Közélet

Ne tegyük a falevelet a kuka mellé!

Ne tegyük a falevelet a kuka mellé!

2017. szeptember 12., kedd
Ne tegyük a falevelet a kuka mellé!

Mert ha igen, fizetnünk kell érte. Továbbra sem megoldott a város által a házhoz menő zöldhulladék gyűjtés Szegeden. Jövő év végéig talán lesz előrelépés.

Több olvasónk is érdeklődött az iránt, hogy az ősz beköszöntével elszállítja-e a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. a ház elé kihelyezett zöldhulladékot. Ilyenkor ugyanis a lehullt falevelek miatt jóval több szemét gyűlik össze, és sokan nem tudják, mit kezdhetnek vele. A cég a megkeresésünkre közölte: a zöldhulladék egy kormányrendelet előírásai szerint 2015-től helyben komposztálandó, illetve a cég által üzemeltetett hulladékudvarokban térítésmentesen leadható. Utóbbi szolgáltatás mindazoknak jár, akik eleget tettek a közszolgáltatási díjfizetési kötelezettségüknek. Azok, akik valamiért nem tudják igénybe venni az udvarokat, azok a zöld hulladékukat kommunális hulladékgyűjtő edényben helyezhetik el, a vegyes hulladékra vonatkozó szabályok és gyakoriság szerint. További lehetőség a konténer-rendelés, vagy emblémás zsák beszerzése a Kft. Stefániai utcai ügyfélszolgálati irodáján. Az edényzet mellé kihelyezett zöldhulladékot azonban többlethulladékként kezelik, és csak térítés ellenében szállítják el. Ennek mértéke megegyezik a többlethulladék elszállítására vonatkozó díjjal. Ez alól kivételt képez a lomtalanítás, amikor térítésmentesen elviszik a szelektíven, elkülönítetten, rendezetten kihelyezett fanyesedéket – áll a társaság válaszában. A házhoz menő zöldhulladék gyűjtést eddig forráshiány miatt nem vezették be. Mivel ezt nem biztosítják az ügyfelek részére, ezért a vegyes hulladék gyűjtésére alkalmas edényben helyezhetik el akkor, ha nem tudják igénybe venni a hulladékgyűjtő udvarokat. A Kft. még azt írta, a fentiekre, valamint a lakossági észrevételekre, kérésekre tekintettel egy pályázatot nyújtottak be a fejlesztés érdekében, ami által elkülönített zöldhulladék gyűjtést valósítanának meg a családi házas és kertvárosias övezetben, megközelítően 33 ezer ingatlant és 65-90 ezer lakost érintően. A pályázat sikeressége esetén ez a jövő év végéig történhet meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.