Közélet

Milliárdos magánprogram indul a koraszülöttekért

Milliárdos magánprogram indul a koraszülöttekért

2017. november 17., péntek
Milliárdos magánprogram indul a koraszülöttekért

Hároméves, a koraszülötteket és családjukat segítő programot indított 1,2 milliárd forintos uniós támogatással a szegedi Korábban Érkeztem Alapítvány.

Rádi Katalin alapító a projektet bemutató pénteki sajtótájékoztatón elmondta, az öt éve működő civilszervezet önkéntesei rendszeresen látogatják a dél-alföldi koraszülött osztályokat, rendezvényeikkel segítik az érintett családokat, részt vesznek a területtel foglalkozó orvosok és ápolók szakmai konferenciáin. Anyaszállásokat hoztak létre és újítottak föl, ez lehetővé teszi, hogy a nem helybéli kismamák is folyamatosan az intenzív osztályokon ápolt újszülöttjük közelében lehessenek. Monostori Dóra, a pályázat szakmai vezetője kifejtette, Magyarországon az évente 95 ezer újszülött közül minden tizedik idő előtt jön a világra. A projekt központi eleme olyan modellprogram kidolgozása, amely lehetővé teszi, hogy sorstársak mentorként segítsék az érintett családokat a veszélyeztetett várandós időszaktól kezdve egészen a gyermekek hatéves koráig. Három városban - Szegeden, Gyulán és Kecskeméten - mentorházakat alakítanak ki, ahol az egész családnak tudnak komplex szolgáltatást nyújtani. Az igényektől függően állandóan vagy alkalmi jelleggel ezek a 27 dél-alföldi járás mindegyikében elérhetőek lesznek. Korábban

megírtuk

, Hadházy Ákos, az LMP társelnöke a projekttel kapcsolatban kijelentette, a cél nemes, azonban a program költségvetésének egyes tételeiben túlárazásokat vélt felfedezni. Egy újságírói kérdésre válaszolva Rádi Katalin elmondta, a törvényi szabályozás keretében mentorházak vásárlására nem volt lehetőségük, a bérlésnél a költséghatékonyságot tartják szem előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.