágulással.

A szegedi Hansági Ferenc Szakképző iskola indít szakácsképzést. Ideiglenes felvételi jegyzékét böngészve úgy tűnik, hogy van kereslet a képzésre, hiszen 76 diák választotta csak ebben az iskolában, hogy szakácsnak szeretne tanulni. Ezen kívül a jelenlegi kilencedikesek közül 19 fő kimondottan erre a pályára készül, de akad még 81 diák az iskolában, akik valamilyen más képzéssel együtt tanulják a mesterséget: például pincér – szakács, vagy cukrász – szakács – vendéglátóipari eladó osztály is van.

Egyre inkább tévhit az is, hogy a fiatalok csak külföldi lehetőségekben gondolkoznak, ugyanis sok példa van arra is, hogy a külhonban szerencsét próbált ifjúk inkább hazatérnek látva a piac változását, hogy van lehetőség, sőt leginkább igény arra, hogy a vállalkozások megtalálják akár nagyobb fizetés mellett is a megfelelő munkaerőt. De sokan inkább pályát váltanak.

Szakácsokkal és üzletvezetőkkel beszélve a gond az lehet, hogy sokan azt hiszik, hogy elég elvégezni a iskolát- vagy még az sem kell- és máris jobbnál jobb helyek ajtajai nyílnak meg, ahol sztárséfként fogadják a fiatal pályakezdőt. Holott ha valahol, akkor ebben a szakmában elengedhetetlen a hosszú éves rutin.

Hírzóna

Nézőpont Intézet: továbbra is vezet a Fidesz–KDNP a teljes ellenzékkel szemben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tp.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint.

Tovább olvasom

Hírzóna

Medvelesen vehetünk részt a Szegedi Vadasparkban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tp.jpg

Megjelent:

Szerző:

Február 2-án, vasárnap.

Tovább olvasom

Hírzóna

Különleges mozdulatművészeti előadás lesz Mórahalmon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tp.jpg

Megjelent:

Szerző:

Február 7-én, a Kolo Szerb Kulturális Központban Szerpentintánc címmel.

Tovább olvasom

Aktuál