Közélet

Vége a bulihangulatnak Szegeden - elfogadták a csendrendeletet!

Vége a bulihangulatnak Szegeden - elfogadták a csendrendeletet!

2018. április 27., péntek
Vége a bulihangulatnak Szegeden - elfogadták a csendrendeletet!

Péntek délben a közgyűlés 17-10 arányban megszavazta a csendrendeletet, amely több társadalmi csoportot is érzékenyen érint. A Hallgatói Önkormányzat az egyetemisták átjelentkezését jósolja.

Botka László, Szeged város polgármestere alapvető értéknek tarja, hogy Szeged fesztiválváros. Megjegyezte, hogy az elmúlt másfél évtizedben az idegenforgalom elsősorban a szabadtéri játékokra koncentrálódott, de az utóbbi időszakban a fesztiválok száma évről évre emelkedik. Azt félreértésnek tartja, hogy a zajrendeletből kiemelték az önkormányzati rendezvényeket. Ahogy fogalmazott:

„Egyetlen egy olyan önkormányzati rendezvény van, ami 80 éve képtelen betartani ezt a szabályt, és a következő 80 évben sem ezt megtenni. Ez a Szegedi Szabadtéri Játékok, mert ott este 9 órakor kezdődnek az előadások. Ezen kívül még a Szegedi Ifjúsági Napok esetében merül ez fel. Ott a szervezőktől határozottan kértem már az idén is, - ugye az Ifjúsági Ház szervezi - de a jövőre mindenképpen, hogy figyeljenek oda, hogy hangos zene, nagykoncert éjfél után már ne legyen.”

Az egyetemi rendezvényekkel kapcsolatban az egyetem vezetőségével egyezettetek és az eseti nagy rendezvényeknél, adott esetben egy külön szabályozásban állapodtak meg. Ezek után Botka megjegyezte, hogy érdekesnek tartja, hogy a többi képviselő korábban a SZIN zajterhelése ellen tiltakozott, most pedig 180 fokot fordulta véleményük. A vitát Tóth Péter kezdte. A Jobbikos képviselő a kivételeket kritizálta, miszerint, hogy a legnagyobb problémát okozó SZIN mellett az egyetemi rendezvények miért nem kerülhettek be a kivételek közé. Ezek mellett a rendelet legnagyobb problémájának azt tartja, hogy az időt és teret figyelmen kívül hagyja.

Haág Zalán, a KDNP képviselője ultimátumnak nevezte a rendeletet, illetve hozzátette, hogy azt nem tehetnék meg, hogy az önkormányzati és magánvállalkozásokat megkülönböztetik.

Emellett arról is szót ejtett, hogy a zajrendelet az egyetemi hallgatók számát is csökkentheti majd, hisz ezzel akár kevésbé vonzó is lehet majd egy jelentkező hallgatónak a szegedi egyetemi élet.

A Fidesz képviselője, Nógrádi Tibor a felszólalásában reagált Botka László figyelmeztetésére, melyben a polgármester a közgyűlésen résztvevő egyetemistákat intette csendre.

Nógrádi megjegyzését, miszerint hangos tetszésnyilvánításnak csak akkor van helye a közgyűlésen, ha az a polgármestert dicséri, tapsvihar kísérte az egyetemisták részéről.

A tervezett csendrendeletet elsősorban gazdasági oldalról közelítve kritizálta.

Az MSZP-s Szentgyörgyi Pál, Felsőváros önkormányzati képviselője, alpolgármester a rendelet mellett állt ki. Megjegyezte: felháborítónak tartja, hogy a közgyűlésen összegyűjtötték a rendelet ellen az egyetemistákat. Az LMP-s Szentistványi István a párbeszédet hiányolta, amely elmaradt a rendelet elfogadása előtt.

Az ülés egyik szünetében, Szabó Bálint jogász, a fiatalok képviseletében egy petíciót szeretett volna átnyújtani Botka Lászlónak, ám a szocialista polgármester teljes mértékben ignorálta azt.

A közgyűlés végül 17 igen és 10 nem szavazattal, elfogadta a csendrendelet. Varga Levente, a BTK-HÖK elnöke szerint, több egyetemista is az átjelentkezését kérheti a zajvédelmi rendelet miatt. https://youtu.be/2a9x6LnTOyk

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.