Közélet

Nyilatkozatháború a Mars téri piacról

Nyilatkozatháború a Mars téri piacról

2017. szeptember 14., csütörtök
Nyilatkozatháború a Mars téri piacról

Míg a Mars téri piac kapcsán a sajtó attól hangos, hogy hűtlen kezelés miatt folytat nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda az EU-s pénzből végrehajtott fejlesztés ügyében, addig a helyi MSZP az egyik volt piacigazgatót támadja.

A Gyulai Járásbíróság zároltatta

Erdei Péter

korábbi piacigazgató ingó- és ingatlanvagyonát – jelentette ki

Ménesi Imre

MSZP-s önkormányzati képviselő a vásártér előtt tartott sajtótájékoztatóján. A politikus egy szakértői véleményre hivatkozott, amely szerint 45 millió forintos túlfizetés történt a piacnál, s szerinte ezért rendelték el a vagyonzárat. A Mars téri piac körül azonban nem ez az igazi botrány, hanem az, hogy

hűtlen kezelés miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda

. Az 1,9 milliárd forint uniós támogatással, a 2010-es választási kampány hajrájában megvalósult,

sok sebből vérző fejlesztés

azért fordult át botrányba, mert a szegedi önkormányzat nem egyezett meg a vásártéri pavilonok tulajdonosaival, hanem 2009-ben, advent első vasárnapján eldózeroltatta a Mars téri pavilonokat.

Ezzel kapcsolatban Ménesi Imre portálunknak azt mondta, hogy még 2015-ben bemutatta a Mars téri terület tulajdoni lapját a közgyűlésben, s nem volt rajta semmiféle teher. Kifejtette, 2010-ben adták át a felújított vásárteret, s a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) is vizsgálta az uniós források kifizetését, és semmilyen kifogást nem találtak, s kifizették. „Nem tartok attól, hogy bármiféle szabálytalanságra fény derül, különben nem fizették volna ki az EU-s forrásokat” – összegzett Ménesi Imre. Ennek ellentmondanak azok a dokumentumok, amelyeket nemrég

Szabó Bálint

jogász mutatott be

sajtótájékoztatóján

, amelyben

Botka László

szocialista városvezető és

Mózes Ervin

címzetes főjegyző úgy nyilatkozott 2009 nyarán büntetőjogi felelősségük tudatában, hogy a Mars téri piac megújítását célzó uniós projektet olyan ingatlanon kívánják megvalósítani, ami per- és igénymentes. Ezzel szemben az NFÜ által felkért jogászcsapat azt állapította meg 2010-ben, hogy az adott ingatlan nem volt tekinthető igénymentesnek sem a projektjavaslat benyújtásakor, sem pedig a vizsgálat idején, ugyanis perek voltak folyamatban. Azt is leírták a jogászok, hogy a projektgazdának, nevezetesen az önkormányzatnak és annak vezetőjének tudnia kellett, hogy per van folyamatban, ám ennek ellenére benyújtotta a projektjavaslatot és elmulasztotta ezt közölni. „Ez alapján a projekt szabályszerű támogathatósága megkérdőjelezhető” – összegeztek az NFÜ által felkért jogászok hét évvel ezelőtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.