Kultúra

Bolgár kulturális napok a Millenniumi Kávéházban

Bolgár kulturális napok a Millenniumi Kávéházban

2017. október 5., csütörtök
Bolgár kulturális napok a Millenniumi Kávéházban

Csütörtök este indul a XIII. Szegedi Bolgár Kulturális Napok programsorozata a Millenniumi Kávéházban.

Programok:

2017.10.05. csütörtök

20.00 Millenniumi Kávéház (Dugonics tér 12.) Az Oratnitza zenekar koncertje

Hogy fér meg egymás mellett a kaval, a cajón és a didgeridoo? Bízzátok az Oratnitza-ra, hogy bolgár népzenéből, ausztrál törzsi hangszerből és asszimetrikus ritmusképletekből ellenálhatatlan bulizenét gyúrjon, aminek nevet is adtak: ethnobass. A bolgár népzene gyors, páratlan ritmusaival önmagában is táncra perdít, de az Oratnitza ehhez még hip-hop, dubstep, trap vagy d’n’b elemeket is adagol, mindezt szigorúan akusztikus hangszerekkel. A zenekarhoz két vendégénekes, Dijana Vaszileva (a Mystery of the Bulgarian Voices kórusból) és Aszja Pincseva (a Cosmic Voices from Bulgaria kórus tagja) is csatlakozik, az eredmény energikus, modern népzene. A zenekar tagjai:Hrisztijan Georgiev (kaval, melodika, ének), Georgi Horhe Marinov (didgeridoo, duda), Petar Buny Jordanov (cajón, tapan), Ivan Popa Goszpodinov (ének), Dijana Vaszileva (ének), Aszja Pincseva (ének)

2017.10.12. csütörtök

18.30 Millenniumi Klub (Dugonics tér 12.) Bolgár katonák harca 1945-ben, a kisbajomi Móricz-erdőben (Somogy-megye) Négyesi Lajos hadtörténész előadása

Az 1944 decemberi fordulat után Bulgária is csatlakozott a Harmadik Birodalom elleni harchoz. Magyarország területén az 1. bolgár hadsereg folytatott harcokat a 3. ukrán front kötelékében. 1945 márciusában az 57. szovjet hadsereg és az 1. bolgár hadsereg sávhatára Kisbajomtól délre húzódott. A 2. német páncélos hadsereg erői itt kísérelték meg áttörni a frontvonalat. A támadás kezdetben sikert hozott és a 960. szovjet lövészezred visszavonulásra kényszerült. A rés elreteszelésére a 10. bolgár rodopei gyaloghadosztály 44. tundzsai gyalogezrede kapott parancsot. Az ezred erőinek zöme Vadas-puszta és Prépost-tanya körzetében épített ki védelmet. A jobbszárnyon húzódó Móric-erdőbe a 3. zászlóaljat küldték. Március 10-én 21 órakor kezdődött a harc, ami végül a bolgár zászlóalj sikerét hozta. Ezt az összecsapást a bolgár hadtörténelem a hősi helytállás példájaként jegyzi. Az előadás felvázolja a harcok történetét és a helyszínen folytatott kutatások eredményeit.

2017.10.19. csütörtök

20.00 Millenniumi Kávéház (Dugonics tér 12.) A Zűrös Banda koncertje

A Zűrös Banda zenéjében a magyar és balkáni zenei hagyományok mellett a jazz és a modern tánczenék kapaszkodnak össze. Ebből a különböző kultúrákat és zenei stílusokat magába foglaló elegyből alakul ki a Zűrös Bandát jellemző egyéni zenei arculat. Első lemezük a Fonó Budai Zeneház gondozásában jelent meg 2015 szeptemberében. A megjelenés után szinte azonnal, igen erős nemzetközi mezőnyben felkerült a világ legrangosabb világzenei toplistájának, a World Music Charts Europe-nak (WMCE) legjobb albumai közé. Az együttes a magyar világzenei színtér jól ismert zenekarainak tagjaiból verbuválódott. Tagok: Básits Branka - Junior Prima díjas (ének), Bede Péter (szaxofon), Wertetics Szlobodan (harmonika), Varga Kornél (gitár), Boros Attila (basszusgitár), Kertész Ákos (dob).

2017.10.25. szerda

20.00 Millenniumi Kávéház (Dugonics tér 12.) Bolgár táncház a Balkán Táncegyüttessel

A táncokat a békéscsabai Balkán Táncegyüttes vezetője, Majthényi Dániel tanítja. Az együttes 1990 óta működik, fő profilját a bolgár táncok jelentik, repertoárja felöleli Bulgária minden tájegységét. Az együttes rendszeres résztvevője hazai fesztiváloknak és kulturális rendezvényeknek, de céljuk nem csak a néptáncok színpadi bemutatása, hanem azoknak táncházakban való tanítása is. A csoport a szegedi bolgárokkal régóta szoros kapcsolatot ápol, ennek keretében Majthényi Dániel a szegedi Nemzetiségek Házában havi rendszerességgel bolgár néptáncokat oktat. A táncházban a zenei kíséretet a Balkán Quintet zenekar biztosítja.

2017.11.08. csütörtök

20.00 Millenniumi Kávéház (Dugonics tér 12.) A Meszecsinka Duó koncertje

Meszecsinka egyike a 12 legjobb magyar világzenei együttesnek a Dal+Szerző magazin külön WOMEX száma szerint. Bejárta Európát, játszott USÁ-ban és Kanadában, klipet forgatott a Vörös téren és road movie-t a Balkánon. A Meszecsinka harmadik albuma 2016-ban jelent meg és kiemelten pozitív kritikát kapott. A HVG „zseniálisnak” nevezte, a Magyar Narancs pedig „talán az év világzenei albumának”. A Meszecsinka Duóban a zenekar alapítói Oláh Annamari (ének, cajón, fuvola) és Biljarszki Emil (zongora, gitár) egyszerűbb, intimebb formában mutatják be dalaikat.

Szervezők:

Szegedi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat Bolgár Baráti Társaság

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.