Közélet

Sehol nem hajlik úgy maga felé egy önkormányzat keze, mint Szegeden

Sehol nem hajlik úgy maga felé egy önkormányzat keze, mint Szegeden

2018. május 17., csütörtök
Sehol nem hajlik úgy maga felé egy önkormányzat keze, mint Szegeden

Július 1-jén lép életbe a város tiltakozásokkal övezett zajrendelete, és sokan még mindig nem értik, hogy mi szükség van erre, de legfőképpen így. Körbenéztünk, hogy az országban hol és hogyan vigyázzák a csendet. Azt találtuk, hogy egyik önkormányzat sem engedi meg magának azt a kiváltságot, mint Szeged.

A szegedi közgyűlés néhány hete fogadta el azt a -

vélhetően az MSZP idős szavazóbázisa miatti

- rendeletet, mely szerint hétköznapokon este 10 után, hétvégeken pedig éjfél után nem szólhat zene a vendéglátóhelyek teraszain.

A szavazás előtt többen - köztük diákok is tiltakoztak

, hiszen ez a szabályozás csak az önkormányzati rendezvényekre nem vonatkozik, de a gólyatáborok és egyéb egyetemi rendezvények már nem lesznek a régiek. Sokan úgy vélik, hogy mivel Szeged egyetemváros, ennek része kell legyen az éjszakai pezsgés is. A Szegedi Egyetemi Napok kapcsán is már többen beszéltek arról, hogy azért szólt odabent halkabban a zene, mert már az első este bejelentést tettek az önkormányzaton, a többi napon pedig az önkormányzat munkatársai mértek a helyszín közelében.

Vajon mi lesz, miután életbe lép a rendelet?

A XIII. kerületben 2013-ban fogadták el a zajvédelmi szabályzást. A szegedihez képest ez egy jóval egyértelműbb, de ezzel együtt szigorúbb rendelet is. Itt ugyancsak este 10-kor kell kikapcsolni a zenét mindenhol, viszont itt még annyi szabadság sincs, hogy a hétvégén éjfélig szólhasson a zene. A büntetések 500 ezer forintig is felszökhetnek, míg az építési előírások megszegéséért akár 2 milliót is le kell perkálni Angyalföldön.

"Kerti összejövetelek" és ünnepnapok

Salgótarjánban már hét éve működik a zajrendelet. Ebben részletesen, munkaeszközökre lebontva magyarázzák el a rendeletet a kerti traktortól kezdve a ventillátoron át a szivattyúig. Kevésbé tűnik következetesnek ez a szabályozás, hiszen közterületen, hangosító nélkül csak reggel 10 és este 8 között lehet közterület használati engedéllyel, viszont „kerti összejöveteleket” (sic!) hétköznapokon reggel 6-tól, vasár- és ünnepnapokon pedig 8-tól lehet tartani. Az egyéb munkák elvégzését nem nagyon szabályozzák, vasárnapokon és ünnepnapokon csak 8-tól lehet füvet nyírni vagy flexelni este hatig.

A működő faék

A faék egyszerűségével vetekvő zajrendelettel állt elő 2008-ban a tiszaújvárosi önkormányzat. A három bekezdésből álló szabályzás minden pontja az éppen hatályos jogszabályokra vonatkozik. Viszont még ők sem merték megengedni maguknak azt, amit Szegden igen, hogy a saját önkormányzati rendezvényeiket kivonják a szabályozás alól.

Ahol nincs pénzbírság

A debreceni szabályzás tűnik a legrugalmasabbnak az összes rendelet közül, amit végigolvastunk. Itt egyrészt tételesen felsorolják, hogy milyen tevékenységekre terjed ki a rendelet, de többször az egykori környezetvédelmi és vízügyi minisztérium rendeletére hivatkozik. Ennek a tárcának a feladatait ma már a vidékfejlesztési minisztérium látja el. A rendelkezés hatálya alól közterületen megtartott alkalmi rendezvények mentesülnek, de a vendéglátás, továbbá az „alkotó-, művészeti szórakoztató tevékenységek” szabályozás alá kerülnek. Itt nincs pénzbírság meghatározva, viszont a határérték túllépésének mértékéhez képest 1-6 decibelnél korlátozzák, 7-10 decibelnél felfüggesztik, 10 decibeles túllépésnél viszont megtiltják a zajt okozó tevékenység folytatását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.