/

Idén többet költünk a karácsonyi kiadásokra!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kiskedvencek sem maradnak ki az ajándékozásból…

Idén a tavalyinál kicsit többet, átlagosan mintegy 43 ezer forintot költenek a magyar háztartások a karácsonyi ünnepekhez kapcsolódó kiadásokra – derült ki a CIB Bank megbízásából készített reprezentatív kutatásból. A háziállatot tartó családok jellemzően kiskedvenceiket is meglepik valamivel az ünnepek alkalmából, legyen az akár csak egy finom falat vagy éppen egy ajándék.

A tavalyi évhez képest nem jelentős mértékben ugyan, de

nőtt azoknak az aránya, akik megtakarításukat használják fel az ünnephez kapcsolódó költségekre,

a megkérdezettek 34 százaléka nyilatkozott így a tavalyi 31 százalékhoz képest.

Többet költünk a karácsonyra, de továbbra is a családi együttlét a legfontosabb

A megkérdezettek karácsonyi ünnepekhez való viszonyulása nem sokat változott az elmúlt egy évben. Az igazán jó karácsonyhoz szükséges legfontosabb öt tényező között továbbra is a családi együttlét lett a legfontosabb. A legkedveltebb, a tervek szerint asztalra kerülő fogások említési aránya nagyon hasonló a 2016-oshoz: így például

a háztartások több felében lesz bejgli, töltött káposzta és rántott hús is. Az ünnepi halászlé viszont kevesek asztalán gőzölög majd ott.

A leginkább vágyott ajándékok között változatlanul a készpénz vezet, de sokan örülnének valamilyen élményt adó ajándéknak vagy kézzel készített meglepetésnek is. Az adni tervezett ajándékok között viszont éppúgy a szépségápolási cikkek állnak az élen, mint tavaly, és továbbra is népszerű ajándék a ruhanemű, a könyv/CD/DVD is.

A háziállat is a családdal ünnepel

A kiskedvencek a legtöbb megkérdezett esetében családtagnak, igazi társnak számítanak. Ennek megfelelően a háziállatot tartó válaszadók közel 80 százaléka valamilyen módon a kedvencének is kedveskedik karácsonykor: finom falatokkal, ajándékokkal lepik meg a háziállatokat. Sőt, vannak akik különleges átmeneti jogokkal ruházzák fel kedvenceiket – például beengedik a lakásba, vagy hagyják, hogy a kanapén heverésszen még az ünnepek tartanak.

Előző sztori

Gyilkos gáz pusztított volna Makón

Következő sztori

Ünnepi torlódás várható a határon!