Kultúra

Apró bakik és zseniális filmek jellemezték a 2. Zsigmond Vilmos Filmfesztivált

Apró bakik és zseniális filmek jellemezték a 2. Zsigmond Vilmos Filmfesztivált

2018. május 14., hétfő
Apró bakik és zseniális filmek jellemezték a 2. Zsigmond Vilmos Filmfesztivált

Aki ellátogatott május 9 és 12 között a Belvárosi Moziba, az idén második alkalommal megrendezett Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon vehetett részt. A programok között könnyen keveredhetett az ember a bőség zavarába, ugyanis a rengeteg film mellett számos egyéb érdekes esemény is zajlott.

Összesen 118 filmet vetítettek, amik közül 74 versenyfilm volt, és 44 nem versenyző alkotást is megnézhettünk. Mivel mindezt 4 napba sűrítették bele, így válogatnunk kellett, hogy mire megyünk el, hiszen a vetítések párhuzamosan folytak. Idén is Zsigmond Vilmos házánál kezdődött a fesztivál egy koszorúzással, amit a délutáni hivatalos megnyitó követett, majd az Oscar díjra jelölt Testről és lélekről című film vetítésével a filmek kavalkádja indult el Szeged belvárosában.A díjazottakról és a fesztivál főbb eseményeiről

egy másik cikkünkben

olvashatnak. A fesztiválnak ebben az évben a díszletezése is megváltozott némileg, ugyanis ez alkalommal a Specan Grip Hungary és Vision Team eszközeit állították ki. Olyan csapatok ők, akinek a filmezéshez elengedhetetlen technikát számos nagy külföldi és magyar produkciónál is használták. Többek között az ő kameráikat, daruikat és egyéb eszközeiket használták a Budapest Noir, A Viszkis, és a Kincsem forgatásánál is.

Az egyik leglátványosabb kiállított darab, egy MoviTech MT-400-as kamera daru volt, aminek működését kezelője, Kovács Ádám időről-időre szemléltette is a nagyérdeműnek.

Szabó Gábor, a fesztivál zsűrijének elnöke elmondta, hogy ők egyáltalán nem bánják, hogy a fesztiválon túlnyomó többségben kisjátékfilmeket vetítettek, sőt, ennek ők még örülnek is, hiszen így Zsigmond Vilmos szellemiségét sikerült a fesztivállal tovább örökíteni. Az operatőr ezzel arra célzott, hogy híres elhunyt kollégája rengeteg fiatalt karolt fel, amit ők azzal tudnak folytatni, hogy az általuk rendezett fesztiválon kiugrási lehetőséget biztosítanak a fiatal és kezdő operatőröknek. A számos bemutatott film közül valóban csak 3 nagyjátékfilm volt. Ezek a Budapest Noir, aminek bár igazán érdekes képi világa volt, de színészi játékai sokat vetek el érdeméből; az egyszerűen zseniális Aurora Borealis – Északi fény című Mészáros Márta produkció, valamint az eszméletlenül unalmas XIV. Lajos halála, amit végül érthetetlen módon a Legjobb nagyjátékfilmnek választottak meg.

A zsűri, és a fesztivál fődíját elnyerő operatőr.

A szakmai zsűri díjain kívül még számos egyéb díjat is nyerhetek a nevezők. Ezek közül, A Vision Team és a Special Group Hungary díját, ami a legjobb fiatal operatőrnek járt és a plakettal ellátott filmkamera kazetta mellett egy náluk felhasználható 3 millió forintos eszköz kredittel jár, Tóth Levente kapta, aHypnosisés aRossz színészc. filmek fényképezésért. Ahogy azt egyébként már említettem, nem pusztán csak filmekből állt a rendezvény, de természetesen az volt a fő vonal. Hogy a gyerekek se maradjanak ki a jóból, a szervezők délelőtt 11 órakor a fesztivál minden egyes napján megrendezte a Kicsik fesztiválját, ahová a Kecskemétfilm Kft. munkáiból és a tavalyi Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díjnyerteseiből válogattak. Ezen kívül minden este a Gin Tonic Klubban élő zenét hallgathattunk, valamint olyan különlegességen is részt vehettünk, mint egy némafilm vetítése élő zenével.

Ahogy az egyébként az ilyen kaliberű rendezvényeknél lenni szokott, néhány baki is becsúszott. Ilyen apró technikai malőr volt például az, hogy a rendezvény utolsó napjára a nagyterem vetítőgépe meghibásodott, majd egy pótgépet használva elsőre torzított hanggal sikerült csak a díjkiosztón a távollévők köszönő beszédeit levetíteniük. Természetesen egy 4 napos filmfesztiválon történhetnek olyan apróságok még, mint hirtelen programváltozás, amiről a közönséget csak a vetítés előtt tudják értesíteni, vagy mint olyan, hogy egy rövidfilm hangja kicsivel erősebbre sikerül a kelleténél, de összességében ezek nem rontanak a fesztiválélményen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.