Közélet

Kinyírja a szegedi önkormányzat a bulihangulatot? Jön az új csendrendelet.

Kinyírja a szegedi önkormányzat a bulihangulatot? Jön az új csendrendelet.

2018. április 26., csütörtök
Kinyírja a szegedi önkormányzat a bulihangulatot? Jön az új csendrendelet.

A vendéglátós torkának elvágása a nyári szezon kezdetén– így fogalmazott iparági forrásunk a készülő csendrendeletről. Úgy tudjuk, a közgyűlés ellenzéki pártjai közül sem a Jobbik, sem a KDNP nem támogatják az előterjesztést.

Várhatóan elcsendesülnek a város utcái esténként júliustól, hiszen pénteken a közgyűlés elé kerülő előterjesztés szerint

hétfőtől csütörtökig este 10 órától, illetve a hétvégén éjféltől nem szólhatna zene a vendéglátóhelyek szabadtéri helyiségeiben. A csendtilalom reggel 8-ig tart majd a tervek szerint. Kivéve az önkormányzati rendezvények esetében - ott nincs ilyen megkötés.

Elvágják a vendéglátósok torkát

Egy, a belvárosban teraszos helyet működtető vendéglátós forrásunk elmondta, hogy ők ugyan nyitottak a konzultációra és a kompromisszumra, de eddig nem keresték meg őket.

"Teljesen átgondolatlan, elhamarkodott döntést próbálnak meghozni. Egy bizonyos rétegnek ez megnyugvást szolgál, de szerintem azok, akik ezt a várost éltetik és hajtják, azoknak ez hatalmas érvágás"

– elégedetlenkedett.– Nem hiszem, ha azt mondjuk, hogy fesztiválváros, vagy a Napfény városa, akkor egy csendes hely jut eszünkbe– érvelt.– Július elsejétől lépne életbe ez a tervezet. Vagyis

"a nyári szezon kezdetén vágják el a vendéglátósok torkát."

– fogalmazott, majd hozzátette: rendkívüli beadvánnyal készülnek a pénteki közgyűlésre.

A nyugdíjas szavazók miatt kell a csönd?

Információink szerint Botka László elsősorban a nyugdíjas szavazótábora miatt szigorítana ilyen drasztikusan a zajrendeleten. Bár fontos a nyugalom és a pihenés biztosítása, de ezzel a rendelettel számos gond van - érvel a többi politikus.A Jobbik és a KDNP frakciója ezért ebben a formában nem is támogatja az előterjesztést, az ugyanis szerintük "tárgyaláshoz is alkalmatlan". A Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzata (EHÖK) levélben kérte, hogy az időbeni korlát ne vonatkozzon az egyetemi rendezvényekre sem, mint ahogy nem vonatkozik az önkormányzati bulikra sem. A KDNP szerint a készülő rendelet jogellenes, mert sérti az Alaptörvényt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.