Csepreghy is kiállt a Korábban Érkeztem Alapítvány mellett + FOTÓK

Koraszülöttek és családtagjaik, valamint az ellátásukban érintett szakemberek komplex támogatására fordítanak több mint egymilliárd forintot a dél-alföldi régióban a 2020-as év végéig terjedő időszakban. A sikeresen pályázó, a szegedi kötődésű Korábban Érkeztem Alapítvány programját az LMP társelnöke, Hadházy Ákos élesen bírálta. Az alapítvány nyilvános egyeztetést kezdeményezett Szegeden, ahol Csepreghy Nándor miniszterhelyettes is felszólalt.

Egy a Széchenyi 2020 program keretén belül kiírt pályázaton keresztül a dél-alföldi régióban 1,2 milliárd forint összeget fordítanak 2018 és 2020 között a “Mentorprogram koraszülöttek részére” projektre, amelyben koraszülöttek és családjaik számára alakítanak ki mentorhálózatot, mentorházakat Szegeden, Kecskeméten és Gyulán, együttműködve a városok kórházainak Perinatális Intenzív Centrumaival. A projektbe 1500 szakembert, 3120 hozzátartozót vonnak be.

A napokban Hadházy Ákos, az LMP társelnöke kijelentette, a cél nemes, azonban a program költségvetésének egyes tételeiben túlárazásokat vélt felfedezni. A szombati szegedi egyeztetésen elmondta, amennyiben a programnak az a célja, hogy azon családokat segítsék, ahová koraszülött baba érkezett, akkor valóban szükség van egy mentorhálózatra, olyan személyekre, akik a szülőket segíteni tudják a nehezebb időszak átvészelésében, megkönnyítve a trauma feldolgozását. Sérelmezte viszont, hogy a projekt teljes költségvetését figyelembe véve arányaiban kevés az az összeg, amelyet az ebben segítő célcsoport képzésére fordítanak. A politikus erős szavakkal élt, állítása szerint a szegedi illetőségű alapítvány olyan elképesztő költésekre készül, amit “gazemberség” hagyni ebben a formában, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap és Magyarország társfinanszírozásában megvalósuló programban.

A pályázatot elnyerő Korábban Érkeztem Alapítványnál célul tűzték ki többek között a koraszülött, illetve súlyos, életveszélyes állapotban lévő csecsemők sürgősségi és intenzív ellátásának támogatását, a gyermek felépülését, a család ezen életszakaszának megkönnyítését szolgáló körülmények biztosítását. Rádi Katalin alapító elmondta, az ő gyermeke is koraszülötten érkezett a világra. Ismertette, nagy lelki trauma ez egy nőnek, egy családnak. Kérdésként fogalmazódott meg benne, egy koraszülött gyermek esetében kialakulhat-e az a kötődés, amelynek ki kell alakulnia a szülést követően egy anya és a gyermeke között. Kiemelte, most egy ötéves, egészséges koraszülött gyermek édesanyjaként mondhatja el, hogy a társadalom felé felelősséget érez, a sorstársi segítségnyújtásban kívánja kivenni a részét. A 2012-ben alapított alapítványon keresztül is nap, mint nap ezért tesz. Nem szeretné, ha az alapítványt, a családokat politikai játszmáknak tennék ki. Elmondta, Hadházy Ákos korábban levélben feltett kérdéseit megválaszolták, a megvalósíthatósági tanulmányt és a költségvetésüket elküldték neki, valamint felajánlották azt is, hogy a politikus rendelkezésére állnak írásban, személyesen egyaránt. Hozzátette, Hadházy Ákostól nem kaptak visszajelzést.

Szabó Miklós, a Magyar Perinatológiai Társaság elnöke elmondta, a csecsemőhalandóság hazánkban az utóbbi három évben harminc százalékkal csökkent, ez kivételes eredmény. Minden tízedik gyermek Magyarországon koraszülöttként érkezik a világra, nagyon fontos a lelki segítségnyújtás a családoknak, a tapasztalatok szerint a koraszülést megélő pároknál a válási arány magasabb. Kiemelte, a Korábban Érkeztem Alapítvány az elmúlt évek során rengeteget tett szerepvállalásával azért, hogy segítse, támogassa az érintett családokat, sorstársként nyújtson kezet a szülőknek. Hozzátette, a sorstárssegítés módszerének alkalmazására nincs kidolgozott nemzetközi módszertan. A projekt sikeréhez nélkülözhetetlen a társadalmi védettség. Szabó Miklós ezért is nehezményezte az LMP-s politikus támadását, véleménye szerint, a bizalmi deficit nem vezet jóra.

