Szabó Bálint: A Mars téri botrány tehet pontot a Botka-korszak végére

Szabálytalanul, hamis adatokat megadva Botka László Mózes Ervinnel és a városvezetéssel karöltve kicsalta az EU 1,9 milliárd forintos támogatását a Mars téri piac fejlesztése kapcsán – jelentette ki Szabó Bálint. A jogász szerint ez a botrány tehet pontot a 15 éve tartó Botka-korszak végére Szegeden.

A Mars téri piacnál tartott sajtótájékoztatóján Szabó Bálint jogász megjegyezte, a vásártér nagykörút felőli bejárata szimbolikusnak is tekinthető, hiszen nagyjából egyforma távolságra van onnan a buszpályaudvar és a Csillag börtön. „Botka Lászlónak szimbolikusan két választási lehetősége is van, vagy vesz egy jegyet Szolnokra, hazamegy és békén hagyja a szegedieket, a másik variáció pedig, hogy a piac mögötti börtönbe látogat az ő felelősségét megállapító ítélet után” – fogalmazott a Likvid Kontrol Kft. ügyvezetője.

Emlékeztetett, hogy 2009. november végén, miközben Botka László meggyújtotta az adventi koszorún az első gyertyát a Dóm téren, elkezdték a Mars téri piac kereskedőinek a pavilonjait eldózerolni. „Mindez a bódék és pavilonok áthelyezése címén karhatalom segítségével valósult meg úgy, hogy az érintettek egy részét nem is értesítették a bontásról, mint ahogy a kártalanításuk sem történt meg a mai napig. Kijelenthető, hogy Botka László és a szegedi városvezetés jogilag, fizikailag és lelkileg átgázolt szegedi kereskedők tucatjain” – elevenítette fel a jogász.

Szabó egy dokumentumot is bemutatott, amelyben a szocialista városvezető és Mózes Ervin címzetes főjegyző úgy nyilatkozott 2009 nyarán büntetőjogi felelősségük tudatában, hogy a Mars téri piac megújítását célzó uniós projektet olyan ingatlanon kívánják megvalósítani, ami per- és igénymentes. Ezzel szemben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) által felkért jogászcsapat azt állapította meg 2010-ben, hogy az adott ingatlan nem volt tekinthető igénymentesnek sem a projektjavaslat benyújtásakor, sem pedig a vizsgálat idején, ugyanis perek voltak folyamatban. Azt is leírták a jogászok, hogy a projektgazdának, nevezetesen az önkormányzatnak és annak vezetőjének tudnia kellett, hogy per van folyamatban, ám ennek ellenére benyújtotta a projektjavaslatot és elmulasztotta ezt közölni. „Ez alapján a projekt szabályszerű támogathatósága megkérdőjelezhető” – összegeztek az NFÜ által felkért jogászok.

„A 2010-es választások előtt a szegedi önkormányzat vezetője úgy hívott le 1,9 milliárd forintnyi európai uniós támogatást, hogy erre lehetősége jogi értelemben nem volt, s ezt a magyar és az EU-s jogszabályokkal ellentétes módon tette meg. Ezzel nemcsak jogot sértett, hanem csalást követett el. Ezek alapján a dokumentumok alapján kijelenthető, hogy nem csupán arról van szó, hogy Szeged egy maffiaváros, s a vezetője a maffiafőnök, hanem azt állítom, hogy hazánk egyik legnagyobb vidéki városát egy csaló irányítja” – közölte a jogász.

Felszólította Botka Lászlót, hogy szólaljon meg a Mars téri beruházás ügyében, amely projekt kapcsán a Nemzeti Nyomozó Iroda 600 millió forintos csalás miatt folytat büntetőeljárást ismeretlen tettesek ellen, továbbá vizsgálatot indított az OLAF is, azaz az Európai Csalás Elleni Hivatal a Mars téri kereskedők bejelentése alapján. Szabó szerint fennáll a veszélye annak, hogy 1,9 milliárd forint uniós támogatás visszafizetésével kár érheti Szeged városát. A nyomozóhatóságok figyelmét arra hívta fel, hogy gyorsítsák fel az eljárásokat, hogy Botka László ne bújhasson mentelmi jog mögé.

