Közélet

Fidesz-MSZP tévévita: a kerítés állni fog

Fidesz-MSZP tévévita: a kerítés állni fog

2017. október 13., péntek
Fidesz-MSZP tévévita: a kerítés állni fog

Kerítésre szükség van, amíg tart a migránsválság - így vélekedett a Fidesz és az MSZP parlamenti frakcióvezetője is az RTL Klub Magyarul Balóval című vitaműsorának csütörtökön késő esti adásában.

Baló György

műsorvezető kérdésére

Gulyás Gergely

, a Fidesz frakció napokban megválasztott vezetője úgy vélekedett: amennyire ez előre látható, évtizedekig szükség lesz kerítésre, hiszen az EU-nak évtizedekig erős migrációval kell számolnia.

Tóth Bertalan

, az MSZP frakcióvezetője szerint pártja sem bontaná le a kerítést. A nyugdíjakról szólva Gulyás Gergely azt emelte ki, hogy

Orbán Viktor

2010-es kormányra kerülése óta jobban emelkedtek mint a reálbérek, így nőhetett a vásárlóértékük is.

Tóth Bertalan

viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy több tízezren csak havi 50-60 ezer forintos nyugellátást kapnak. A szocialisták kormányra kerülésük esetén visszahoznák a 13. havi nyugdíjat és jobban emelnék a legalacsonyabb nyugdíjakat. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a 13. havi nyugdíjat a szocialista kormány vette el 2009-ben. A gazdasági helyzettel kapcsolatban a Fidesz frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország teljesítménye, a gazdasági növekedés a Fidesz kormányzása alatt akkora béremelést tett lehetővé, amely egyetlen évben még soha nem valósult meg a rendszerváltás óta. Például az orvosok bére 150 százalékkal, a tanároké pedig 50 százalékkal nőtt. A költségvetés egyensúlyban van, ami szintén nem volt elmondható a szocialista kormányok időszakára, a foglalkoztatottak száma pedig 720 ezerrel nőtt 2010 óta - sorolta a kormánypárti politikus. Tóth Bertalan ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzeti össztermékhez viszonyítva az egészségügyre vagy oktatásra fordított pénzek idén érték el a 2010-es szintet, miközben ezekre a területekre a környező országokba sokkal többet költenek. Továbbá felvetette: vajon miért hagyják el több százezren az országot, miért tervezi a fiatalok 40 százaléka, hogy inkább külföldön próbál boldogulni és miért maradnak orvosi ellátás nélkül egyes területeken az emberek. Az ellenzéki politikus szerint ennek oka a versenyképességet korlátozó állami korrupció és bürokrácia, továbbá, hogy a Fidesz-kormány mindig azoknak ad többet, akiknek már amúgy is van. Gulyás Gergely a kivándorlással kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy jelentősen mérséklődik, összességében már többen költöznek be az országba, mint ahányan elhagyják. A paksi bővítés kapcsán Tóth Bertalan leszögezte, hogy kormányra kerülés esetén felmondanák a szerződést, kerül, amibe kerül, és megkérdeznék az embereket, hogy van-e rá szükség. Gulyás Gergely ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy 2009-ben még a szocialisták miniszterelnöke, Bajnai Gordon nevezte pártpolitika felett álló nemzeti ügynek Paks II.-t. A kormánypárt frakcióvezetője szerint, amennyire ezt ma meg lehet ítélni, hosszú távon is az atomenergia lesz a legolcsóbb, legbiztonságosabb és leginkább környezetbarát energia forrás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.