Meteor

Életveszélyessé változnak reggelre a szegedi utak!

Életveszélyessé változnak reggelre a szegedi utak!

2018. március 2., péntek
Életveszélyessé változnak reggelre a szegedi utak!

Este nyolctól ónos eső esik a városban. Ez a legkegyetlenebb csapadék, veszélyes autósra, kerékpárosra és gyalogosra egyaránt.

Szegeden az előrejelzések szerint reggelig ónos eső eshet, emiatt másodfokú riasztás van érvényben. Reggelre -6 fok várható, tehát biztosan jégpályává változnak az utak. Kérünk minden közlekedőt, hogy kifejezetten óvatosan vezessen. A gyalogosok is készüljenek arra, hogy ilyenkor nagyon körültekintőnek kell lenniük, hiszen egy hirtelen fékezés végzetes lehet a járművek számára. Akinek nincs elegendő rutinja, inkább ne is üljön volán elé. Ezen közszolgálati sorok után, így este ismerkedjünk meg az ónos eső lélektanával, a wikipédiának és a középiskolai földrajz fakultációnak köszönhetően.

Az ónos eső túlhűlt vízcseppekből álló csapadék, amely a talajra hullva azonnal megfagy, jégbevonatot képez. Ónos szitálásról beszélünk, ha a túlhűlt cseppek átmérője 0,5 mm alatti.

Kialakulását az idézi elő, hogy a felső és alsó hideg légrétegek közé 0 °C-nál magasabb hőmérsékletű légréteg szorul, és ilyenkor a felső rétegben keletkezett hó a középső rétegben esőcseppé olvad, majd az alsó fagyos légrétegben jégdaraként vagy ónos esőként érkezik a csapadék, attól függően, hogy a részecskéknek volt-e elég idejük jéggé fagyni. Az ónos eső a földet éréskor válik szilárd halmazállapotúvá, a halmazállapot-változást az ütközés indítja el, és igen gyorsan zajlik le.

Az ónos eső többnyire a nagy hidegek közeli megenyhülésének előjele. A Kárpát-medence kedvez az ónos eső kialakulásának.

Az ónos vagy ólmos eső a magyar nyelv egyik sajátos kifejezése, mindkét jelzőt régóta használjuk. Az angol, a német vagy az újlatin nyelvekben „fagyott”, „darás” vagy „túlhűtött esőnek” nevezik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.