/

Apró bakik és zseniális filmek jellemezték a 2. Zsigmond Vilmos Filmfesztivált

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Aki ellátogatott május 9 és 12 között a Belvárosi Moziba, az idén második alkalommal megrendezett Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon vehetett részt. A programok között könnyen keveredhetett az ember a bőség zavarába, ugyanis a rengeteg film mellett számos egyéb érdekes esemény is zajlott.

Összesen 118 filmet vetítettek, amik közül 74 versenyfilm volt, és 44 nem versenyző alkotást is megnézhettünk. Mivel mindezt 4 napba sűrítették bele, így válogatnunk kellett, hogy mire megyünk el, hiszen a vetítések párhuzamosan folytak.

Idén is Zsigmond Vilmos házánál kezdődött a fesztivál egy koszorúzással, amit a délutáni hivatalos megnyitó követett, majd az Oscar díjra jelölt Testről és lélekről című film vetítésével a filmek kavalkádja indult el Szeged belvárosában. A díjazottakról és a fesztivál főbb eseményeiről egy másik cikkünkben olvashatnak.

A fesztiválnak ebben az évben a díszletezése is megváltozott némileg, ugyanis ez alkalommal a Specan Grip Hungary és Vision Team eszközeit állították ki. Olyan csapatok ők, akinek a filmezéshez elengedhetetlen technikát számos nagy külföldi és magyar produkciónál is használták. Többek között az ő kameráikat, daruikat és egyéb eszközeiket használták a Budapest Noir, A Viszkis, és a Kincsem forgatásánál is.

Az egyik leglátványosabb kiállított darab, egy MoviTech MT-400-as kamera daru volt, aminek működését kezelője, Kovács Ádám időről-időre szemléltette is a nagyérdeműnek.

Szabó Gábor, a fesztivál zsűrijének elnöke elmondta, hogy ők egyáltalán nem bánják, hogy a fesztiválon túlnyomó többségben kisjátékfilmeket vetítettek, sőt, ennek ők még örülnek is, hiszen így Zsigmond Vilmos szellemiségét sikerült a fesztivállal tovább örökíteni. Az operatőr ezzel arra célzott, hogy híres elhunyt kollégája rengeteg fiatalt karolt fel, amit ők azzal tudnak folytatni, hogy az általuk rendezett fesztiválon kiugrási lehetőséget biztosítanak a fiatal és kezdő operatőröknek.

A számos bemutatott film közül valóban csak 3 nagyjátékfilm volt. Ezek a Budapest Noir, aminek bár igazán érdekes képi világa volt, de színészi játékai sokat vetek el érdeméből; az egyszerűen zseniális Aurora Borealis – Északi fény című Mészáros Márta produkció, valamint az eszméletlenül unalmas XIV. Lajos halála, amit végül érthetetlen módon a Legjobb nagyjátékfilmnek választottak meg.

A zsűri, és a fesztivál fődíját elnyerő operatőr.

A szakmai zsűri díjain kívül még számos egyéb díjat is nyerhetek a nevezők. Ezek közül, A Vision Team és a Special Group Hungary díját, ami a legjobb fiatal operatőrnek járt és a plakettal ellátott filmkamera kazetta mellett egy náluk felhasználható 3 millió forintos eszköz kredittel jár, Tóth Levente kapta, a Hypnosis és a Rossz színész c. filmek fényképezésért.

Ahogy azt egyébként már említettem, nem pusztán csak filmekből állt a rendezvény, de természetesen az volt a fő vonal. Hogy a gyerekek se maradjanak ki a jóból, a szervezők délelőtt 11 órakor a fesztivál minden egyes napján megrendezte a Kicsik fesztiválját, ahová a Kecskemétfilm Kft. munkáiból és a tavalyi Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díjnyerteseiből válogattak. Ezen kívül minden este a Gin Tonic Klubban élő zenét hallgathattunk, valamint olyan különlegességen is részt vehettünk, mint egy némafilm vetítése élő zenével.

A technika ördöge őket sem kímélte.
Ahogy az egyébként az ilyen kaliberű rendezvényeknél lenni szokott, néhány baki is becsúszott. Ilyen apró technikai malőr volt például az, hogy a rendezvény utolsó napjára a nagyterem vetítőgépe meghibásodott, majd egy pótgépet használva elsőre torzított hanggal sikerült csak a díjkiosztón a távollévők köszönő beszédeit levetíteniük. Természetesen egy 4 napos filmfesztiválon történhetnek olyan apróságok még, mint hirtelen programváltozás, amiről a közönséget csak a vetítés előtt tudják értesíteni, vagy mint olyan, hogy egy rövidfilm hangja kicsivel erősebbre sikerül a kelleténél, de összességében ezek nem rontanak a fesztiválélményen.
Előző sztori

Cseh kamionban buktak le ázsiaiak Röszkén

Következő sztori

A vásárhelyi zsaruk is "házhoz mentek"

Legutóbbi hasonló cikkek