Közélet

Szijjártó Péter: új dimenzióba kell léptetni a magyar gazdaságot

Szijjártó Péter: új dimenzióba kell léptetni a magyar gazdaságot

2017. október 25., szerda
Szijjártó Péter: új dimenzióba kell léptetni a magyar gazdaságot

Új dimenzióba kell léptetni a magyar gazdaságot, hogy az ország ne csak termelési, hanem Közép-Európa legvonzóbb kutatás-fejlesztési központja lehessen - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, a Itron új kiválósági központjának megnyitóján.

Az energia- és vízgazdálkodási megoldásokat fejlesztő amerikai cég 2 milliárd forintos beruházása 412 millió forintos költségvetési támogatást kapott annak köszönhetően, hogy - a kormány döntése értelmében - a kutatásfejlesztési befektetésekhez 25 százalékban adható állami hozzájárulás - ismertette a tárcavezető. A beruházás nyomán száz magasan kvalifikált munkaerőt igénylő álláshely jön létre a budapesti kutatás-fejlesztési központban - tette hozzá. Szijjártó Péter kiemelte, hogy az amerikai befektetői közösség - a németek mögött - a második legnagyobb Magyarországon, 1716 cégük csaknem 100 ezer embernek ad munkát. A magas hozzáadott értéket és munkahelyeket teremtő beruházásokért "elképesztő harc dúl" világszerte, "kőkemény érvek" kellenek a befektetők meggyőzésére - tette hozzá. Magyarország - mint fogalmazott - benevezett ebbe a versenybe, ezért a kormány az EU-ban rekordalacsonynak számító társasági adó és szja-kulcs mellett a munkára rakódó közterhek további mérséklését tervezi. A szociális hozzájárulási adó januártól mérséklődik, a gazdaság átállását segítő digitalizáció érdekében elindult az országos hálózatfejlesztés - mondta a tárcavezető. Felidézte, hogy tavaly 71 beruházással megdőlt a befektetési rekord, idén pedig már 63 ilyen megállapodás jött létre, így a 2016-os csúcs is megdőlhet az év végére. A jelenleg zajló befektetési tárgyalások "nagyon könnyen fordulhatnak újabb sikertörténetbe", a kapcsolatok pedig jövőre tovább erősödhetnek, mivel a lengyel légitársaság New York, Chicago és Budapest, az American Airlines pedig Philadelphia és Budapest között indít közvetlen légi járatokat - mondta Szijjártó Péter. Amerikai vállalati részvétel nélkül a magyar gazdasági siker nem valósulhatna meg - hangsúlyozta a miniszter.

Bruce Douglas

szoftverfejlesztés és szolgáltatás üzletágvezető alelnöke a cég tájékoztatása szerint kijelentette: az Itron az új kutatás-fejlesztési központ megnyitásával tovább erősíti jelenlétét Magyarországon. A budapesti irodájában dolgozó szoftverfejlesztő csapat az energiaipar jövőjének formálásában vehet részt - tette hozzá. Kiemelte, hogy Magyarország világszerte ismert a magasan képzett, nagy tudású munkavállalóiról, akik az információtechnológia területén különösen nagy elismerést szereztek - áll a közleményben. Az Itron a világ több mint 100 országában csaknem 8 ezer alkalmazottat foglalkoztat, éves árbevétele eléri a 2 milliárd dollárt. A szoftverszolgáltatásokban és smart city fejlesztésekben is piacvezető vállalat csaknem ezer bejegyzett vagy bejegyzés alatt álló szabadalommal rendelkezik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.