„Lélekcsicsergések” a Csongor téren

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vassné Szabó Ágota, szegedi költőnő volt a vendége az Irodalmi teaháznak októberben, aki a verseken túl a Tisza-parti város szerelmese is.

Különleges élményben volt része mindazoknak, akik részt vettek a keddi Irodalmi esten a Csongor téri Közösségi házban. Vassné Szabó Ágota költeményei hangulatokban, képekben, asszociációkban, jelennek meg a papíron, így szinte megfogható mindaz, amiről ír.

„Különjáró költőnek” vallja magát, nem csatlakozott egyetlen irodalmi csoportosuláshoz sem, mert úgy érzi, ha elköteleződne, azzal béklyóba kötné önmagát. Lelkében megmaradt gyermeknek, a szabadság, a gyermeki könnyedség érezhető verseiben, még akkor is, amikor mély, komoly mondanivalót fogalmaz meg.

„Pesten születtem, ahol röntgenasszisztensként dolgoztam. Hat éve élek a napfény városában, a szerelem hívott ide, hiszen a férjem szegedi. Ideköltözésemkor ő segített megismerni a várost, ami olyan jól sikerült, hogy a férjem mellett Szegedbe is szerelmes lettem. Elfogadtam, befogadtam Szegedet, tetszik a nyüzsgés, lüktetés, az állandó impulzivitás. Mostanra egyedül is járom a várost, megfigyelem az apró részleteket, a szegedi embereket, a szép épületeket, a vibráló kulturális életet, ebből merítek ihletet, és úgy érzem, egyre mélyebben kötődöm ide” – mondta el lapunknak Ágota.

A költőnő verseit vakoknak szerkesztett könyvekben braille írással is megjelenítik, hisz olyan érzelem dúsan, szemléletesen fogalmaz, hogy a vak emberek, akik bár a külvilágot optikailag nem látják, a verseken keresztül megtapasztalhatják, érzékelhetik, elképzelhetik azt. A közösségi ház programján a verseket Pappné Mészáros Ágnes és Németh Janó tolmácsolásában hallgathatták meg az érdeklődők.

A Csongor téri Közösségi Házban havonta kerül megrendezésre az Irodalmi teaház, melyet Kothencz János a programsorozat életre hívója, azzal a szándékkal indított útjára, hogy egyre több emberhez jusson el a kultúra és a művészet minden lehetősége. A kulturális programsorozat része, többek között a szintén havonta megvalósuló Tarjáni Komolyzenei Estek, valamint a hamarosan induló pódium beszélgetések program modul is.

A Közösségi Ház programjai továbbra is ingyenesek.

no images were found

Előző sztori

Elhunyt Pápai Erzsi!

Következő sztori

Migránsokat tartóztattak fel Röszkénél