Meghalt Iulian Vlad, a Securitate utolsó parancsnoka

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Meghalt Iulian Vlad, a hírhedt Securitate utolsó parancsnoka, aki az 1989-es decemberi forradalom idején vezette a román kommunista diktatúra politikai rendőrségét.

Az egykori rettegett tábornokot 86 éves korában, szombaton érte a halál, miután már több hete kómában volt – közölte az Antena 3 hírtelevízió.

Vlad 1947-ben végezte el a craiovai kereskedelmi líceumot, és előbb a kommunista ifjúsági mozgalomban, majd a Román Kommunista Pártban töltött be különböző vezető tisztségeket. 1952-től kezdve dolgozott a belügyminisztériumban, 1977-től államtitkári tisztséget töltött be, 1987-től 1989-ig pedig az állambiztonsági részleg, vagyis a hírhedt Securitate parancsnoka volt.

A Ceausescu-diktatúrát megdöntő, több ezer áldozatot követelő forradalom után, a népfelkelés vérbe fojtására tett kísérletért 1989. december 31-én letartóztatták, majd 25 év börtönbüntetésre ítélték népirtásért. Büntetéséből mindössze négy évet töltött le: 1993-ban Ion Iliescu akkori államfő kegyelemben részesítette.

A News.ro hírügynökség szerint Vlad 18 évesen saját apját is feljelentette a kommunista titkosrendőrségnél, amiért az templomba járt. A kommunista ifjak központi bizottsága róla írt jellemzésében kiemelte, hogy 1946-48 között “kiemelkedő érdemeket szerzett” a földbirtokosok vagyonelkobzásában, a választási kampányban és az államosításban.

A Hotnews.ro hírportál szerint Iulian Vladot tavaly mégis a “modern Románia” egyik megteremtőjeként magasztalta a Valcea megyei önkormányzat alelnöke egy könyvbemutatón. Ezt a portál által megszólaltatott Vladimir Tismaneanu, az Egyesült Államokban élő román politológus “hányingerkeltőnek” minősítette.

“Az eszeveszett zsarnokság legelnyomóbb intézményének vezetőjét dicsőíteni tíz évvel azt követően, hogy a román államfő bűnös és illegitim rendszerként elítélte a kommunizmust, arculcsapása mindannak, amit a zsarnoksággal szembeni ellenállás jelentett a kommunista Romániában. Iulian Vlad tábornok közvetlenül részt vett az 1987-es brassói tiltakozás megtorlásában, a Securitate parancsnoka volt, amikor megölték Gheorghe Ursu mérnököt, és a bűnlajstromát még hosszan lehet folytatni” – írta a Securitate utolsó parancsnokáról annak az elnöki különbizottságnak az egykori vezetője, amely 660 oldalas átfogó jelentést készített a romániai kommunizmus bűneiről.

A Tismaneanu-jelentés alapján 2006-ban Traian Basescu államfő a parlament plénuma előtt hivatalosan elítélte, illegitimnek és kriminálisnak nevezve a kommunista rendszert.

Előző sztori

Együttműködik a kárpátaljai Bethesda Gyermekkórház az ukrajnai megye gyermekkórházával

Következő sztori

A paprika bűvöletében ünnepelt Alsóváros + FOTÓK