Gazdaság

Milliárdokból fejleszthetnek a Szegedi Tankerületi Központ intézményei

Milliárdokból fejleszthetnek a Szegedi Tankerületi Központ intézményei

2018. január 16., kedd
Milliárdokból fejleszthetnek a Szegedi Tankerületi Központ intézményei

Szakmailag összehangolt, gazdaságilag stabil 2017-es évet zárt a tankerület, sőt, jelentős mértékű forrást nyertek el az intézmények felújításra, fejlesztésre – hangzott el az évértékelő sajtótájékoztatón, Szegeden.

Az egy éve működő Szegedi Tankerületi Központ negyven köznevelési intézményt, több mint 2600 munkavállalót és húszezer diákot tömörít, felel egy meglehetősen összetett hálózat zavartalan működtetéséért. Tavaly az utóbbi feladat ellátására 11,6 milliárd forint állt rendelkezésre. Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója szerint az óév fő feladata volt megteremteni a megfelelő együttműködés szakmai protokollját, amely nélkülözhetetlennek bizonyult az iskolák sikeres működéséhez. Hozzátette, a felelős együttgondolkodás és cselekvés eredményeként ezt sikerült is megvalósítaniuk az intézményvezetők és a tankerületi központ munkatársai között. Megtudtuk, a karbantartási munkálatok bejelentése is leegyszerűsödött egy online rendszer kifejlesztését követően, felgyorsítva a hibaelhárítás idejét. Továbbá szintén online felületen keresztül az iskolák folyamatosan nyomon követhetik benyújtott kérelmeik státuszát. – Az elmúlt év másik kiemelt feladata volt előkészülni a hazai és az európai uniós pályázati források lehívására. Hazai forrású nyertes pályázatokból eddig több mint százmillió forint összértékben vagyunk jogosultak fejlesztésre. Tudni lehetett, hogy a kormány jelentős összeget, milliárdokat összpontosít a köznevelés területére.

A hazai forrás mellett több mint 3,3 milliárd forintnyi uniós forrás is érkezhet a tankerületünk iskoláinak, ebből 2,4 milliárd forintot már elnyertek intézményeink, további pályázatok elbírálás alatt, vagy még benyújtás előtt állnak.

Kiemelném B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos közreműködését és támogatását elképzeléseink megvalósításában – tette hozzá az igazgató. A sajtótájékoztatón ismertették, például 600 millió forintból fejleszthet a

Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola

. A támogatásból többek között nyolc osztály- és tizenhárom szaktanterem újulhat meg, természettudományos labort alakíthatnak ki a tetőtérben, ugyanitt négy logopédiai, fejlesztő szoba is létesülhet. Emellett megújulhat a sportcsarnok és tovább szépülhet, „zöldülhet” az iskola udvara is. Szintén 600 milliót fordíthat akadálymentesítésre, felújításra és bővítésre a Kisteleki Általános Iskola és Kollégium. Mintegy 150 milliót fordíthat bútorcserére, tantermek felújítására és energetikai korszerűsítésre a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola. Tisztasági festésre, nyílászáró cserére, mosdófelújításra, bútorbeszerzésre 40 milliót költhet a Deák Ferenc Gimnázium. Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, elmondta, a Szegedi Tankerületi Központ széles körű kapcsolatrendszerrel bír, a tankerületi intézményeken túl kiváló kapcsolatra törekszenek többek között a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, a Csongrád Megyei Kormányhivatallal, a Szegedi Szakképzési Centrummal, továbbá a munkaerőpiaci szereplőkkel is együtt kívánnak működni, ily módon is segítve diákjaikat az eredményes pályaválasztásban. A felsőoktatási intézményekkel való együttműködés is kiemelt jelentőséggel bír, többek között a pedagógus továbbképzés, a nevelői-oktatói munka sikeressége érdekében.

– A Szegedi Tudományegyetemmel és a Gál Ferenc Főiskolával is együttműködünk. Preventív együttműködő partnerünk a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, tankerületi szinten több kulturális intézménnyel is jó kapcsolatot tudtunk kiépíteni – jegyezte meg.

A sajtótájékoztatón jelen lévő Schaller Györgyi, a Tisza-parti Általános Iskola, Szuromi István, a Szegedi Dózsa György Általános Iskola, Kazi Mária, a Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola, valamint Katona Judit, a Király-Kőnig Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője egyetértett abban, hogy az iskolák és a tankerületi központ között kialakított együttműködésnek köszönhetően sikeres évet zárhattak. Kiemelt feladatának tekinti valamennyi intézmény a tehetséggondozást, s mint ahogy tették azt eddig is, úgy a jövőben is nagy hangsúlyt fektetnek erre a területre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.