„A szakmai létjogosultságot nem szabad megkérdőjelezni” – emelte ki Bereczki Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ vezetője. Elmondta, az intézményükben 4-5 övvel ezelőtt kezdték el a szakemberek az erre irányuló szakmai munkát alulról építkezve napi rendszerességgel, amelybe az alapítvány is bekapcsolódott. Az intézmény támogatja a pályázat megvalósítását. Szintén a program támogatása mellett szólalt fel Csíkosné Bakos Boglárka, az alapítvány elnöke, érintett édesanya. A projektmenedzsment részéről Kadlok Nándor ismertette, a projekt hároméves futamidejű, tehát azok az összegek, amelyek a projektben rendelkezésre állnak, erre a hosszabb időszakra kell fedezetet nyújtsanak az alapítványnak a célok megvalósítására a dél-alföldi régió három megyéjére kiterjedően. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára hangsúlyozta, Hadházy Ákos LMP-s képviselő politikai haszonszerzés végett emelt szót a projekt ellen, nem is ismeri annak tartalmát. Tudatlannak és gazembernek nevezte az LMP-s politikust, és nyilvános bocsánatkérésre szólította fel. Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára is visszautasította a társelnök vádjait.

Hadházy Ákos nem kért bocsánatot.

14 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  14. József
  2017. szeptember 11., hétfő, 11:30
  Válaszolok

  12. SP2017. szeptember 10., vasárnap, 20:28.
  Először is meg kellene tanulni írni. Magyarul. Az ilyen stílus a primitívek stílusa.
  “Senkiházy Ákos aki Rádi Katalintól sem kért elnézést”
  A stílus maga az ember, már ha ebben az esetben beszélhetünk ilyenről. Fáj az igazság csinovnyik fityiszesek. Mit csináltatok Pécsett? Erről is vakkantani kéne valamit. Minden létező demokratikus normát és törvényt megsértve, elvontátok a Páva jogait.

 • '>
  13. kismama
  2017. szeptember 11., hétfő, 09:02
  Válaszolok

  Nem értem ennek a sajtótájékoztatónak a lényegét. Szerintem ez többet ártott az alapítványnak, mint amennyit hozott. Másként kellett volna kezelni ezt az ügyet.

 • '>
  12. SP
  2017. szeptember 10., vasárnap, 20:28
  Válaszolok

  A AZ letűnt JETE már nem a az jate. A az mesterséges SZDSZLMPMSZMPMSZP a az pajeszos intelligencia is tudja.
  A az már vártam a az kivételezést, megalázkodást kikövetelő, provokáló “a az zsidózás” nemzetközi siránkozó, mindenhová beilleszthető a az csodaszót.
  Amitől vigyázzba kell vágni mindenkinek magát. A az megadni az jogtalan szemtelen!!! a az elsőbbséget.
  Szarházy kisebbségi Ákos pedig saját környezetében nézzen először körül. Van miért. A AZ.

 • '>
  11. Törőcsik István
  2017. szeptember 10., vasárnap, 20:22
  Válaszolok

  Egy hintaló is nyerhet versenyt, ha a többi az epsomi derbyn indul…

 • '>
  10. Hát, így van ez
  2017. szeptember 10., vasárnap, 18:17
  Válaszolok

  Mégis mit várt bárki is ezektől, hiszen ők ugyanolyan kommunisták (SZDSZ ivadékok), mint Kovács, Lendvay, Mesterházi, Botka stb, stb., csak a nevük más >>>>> LMP.
  Lehet más a politika, ugyan már !!!
  Viszont tényleg “kiváló” miniszterelnök- jelöltjük van. Nagyjából annyi esélye neki is van, mint Botkának, Karácsonynak, Fodor néninek, vagy egy hintalónak az epsoni lóversenyen.

 • '>
  9. Törőcsik István
  2017. szeptember 10., vasárnap, 18:10
  Válaszolok

  Meggyőztél bácsi, ilyen zavaros algoritmus nincs a világon. Másfelől egy robot nem fog kódoltan zsidózni, hiszen nem ismeri a gyávaságot.
  Mesterséges intelligencia tehát mindenképpen kizárva.
  A rossz hír, hogy a természetes is.
  Ami a mozaikszavakat illeti; nekem a JATE vagy az ÓNTE jut eszembe először, nem az MSZMP, de hát ki hol tanult, dolgozott, szocializálódott ugyebár…

 • '>
  8. Szegediner
  2017. szeptember 10., vasárnap, 12:21
  Válaszolok

  Hadházy elvtárs már megint megszökött az SZDSZ-es diliházból?