Újságírói kérdésre a jogász elmondta, hogy négy Mars téri kereskedőt képvisel, akiknek a pavilonjait lebontották 2009. novemberében. Megjegyezte, hogy talapzaton álló lebetonozott, téglából épült ingatlanokról van szó, amelyeket meglátása szerint semmiképp nem lehet bódénak titulálni. „Ezek a kereskedők joggal várnak kártérítést, kiváltképp azért, mert ötödik társukat az önkormányzat kártalanította, 25 millió forintot kapott, míg a négy további épülettulajdonos egy fillért sem kapott” – fűzte hozzá. Rajtuk kívül egyébként nagyjából 80 olyan pavilon és bódétulajdonos, illetve korábbi bérlő van, akiket nem kártalanítottak.

2009 óta megy a huzavona a közérdekű adatokért

Nyolc évvel ezelőtt a novemberi közgyűlésen Botka László kijelentette, hogy az adófizetők pénzéből semmilyen jogcímen nem jár kártérítés a 13 Mars téri kereskedőnek, akik meglátása szerint akadályozzák a piacrekonstrukciót. A kártalanítás ugyanis szerinte nem politikai, hanem jogi kategória. Már a felépítmények eldózerolásának estéje előtt levélben tett bejelentést a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon Kohári Nándor akkori fideszes önkormányzati képviselő, hogy tudomása szerint illegális pavilonbontásra készülnek a Mars téren. Az akkori piacvezető, Pusztai Lajos azt állította, hogy nem tud arról, hogy éjszaka elindulnak a buldózerek, míg a rendőrség azt közölte, hogy ha értesítést kapnak, leellenőrzik az engedélyeket, s ha illegális a bontás, akkor leállítják azt. Egy nappal később azonban csak megjelentek a munkagépek és a földdel tették egyenlővé a felépítményeket, méghozzá rendőrségi biztosítás mellett.

Több per is indult, egyrészt a közérdekű adatok megszerzéséért, amelyről beszámoltunk, tavaly májusban például a bíróság javaslata alapján az adatigénylők a piac irattárában kereshették az anyagokat, ám kevésnek tartották az anonimizált szerződéseket.
A közérdekű adatokat az egykori Mars téri építménytulajdonosok egyébként a rendőrségtől is kérték 2016. tavaszán, egy tucatnyi kérdést intéztek a bontás körülményeivel kapcsolatban. Idén a TV2 is az iratok nyomába eredt, a tévétársaságtól 36 milliót kértek közérdekű adatokért.

Polgármesteri Kabinet: Szabó Bálint hazugságaival a szegedi emberek eredményeit támadja

“Szabó Bálint a habonyi média embereként ismét hazugságokat terjeszt” – közölte a jogász szavaira reagálva Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Kabinete. “Bár Szabónak jogerős bírósági papírja is van arról, hogy hazudik, mindez nem zavarja őt, hogy újabb valótlanságokat híreszteljen a szegedi Mars téri piac felújításáról – folytatódik a közlemény.

Az írás így fogalmaz: “A valóság az, hogy a Mars téri piac területe mindig is az önkormányzat tulajdona volt, ahol a bérlők ideiglenes jellegű építményeket (pavilonokat) helyezhettek el a bérleti szerződés alapján. Ebben az állt: ha a város az építmények bontását rendeli el, a bérleti szerződés megszűnik, és a bérlők kötelesek kiürítetten visszaadni a területet. A szerződések felbontása 2007-ben megtörtént, aminek a bérlők 2009-ig nem tettek eleget. Ehelyett több százmillió forintot követeltek a várostól, annak adófizető polgáraitól minden jogalap nélkül. Több bíróság, végül a Kúria is megállapította, hogy a bontások során város jogszerűen járt el.

Az Európai Unió támogatásával megvalósult beruházást többször is vizsgálták az EU és a kormány szervei. Még a Fidesz-kormány által vezetett Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is azt állapította meg, hogy a szegedi önkormányzat jogszerűen és szabályszerűen járt el, mind a pályázat benyújtása, mind a beruházás megvalósítása során.

