Hírzóna

Egy árva szót sem értünk ebből, de izgalmasan hangzik!

Egy árva szót sem értünk ebből, de izgalmasan hangzik!

2018. február 13., kedd
Egy árva szót sem értünk ebből, de izgalmasan hangzik!

Svájci és görök kutatók érkeztek az ELI-be. Hogy mit csinálnak Szegeden, azt leírták ugyan, de egy szót sem értünk belőle!

Megérkeztek az első külföldi felhasználók, egy svájci és egy görög kutatócsoport az ELI-APLPS-ba, a szegedi lézeres kutatóintézetbe - jelentette be a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke hétfőn a helyszínen. Hogy mit csinálnak Szegeden, azt leírták ugyan, de egy szót sem értünk belőle. Mutatjuk - az MTI tudósítása alapján. Hans Jakob Wörner, a zürichi műszaki egyetem professzora vezetésével a szegedi kutatóintézet

nagy ismétlési frekvenciájú lézerével nemesgázokban előállították az első magasharmonikus spektrumot

- bármit is jelentsen ez. E magas frekvenciájú impulzusok segítségével folyadék állapotú molekulákban lejátszódó ultragyors fizikai folyamatok vizsgálhatók. A görög kutatócsoport pedig a szegedi szakemberekkel együttműködve az intézet középinfravörös lézerével keltettek magasharmonikusokat kristályokban. A folyamat kvantummechanikai aspektusainak vizsgálatában a keltést követően fotonstatisztikát mérnek a meghajtó lézer terében.

A projekt két kutatási területet egyesít: az erősterű fizikát és a kvantumoptikát.

(Lehet, hogy ez utóbbi miatt nem értünk ebből egy árva szót sem! - a szerk.)

Az ELI-ALPS mintegy 80 milliárd forintból, részben az unió strukturális alapjaiból, részben hazai forrásokból épült föl, és a rövid impulzusú lézerekkel folytatott kutatások egyik központja lesz a világon - hangsúlyozta az akadémikus.Az intézet rendelkezésére áll a világ minden részéről érkező kutatói közösségnek, nemcsak a fizika, hanem a biológiai, a kémia, orvos- és anyagtudományok területén is.Az intézet munkatársai egységes csapatként magas színvonalú szolgáltatást képesek nyújtani. Ahhoz további fejlesztésekre vannak szükségek, hogy a terveknek megfelelően évente 80-90 kutatócsoportot ki tudjanak szolgálni.

(via MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.