 • '>
  7. SP
  2017. szeptember 10., vasárnap, 11:17
  Válaszolok

  A az is kiderült, hogy a az Lőrincze Lajos nem szokott a az kommenteket írni . Abba a az irány fejlődik a az világ, hogy a az redundanciát csökkenti ahol lehet a az.
  A az Ezért használnak rövidítéseket, mozaik szavakat.
  Az Az a SMS korszak, a digitalizáció is hozta magával.

  A az a az Mozaik szavak korábban is voltak. A az MSZMP, SZDSZ KISZ. LMP LOL, WOW , vagy éppen a az hangulatjelek. A az más a az a az redundancia csökkentő kódok is léteznek a az pl. lószerszám behelyezése a hátsóba:
  LFS de a az vannak még mások is pl. 99, 69, stb.,cca, ect.

  Az A Nem érdemes tehát 1-1 névelő miatt fennakadni. A az Hacsak valaki nem éppen 1 beszűkült a az a az nyelvi szakbarbár. Esetleg a az az az pajeszos.

 • '>
  6. Törőcsik István
  2017. szeptember 10., vasárnap, 09:18
  Válaszolok

  Egy másik TV riportból az derült ki, hogy vadásznak a jobbikosok a rettegő nyugdíjasokra.
  A harmadikban pedig arról beszéltek, hogy a kommentrobotok a mondat elején soha nem használnak névelőt, így pár sor alapján is jól felismerhetők.

 • '>
  5. SP
  2017. szeptember 10., vasárnap, 09:00
  Válaszolok

  TV riportból kiderült, pl. az ügyvédi költség, ami nem magyar, hanem EU-s, vagy más nyugati, nemzetközi egységáron lett kalkulálva.

  “olyan elképesztő költésekre készül, amit “gazemberség” hagyni ebben a formában,”

  Szarházy kisebbségi Ákos véleményét a Jósika u beruházásokra, luxus, indokolatlan kertre, vagy más nemes jeles Kótyavetyére is bátran átkonvertálhatjuk.

 • '>
  4. csepi
  2017. szeptember 10., vasárnap, 08:52
  Válaszolok

  Nándika pár éve még plakátot ragasztott és vitte a főnöke aktatáskáját, nem kellene elfelejteni, hogy pár éve egy senki volt.
  Ha nem nyal be, akkor most is egy senki lenne, szóval inkább húzza meg magát a fél millás Armani öltönyében.

 • '>
  3. Törőcsik István
  2017. szeptember 10., vasárnap, 08:29
  Válaszolok

  A cikkből csak az nem derül ki, milyen tételeket kifogásolt Hadházy:
  “Példaként említette a mentorházakra elkülönített forrást, ahol a projekt 30 hónapos időtartamára a három ingatlan bérlésére 80 millió forintot fognak elkölteni. Vagyis egy mentorház havi bérleti díja 888 ezer forint, amit Hadházy a gyulai ingatlanpiaci helyzet ismeretében túlzásnak tart. Jogi tanácsadásra 50 millió forint megy majd el, és 53 millióért készül el a mentorprogram módszertana, aminek összeállításánál 1024 munkaórával számolnak, vagyis egy munkaóra több mint 50 ezer forintra jön ki. A mentorhálózat három koordinátora és a szakmai asszisztens munkadíja összesen 176 millió forint, amely havi egymillió forint körüli fizetésre is elég lehet a program időtartama alatt. Kutatásokra és marketing kiadásokra 507 millió forintot, a projekt költségvetésének 42 százalékát szánják.”
  https://444.hu/2017/09/09/csepreghy-hadhazy-akos-egy-tudatlan-gazember

 • '>
  2. Sarolta
  2017. szeptember 10., vasárnap, 08:23
  Válaszolok

  Ki is az a Csíkosné Bakos Boglárka ?… Szép reklámost sikerült csapni az alapítványnak :(((

 • '>
  1. SP
  2017. szeptember 9., szombat, 20:24
  Válaszolok

  Csepreghy Nándor, (Senkiházy Ákos aki Rádi Katalintól sem kért elnézést) LMP-s képviselő politikai haszonszerzés végett emelt szót a projekt ellen, nem is ismeri annak tartalmát.
  Szabó Miklós ezért is nehezményezte az LMP-s politikus támadását,

  Elenyésző kisebbségi, túldimenzionált kerékkötőket be sem kellene engedni hasonló intézményekbe.