Szeged fejlődése egyértelmű sikertörténet. Közös erőfeszítéseink eredményeként az elmúlt években 1 milliárd euró fejlesztési forrás érkezett a városba. Szeged polgárai joggal lehetnek büszkék erre, nem hagyjuk, hogy bárki elvitassa, vagy hazug támadásokkal megkérdőjelezze mindazt, amit közösen elértünk!”

36 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  36. G day
  2017. augusztus 30., szerda, 19:16
  Válaszolok

  21. A károsultak tudják nagyon jól, hogy ki verte át őket.

 • '>
  35. megmondo
  2017. augusztus 30., szerda, 14:59
  Válaszolok

  Szabó Bálint “”jogász”” a jogikar szégyene, 10 év alatt sem tudta megtanulni, ami másnak 5 év alatt megy 🙂
  Isten mentse, aki rábízza magát.

 • '>
  34. csikossspolosss
  2017. augusztus 30., szerda, 14:18
  Válaszolok

  Szabó Bálint. A jogász szerint ez a botrány tehet pontot a 15 éve tartó Botka-korszak végére Szegeden.”
  Minden jel arra mutat.
  támadják az öszödi doktort mindenfelöl,kivűlről,belűlről,a media is
  és még mindig csak 6 %on vannak

 • '>
  33. csikossspolosss
  2017. augusztus 30., szerda, 14:16
  Válaszolok

  méregdrága a helypénz a marx téri lovardában
  ezek a tények

 • '>
  32. okosabbnálam
  2017. augusztus 30., szerda, 13:57
  Válaszolok

  értetlenkedő NP

  A paranoiáddal orvoshoz fordulj, szerintem itt nem kaphatsz erre segítséget! 🙂
  Van annak valami diszkrét bája, hogy az beszél értelmi szintről, aki egy nevet sem tud átmásolni! 🙂

 • '>
  31. SP
  2017. augusztus 30., szerda, 13:55
  Válaszolok

  ” bakfityy…Miért csak most,” Jogos.
  Mars tér tanácselnöki elbaltázása relatíve csekélység, de nem lényegtelen, főleg most, akkor, amikor egy egész ország jövőjének tönkretétele, vagy felvirágoztatása a tét.

 • '>
  30. értetlenkedő NP
  2017. augusztus 30., szerda, 13:38
  Válaszolok

  Okoskodó! Remek téma a Harmadik híd, meg az új uszoda is! Már a hányadik Botkakampányt szolgálja ki?

 • '>
  29. értetlenkedő NP
  2017. augusztus 30., szerda, 13:32
  Válaszolok

  “okosabbnálam: Azt azért nem értem, hogy ..”
  – Nemrég még NP néven értetlenkedtél. Szerinted nem feltűnö ez az azonos értelmi szint? 🙂

 • '>
  28. ellehetetlenítő
  2017. augusztus 30., szerda, 13:23
  Válaszolok

  22. “a Megyei Bíróság Közigazgatási kollégiuma mondta ki, hogy az felépítmények bontására, annak elrendelésére a főjegyző nem volt jogosult.”
  Hol van ez a határozat? Miért nem lehet közreadni végre?

 • '>
  27. okosabbnálam
  2017. augusztus 30., szerda, 12:24
  Válaszolok

  Sok hűhó semmiért, nagyjából ez az egész ügy, csupaszra rágott, mit rágott, szétszopott csont már! A mi Bálintunk szop egyet még rajta! 🙂

 • '>
  26. összefüggés?
  2017. augusztus 30., szerda, 11:26
  Válaszolok

  Botkáék zsigerből hazudtak az uniós pályázatban.nekik ez napi rutin.

