Hírzóna

Több mint 4,5 fokkal volt melegebb az idei április a szokásosnál

Több mint 4,5 fokkal volt melegebb az idei április a szokásosnál

2018. május 4., péntek
Több mint 4,5 fokkal volt melegebb az idei április a szokásosnál

Több mint 4,5 Celsius-fokkal volt melegebb az idei április a szokásosnál, sok helyen több évtizedes melegrekordok dőltek meg; 1901 óta ez volt a legmelegebb április - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán pénteken közzétett elemzésében.

Kifejtették, a "januári tavasz és a márciusi tél után áprilisban beköszöntött a nyár". Az idei április azért is tűnik különösen melegnek, mert az enyhe január után a február és a március az átlagosnál lényegesen hidegebb volt, és nagyon gyorsan jött a felmelegedés - írták, megjegyezve: a növények fejlődése robbanásszerűen indult meg.

Az április havi középhőmérséklet országos átlagban több mint 15,6 fok volt. Ez az 1981-2010-es sokévi átlagnál mintegy 4,6 fokkal magasabb. A havi maximumhőmérséklet pedig több mint 5 fokkal haladta meg a sokéves átlagot. A hónap során csupán egy rövid időszakban süllyedt az átlag alá a középhőmérséklet, április 1-jén és 2-án. Országos átlagban április 29-én volt a legmelegebb, a középhőmérséklet ekkor 21,4 fok volt.

Kiemelték továbbá, hogy áprilisban mintegy 15 hőmérsékleti melegrekord dőlt meg. Április 12-én például megdőlt az országos és a budapesti melegrekord is: Pakson 27,8 fokot, Újpesten 26,9 fokot mértek. Április 29-én is új országos melegrekord született, ekkor tizennyolc mérőállomáson is meghaladta a napi maximumhőmérséklet az addigi rekordot. A legmagasabb értéket Kelebián és Sátorhelyen regisztrálták, ahol 31,4 fokig melegedett fel a levegő. Az 1901-től kezdődő éghajlati idősor szerint az áprilisi hőmérsékletváltozás 2018-ig országos átlagban csaknem 2 fok volt, de 1981-től számítva 2,6 fokos melegedést jelent - áll az elemzésben.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.