Ez a hír is érdekelheti
Orbán Viktor: Brüsszel a háború pártján áll +videó


Babonák, jóslások és lakomák kísérték minden lépését. A disznóvágás Szegeden nemcsak munka, hanem közösségi ünnep is volt.

A Tisza-parti városban és a környező tanyavilágban a téli ünnepkör nem csak a karácsonyra való készülődést jelentette. Egykoron november végén, Szent András napja környékén már megélesítették a késeket, és sercegni kezdett a tűz a pörzsölő üstök alatt. A disznóvágás évszázadokon át a paraszti élet egyik legfontosabb közösségi eseménye volt, amely nem csupán az élelmiszer-tartalékok feltöltését szolgálta, hanem a társas együttlét egyik legvidámabb alkalma is lett.

A régi emberek nemcsak a természet ritmusát, hanem a hiedelmek rendjét is komolyan vették. Szegeden és környékén úgy tartották, a disznóölő időszak András-napon kezdődik, december 21-én, Tamás-napon pedig véget ér – utóbbi dátum máig él a „Szent Tamás-háj” gyógyító hagyományában, amely szerint e napon készült zsírt külön edényben félretették betegségek elleni csodaszerré.
A babonák szerint újholdkor nem szerencsés disznót vágni, és András-éjszakán a házasfeleknek külön kellett hálniuk, nehogy a szalonnába féreg kerüljön.
Tápén vasárnap is tilos volt ölni – ezzel is jelezve, hogy a munka ünnepnapon tiltott.
A disznóvágás nem pusztán munka, hanem rituálé volt. A házigazda napokkal korábban begyűjtötte a sót, paprikát, bélbevalót, megélesítette a késeket, és szólt a rokonoknak, szomszédoknak: „nem erőszak a disznótor” – aki tudott, jött segíteni.
A meghívás viszonzása elvárt gesztus volt. A fiatalok versengtek, hogy ki forgathatja a köszörű követ, a házigazda pálinkával kínálta az érkezőket, és reggelre már felforrt a víz az üstökben.
A főszerep mindig a bölléré volt: ez a tapasztalt szakember irányította a műveletet, egykor szívességből, később már fizetségért.
A hajnal a szúrással indult. A disznót lefogták – néha a gyerekek is segítettek fülénél vagy farkánál fogva –, a böllér egy mozdulattal elvégezte a dolgát, a vért pedig tálba gyűjtötték, folyamatos kevergetéssel, hogy ne alvadjon meg. Ebből készült a reggeli hagymás vér, vagy hurkatöltelék.
A pörzsölés külön attrakció volt: szalmát égettek a disznó alatt, vagy házi pörzsölőt használtak, a szőrrel együtt a bőr is levált. Utána következett a bontás: először a sonkák, majd a szalonna, gerinc, lapocka, végül a belsőségek kerültek sorra.
A belsőségek feldolgozása főként az asszonyok dolga volt: a belek tisztítása, a máj, szív, tüdő elkülönítése, hurkába töltése hosszú, de precíz munkát kívánt. A disznólép, különösen Alsóvároson, időjárás-jóslásra is szolgált – vastagságából a tél keménységére következtettek.

Az ördögfülnek nevezett hártyát, amit a szívből lehetett kifordítani, mágiához is használták – legalábbis a régi néphagyomány szerint. A zsírszalonnából készült töpörtyűt közösen kóstolták, az orjával együtt, amit külön becsben tartottak a helyiek.
A feldolgozás végén kezdődött a mulatság. A hurkák, kolbászok, sültek, főtt húsok, savanyúságok mellett bor és pálinka került az asztalra. A vendégek a hideg udvarról meleg konyhába vonultak, ahol a frissen sült kenyér illata keveredett a fokhagymás kolbász füstös aromájával. Ez már nem csak a munka végét, hanem a közösségi összetartozás ünnepét is jelentette.
Szegeden a városrészeknek is megvoltak a saját szokásaik. Alsóvároson a vérleves számított különlegességnek, Tápén hagymás sült szalonnával és káposztával kínálták a vendégeket. Kisteleken még külön „böllérasszonyokat” is emlegettek – tréfásan így nevezték azokat a szorgos nőket, akik ugyanúgy helytálltak, mint férfi társaik.

A disznóvágás nem csupán étel, hanem emlék is. A közösen leölt, feldolgozott, elfogyasztott disznó a családi és baráti kapcsolatok egyik legerősebb kapcsa volt. Az ünnep középpontjában ugyan a hús állt, de a valódi cél a közösségi együttlét volt – ez az, amit ma egyre többen keresnek újra, nosztalgiával, tisztelettel.
Mert a disznótor nem múlt el – legfeljebb csendesebben, kisebb körben történik ma. De ahol újra feltűnik a gőzölgő üst, a friss kolbász illata és a körülötte zajló nevetés, ott valami nagyon emberi és időtálló történik újra. Szegeden és környékén ez ma is él.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.