 • '>
  25. Szücs Istvánné
  2017. augusztus 30., szerda, 11:21
  Válaszolok

  Nem tudhatom mi az igazság. Egy dolog a furcsa, eddig miért nem volt erről szó? Miért csak most, mikor miniszterelnöknek jelöltette magát? persze a fidesz nyílván igyekszik lejáratni, Ha jelölt lenne, azzal ugyanezt csinálnák. Mondjuk mi van a több milliárdos 40 cm magas kilátóval? Mi van a nem tudom hol levő polgármesterrel, aki vadászházat, panziót épített? És az alföldön épített szánkódombbal, ami télen zárva van? Ezeken a helyeken-és lehetne sorolni az ilyen olyan soha meg nem tartott továbbképzésekell, tanfolyamokkal, amire töméntelen pénzt költöttek? Lehetne még sorolni! És mielőtt bárki lekomcsizna, sem a szüleim, sem én soha semmiféle pártnak tagjai nem voltunk. 57-ben, az apámat kirugták a munkahelyéről, 2 alkalommal vitték éjjel el, engem hajszál híján kirugtak a középiskolából, de legalább pokollá tették az éltem, egyetemről szó nem lehetett , és az érettségi bizonyítványommal együtt nem tudtam elhelyezkedni, nem érdekelt senkit, holgy mit tudok, csak apám,anyám hol dolgozik, párttagok-e, és mindzekre nem volt a feleletm, felhívták a munkahelyüket, és egyből kiderült minden. Ennyi! Ezzel együtt most mivel jobb? Özvegyi nyugdíjjal együtt nincs 100 ezer a nyugdíjam. Nem panasz, megvagyok, de nem érzek különbséget, csak azt látom, a vezérkar és a hold udvar mesés vagyonokat szerez. Amit a szocik loptak el, az bakfityy ehhez képest.

 • '>
  24. NP
  2017. augusztus 30., szerda, 10:55
  Válaszolok

  G day

  Többedik neveden nyomod már a “közérdekű adatigénylés” c. baromságaidat – unalmas!
  Te pontosan ugyan úgy igényelhetsz ilyen adatot minta politikusok, újságírók, lángossütők!
  Nem pofázni, hanem tenni kellene valamit.

 • '>
  23. viola
  2017. augusztus 30., szerda, 10:45
  Válaszolok

  A 2018-as választást, ha esetleg tiszta véletlen megnyerné a fidesz Szegeden , kifizeti a 120 millió ft-ot? / költői a kérdés/ vagy csak újabb mindegy mit kavarunk csak kavarjunk?

 • '>
  22. tikle
  2017. augusztus 30., szerda, 10:35
  Válaszolok

  Téved az, aki azt hiszi, nincs jogerős ítélet arról, hogy a piaci felépítmények jogellenesen kerültek elbontásra. Van. A Kúria mondta ki, épp Botka álltal kezdeményezett perben jogerősen. Emiatt is került elutasításra a keresete. Az, hogy ez a mai napig nem jutott el a közvéleményhez, az a kummunikációs csatornák ügyes “bezárásával” érte el a város vezetése. A Csongtrád Megyei Bíróság pedig azt mondta ki jogerősen 2007-ben, hogy függeltlenül a bérleti szerződések felmondásától, a felépítmény tulajdonosokat birtokvédelem illeti meg. A 2009. november 29.-i bontás előtt pedig a Megyei Bíróság Közigazgatási kollégiuma mondta ki, hogy az felépítmények bontására, annak elrendelésére a főjegyző nem volt jogosult. Ezek a tények mind, mind el lettek hallgatva, tehát nem lerágott csont a Mars tér ügy, hiszen, végre most nyilik ki a zsák szája, amit eddig sikerült bekötni. A bennfenteseken kívül erről senki nem tudhatott. Az, hogy a mostani Botka elleni kampányban történik végre meg, ne csodálkozzunk. Botka vitte politikai szintre az ügyet első perctől fogva. Aki a szegények pártján akarja magát megmutatni, az számoljon azzal, hogy az ellenkezőjét bizonyító ügyei előjönnek. A Mars tér ügyet, míg él nem tudja lekaparni magáról. Ezt elb.szta, nem kicsit, nagyon.

 • '>
  21. megmondo
  2017. augusztus 30., szerda, 09:47
  Válaszolok

  17. Jó lenne, ha észrevennék ezek a károsultak, piacosok és a többi, hogy Szabó átveri őket és leveszi pénzzel. Ebből él!
  Elért valamit? Nem!
  Pénzért csinálja? Igen! Senki se gondolja, hogy ingyen, aki meg azt hiszi, akkor eléggé naív.
  Mások hiszékenységét használja ki, ennél nem sok aljasabb dolog van a világon.