/

Nagy sikerrel zajlott a szegedi Zsigmond Vilmos Filmfesztivál

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Immár második alkalommal rendezték meg Szegeden a Zsigmond Vilmos Filmfesztivált. Az operatőri munkát a középpontba helyező fesztiválon öt kategóriában – nagyjátékfilm, kisjátékfilm, kísérleti- és dokumentumfilm, animáció – versenyeztek az alkotások május 9-12. között. Több mint kétszáz órányi filmet, összesen 389 alkotást neveztek be a nem titkoltan jelentős magyarországi és nemzetközi hírnevet és elismertséget kivívni akaró fesztiválra. A tíztagú előzsűri összesen 24 órányi versenyfilmet válogatott ki.

A fesztiválkiírás egyik fő szempontja az volt, hogy a beérkező pályamunkák olyan eredeti és kreatív operatőri megoldásokat tartalmazzanak, amelyek Zsigmond Vilmos filmjeit is jellemezték. A fesztivál egyik kiemelt célja, hogy a filmkészítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre, munkája jelentőségére irányítsa a figyelmet, és lehetőséget teremtsen fiatal művészek bemutatkozására. A magyar operatőriskola jó félévszázada világhírű, tanítványai számos érdemet szereztek a világ különböző országaiban. Az újabb és újabb nemzedékek – követve és megújítva a hagyományokat -, szintén egyre több elismerés birtokosai.  A fesztivál tisztelegni kívánt e hagyomány előtt.

A fesztivál másik kiemelt célja az volt, hogy a Szegeden született Zsigmond Vilmos, Oscar-díjas operatőr emlékét, művészetét ébren tartsa, munkásságát, személyiségét minél szélesebb körben megismertesse, és ezt a tudást az újabb nemzedékeknek is átadja.

A zsűri elnöki székét Szabó Gábor Balázs Béla-díjas operatőr foglalta el, a döntéshozók közé tartozott még Herbai Máté, a Testről és lélekről operatőre, James Chressanthis, az Amerikai Operatőrök Társaságának tagja, Sopsits Árpád rendező és Muhi András producer.

Az idei filmfesztiválon diákzsűri is alakult középiskolásokból és egyetemistákból, akik saját díjat is alapítottak. A diákzsűri léte önmagában is nagyszerű üzenet a fiatal nemzedékek film iránti szeretetének növelésére.

A fesztivál első fontos eseménye a Zsigmond Vilmos szegedi szülőházán található emléktábla ünnepélyes megkoszorúzása volt. Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke méltatta a világhírű Oscar-díjas operatőr életét, majd James Chressanthis, Zsigmond tanítványa, kollégája és barátja beszélt a nagy mesterről. A Taiko Hungary Japándob Egyesület nagyszerű játéka mellett vonultak az érdeklődők a Dugonics tértől a Belvárosi moziig, ahol sorra került a fesztivál ünnepélyes megnyitója. Az ünnepséget követően teltházzal vetítették Enyedi ildikó Testről és lélekről című filmjét. Az igazi fesztiválhangulatot csak erősítették a kísérőprogramok. James Chressanthis operatőr mesterkurzust tartott a fiatal filmeseknek, valamint bemutatta Robert Altman és Zsigmond Vilmos mesterművét, a McCabe és Mrs Miller felújított verzióját. Az érdeklődők szintén élvezhették a „No subtitles necessary” című filmjét, amelyben az amerikai operatőr a két világhírű magyar, Zsigmond és Kovács László életreszóló barátságát dolgozta fel. Az Oscar-blokkban az Oscar-díjas és Oscar-díjra jelölt magyar kisfilmeket láthatta a közönség, köztük Rófusz Ferenc: A légy című filmjét, amely 1981-ben kapta meg a legnagyobb filmes elismerést. Zsigmond egykori mestere, Illés György emléke előtt is adózott a fesztivál. Levetítették Edelényi János: Egy igaz ember című filmjét és Gyárfás Dorka több Illés-tanítvány operatőrrel folytatott érdekfeszítő beszélgetést.

A fesztivál nagy sikerrel zárta kapuit. A díjkiosztó ünnepségen a fefokozott várakozások után megtörténtek a bejelentések és a díjak az alábbiak szerint kerültek kiosztásra:

A 2. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál fődíja A hang, operatőre: JOE COOK

Életműdíj : Ragályi Elemér Kossuth- és Balázs Béla- díjas operatőr

Legjobb nagyjátékfilmXIV. Lajos halála – francia, spanyol, portugál film, 2016, 114′  Reendező: Albert Serra, Operatőr: Jonathan Ricquebourg

Legjobb kisjátékfilmFöldiek  -magyar rövidfilm, 2017, 27′, Rendező: Operatőr: Freund Ádám, Gyuricza Mátyás

Legjobb dokumentumfilmA monostor gyermekei  – bhutáni, magyar holland dokumentumfilm, 2017, 74′, Rendrző: Arun Bhattarai, Zurbó Dorottya, Operatőr: Arun Bhattarai

Legjobb animációs film: Mascarpone – német animációs film, 2018, 14′, Rendező: Jonas Riemer, Operatőr: Jana Pape

Legjobb kísérleti filmA távolság – magyar kísérleti film, 2017, 9′, Rendező, Operatőr: Zurbó Dorottya

A Vision Team és a Special Group Hungary díja: Legjobb fiatal operatőr: TÓTH LEVENTE a Hypnosis és a Rossz színész c. filmek fényképezésért

Kritikusok díjaWelcome – magyar kisjátékfilm, 2017, 30′, Rendező: Dudás Balázs, Operatőr: Bántó Csaba

Szeged Város Díja:  Az egér, aki egér akart lenni – magyar kísérleti film, 2015, 8′, Rendező, Operatőr: Helstáb Martin

Diákzsűri díjaVasfej – kínai, német dokumentumfilm, magyar és angol felirattal, 2017, 92′, Rendező: Tian Dong, Operatőr: Christian Mario Löhr

Közönségdíj: Aurora Borealis – Északi fény – magyar filmdráma, 104 perc, 2017, Rendező: Mészáros Márta, Operatőr: Piotr Sobocinski Jr.

A fesztivál szervezői a belvárosi Mozi kapuinak zárását követően azonnal a III. Zsigmond Vilmos Filmfesztivál előkészítésén kezdtek el dolgozni.

A Magyar Hollywood Tanács a fesztivál kapcsán június 16-át, a nagy szegedi operatőr születésnapját Zsigmond Vilmos emléknappá nyilvánította. Életre szóló barátjának születésnapját, május 14-ét pedig Kovács László emléknappá nyilvánította.

Előző sztori

Kocsis Máté durva vitákra számít az ellenzékkel

Következő sztori

Cseh kamionban buktak le ázsiaiak Röszkén

Legutóbbi hasonló cikkek