Közélet

Újabb halálos áldozatot követelt a járvány Romániában

Újabb halálos áldozatot követelt a járvány Romániában

2017. szeptember 8., péntek
Újabb halálos áldozatot követelt a járvány Romániában

Tovább terjed a kanyaró Romániában, ahol a héten 34-re emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma, és újabb 122 megbetegedést regisztráltak a megyei közegészségügyi intézetek - derült ki az országos tisztiorvosi szolgálat (INSP) honlapján pénteken közölt friss összesítésből.

A 34. áldozat egy Neamt megyei öthónapos, vészes vérszegénységben is szenvedő, vélhetően nagyobb gyerekek által megfertőzött kisfiú, aki kora miatt még nem kaphatta meg a kanyaró elleni védőoltást. Eddig országszerte 9104 igazolt kanyarós megbetegedést jelentettek a betegség tavaly februári megjelenése óta, közülük mintegy hétezren idén kapták el a kórt. Az elmúlt héten az új kanyarós esetek több mint felét (68-at) Kolozs megyéből jelentették. A járvány az ország teljes területére kiterjedt: a 41 megye közül egyedül a Duna-deltát magába foglaló Tulcea megyéből nem jelentettek kanyarós megbetegedést. A legtöbben Románia nyugati megyéiben kapták el a kanyarót: Temes, Krassó-Szörény és Arad megyében is meghaladta az ezret a betegség megjelenése óta eltelt másfél évben a kanyarós megbetegedések száma. A legtöbb halálos áldozat is az ország nyugati feléből származik: Temes megyében 9, az olténiai Dolj megyében 7, Arad megyében 6, Krassó-Szörény megyében 3 halottja van már a kanyarójárványnak. A bukaresti hatóságok a lakosság átoltottságának csökkenésével magyarázzák azt, hogy a jelenlegi járvány során az európai országok közül Romániában kapták el legtöbben a kanyarót. Az egészségügyi világszervezet által javasolt legalább 95 százalékos szinthez képest Romániában 86 százalékra csökkent a lakosság átoltottsága. A bukaresti kormány az utóbbi hónapokban javított az eddig akadozó vakcinaellátáson, és a parlament elé terjesztett egy törvénytervezetet, amely különböző megszorításokkal és folyamatos tanácsadással akarja rávenni az esetleg ellenkező szülőket arra, hogy ne tagadják meg a hét legfontosabb oltás beadását gyermekeiknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.