Milliárdos magánprogram indul a koraszülöttekért

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hároméves, a koraszülötteket és családjukat segítő programot indított 1,2 milliárd forintos uniós támogatással a szegedi Korábban Érkeztem Alapítvány.

Rádi Katalin alapító a projektet bemutató pénteki sajtótájékoztatón elmondta, az öt éve működő civilszervezet önkéntesei rendszeresen látogatják a dél-alföldi koraszülött osztályokat, rendezvényeikkel segítik az érintett családokat, részt vesznek a területtel foglalkozó orvosok és ápolók szakmai konferenciáin. Anyaszállásokat hoztak létre és újítottak föl, ez lehetővé teszi, hogy a nem helybéli kismamák is folyamatosan az intenzív osztályokon ápolt újszülöttjük közelében lehessenek.

Monostori Dóra, a pályázat szakmai vezetője kifejtette, Magyarországon az évente 95 ezer újszülött közül minden tizedik idő előtt jön a világra. A projekt központi eleme olyan modellprogram kidolgozása, amely lehetővé teszi, hogy sorstársak mentorként segítsék az érintett családokat a veszélyeztetett várandós időszaktól kezdve egészen a gyermekek hatéves koráig.

Három városban – Szegeden, Gyulán és Kecskeméten – mentorházakat alakítanak ki, ahol az egész családnak tudnak komplex szolgáltatást nyújtani. Az igényektől függően állandóan vagy alkalmi jelleggel ezek a 27 dél-alföldi járás mindegyikében elérhetőek lesznek.

Korábban megírtuk, Hadházy Ákos, az LMP társelnöke a projekttel kapcsolatban kijelentette, a cél nemes, azonban a program költségvetésének egyes tételeiben túlárazásokat vélt felfedezni. Egy újságírói kérdésre válaszolva Rádi Katalin elmondta, a törvényi szabályozás keretében mentorházak vásárlására nem volt lehetőségük, a bérlésnél a költséghatékonyságot tartják szem előtt.

Előző sztori

A lakók tehetnek róla, hogy hónapokig fagyoskodnak – mondja az IKV vezetője

Következő sztori

Alvó asszonyra gyújtotta rá a házát a beteg piromán