Családbarát munkahely lett a Szegedi Törvényszék

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kormányzati pályázatot nyert a Szegedi Törvényszék, amelynek keretein belül családi napot szervezhetnek, de a családi élet és munkahelyi teljesítmény sikeres összehangolását segítő tréninget is tartanak.

A bíróság bizonyos esetekben az „átlagos” munkahelyektől eltérő „speciális” munkahelynek minősül, melyből következően a munkavállalókra is „speciális” szabályok vonatkoznak.

Az életpálya csoport alcéljai között lehetőség volt a családbarát munkahely megteremtése érdekében is lépéseket tenni. E körben a Szegedi Törvényszék már a programot megelőző időszakban is számos családbarát intézkedéssel (pl.: családi nap, mikulás ünnepség, nőnap, karácsonyi ünnepség) igyekezett egyensúlyt teremteni a családi élet és a munkahelyi kötelezettségek között. Emellett a „Zöld Bíróság” munkacsoport keretén belül is célul tűzte ki a munkavállalók egészségmegőrzését biztosító feltételek megteremtését. A társadalmi szerepvállalás jegyében a törvényszék dolgozói már tíz éve véradással segítik a Magyar Vöröskereszt munkáját, továbbá három éve a karácsonyi adománygyűjtés keretében tartós élelmiszerekkel támogatja a rászoruló családokat.

Ennek keretében, a lehetőségekhez mérten a családos munkavállalókat kedvezményes belépőjegyekkel szeretnének támogatni (Szegedi Vadaspark, játszóház, kalandpark).

A családi napon a gyerekeknek és szülőknek szóló játékos vetélkedők (vetélkedő, kézműves foglalkozás, rajzverseny, arcfestés, ügyességi játékok) szervezésével kívánják biztosítani a munkavállalók számára azt, hogy a mindennapi munkavégzés mellett más környezetben is lehetőségük legyen családi programokon részt venni, kötetlen beszélgetéseket folytatni, kikapcsolódni.

A Szegedi Törvényszék a pályázat keretében a családi programok szervezése mellett a családi élet és munkahelyi teljesítmény sikeres összehangolásához kapcsolódó tréninggel egybekötött egészségnap megrendezését tervezi megvalósítani.

Ennek keretében a törvényszék épületében szakemberek segítségével életvezetési tanácsadással egybekötött idő és stressz kezelő tréninget biztosítanánk a munkavállalók részére.

Egy kezdő munkavállaló számára az új feladatok ellátása, új környezet és kollégákhoz való alkalmazkodás komoly kihívást jelent, mely minden esetben fokozott pszichés terheléssel jár.

Hasonló helyzetbe kerülhetnek a gyermekvállalás, illetve egyéb ok miatt tartósan távol lévő kollégák, hiszen a magas színvonalú ítélkezési tevékenység fenntartása – a folyamatos jogszabályváltozás miatt – állandó szakmai képzést igényel, mely képzésben a tartósan távollévő munkavállalók ez idáig nem vettek részt, ami sok esetben – a gyermeknevelés mellett – komoly kihívás elé állította a visszatérő munkavállalót. A gyakorlati tapasztalatok alapján számos munkavállaló nincs tisztában azzal, hogy munkabérén felül milyen további támogatásban részesülhet.

A pályázati célok megvalósításánál e körben kívánjuk segíteni az újonnan érkező, illetve a gyermekvállalás miatt hosszabb időre távol lévő munkavállalókat.

E körben a törvényszék „Munkahelyi kisokos” címmel rövid, a bíróság szervezeti felépítését bemutató, továbbá a jogszabályok, illetve belső normák által a munkavállalók részére biztosított kedvezményeket (pl.: GYES, GYED, lakásépítési támogatás, utazási költségtérítés) tartalmazó kiadvánnyal szeretné tájékoztatni leendő és meglévő munkavállalóit.

Emellett a törvényszék elektronikus úton továbbra is folyamatosan kapcsolatot tartana a tartósan távol lévő munkavállalóival és tájékoztatná őket a törvényszéken megrendezésre kerülő helyi és regionális képzésekről, szakmai értekezletekről, segítve ezzel a munkába való zökkenőmentes visszailleszkedést.

Előző sztori

Szerb embercsempészt fogtak Szatymaznál

Következő sztori

Népmese, kiállítás és könyvbemutató a Somogyiban