Nyilatkozatháború a Mars téri piacról

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Míg a Mars téri piac kapcsán a sajtó attól hangos, hogy hűtlen kezelés miatt folytat nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda az EU-s pénzből végrehajtott fejlesztés ügyében, addig a helyi MSZP az egyik volt piacigazgatót támadja.

A Gyulai Járásbíróság zároltatta Erdei Péter korábbi piacigazgató ingó- és ingatlanvagyonát – jelentette ki Ménesi Imre MSZP-s önkormányzati képviselő a vásártér előtt tartott sajtótájékoztatóján. A politikus egy szakértői véleményre hivatkozott, amely szerint 45 millió forintos túlfizetés történt a piacnál, s szerinte ezért rendelték el a vagyonzárat.

A Mars téri piac körül azonban nem ez az igazi botrány, hanem az, hogy hűtlen kezelés miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda. Az 1,9 milliárd forint uniós támogatással, a 2010-es választási kampány hajrájában megvalósult, sok sebből vérző fejlesztés azért fordult át botrányba, mert a szegedi önkormányzat nem egyezett meg a vásártéri pavilonok tulajdonosaival, hanem 2009-ben, advent első vasárnapján eldózeroltatta a Mars téri pavilonokat.

Ezzel kapcsolatban Ménesi Imre portálunknak azt mondta, hogy még 2015-ben bemutatta a Mars téri terület tulajdoni lapját a közgyűlésben, s nem volt rajta semmiféle teher. Kifejtette, 2010-ben adták át a felújított vásárteret, s a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) is vizsgálta az uniós források kifizetését, és semmilyen kifogást nem találtak, s kifizették. „Nem tartok attól, hogy bármiféle szabálytalanságra fény derül, különben nem fizették volna ki az EU-s forrásokat” – összegzett Ménesi Imre.

Ennek ellentmondanak azok a dokumentumok, amelyeket nemrég Szabó Bálint jogász mutatott be sajtótájékoztatóján, amelyben Botka László szocialista városvezető és Mózes Ervin címzetes főjegyző úgy nyilatkozott 2009 nyarán büntetőjogi felelősségük tudatában, hogy a Mars téri piac megújítását célzó uniós projektet olyan ingatlanon kívánják megvalósítani, ami per- és igénymentes. Ezzel szemben az NFÜ által felkért jogászcsapat azt állapította meg 2010-ben, hogy az adott ingatlan nem volt tekinthető igénymentesnek sem a projektjavaslat benyújtásakor, sem pedig a vizsgálat idején, ugyanis perek voltak folyamatban. Azt is leírták a jogászok, hogy a projektgazdának, nevezetesen az önkormányzatnak és annak vezetőjének tudnia kellett, hogy per van folyamatban, ám ennek ellenére benyújtotta a projektjavaslatot és elmulasztotta ezt közölni. „Ez alapján a projekt szabályszerű támogathatósága megkérdőjelezhető” – összegeztek az NFÜ által felkért jogászok hét évvel ezelőtt.

Előző sztori

Komolyzenei fesztivállal tisztelegnek Szent Gellért előtt

Következő sztori

Ásotthalmon és a TIK-ben várják a véradókat