Házhoz menő lomtalanítási rendszert vezethetnek be Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megreformálhatják a lomtalanítási rendszert Szegeden, és a lakossági igényekhez igazodva új kutyafuttatókat alakítanak ki – derült ki a jogi bizottság ülésén, amelyen a Modern Városok Program fejlesztéseiről is vitáztak a grémium tagjai.

Házhoz menő lomtalanítási rendszer bevezetésére tesz javaslatot a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft., így jóval gazdaságosabban lehet elvégezni a lomtalanítást. Ezzel megakadályozható lenne, hogy a lomizók széthordják a közterületen a számukra értéktelen hulladékot, továbbá az is az előnye lenne a már több városban sikeren működő rendszernek, hogy nem szállítanának el olyan hulladékokat, amelyekre nincs engedélyük, például a megunt vagy elromlott elektronikai berendezéseket elkülönítetten kell gyűjteni. A rendszer újdonsága lenne továbbá, hogy az adott ingatlant használóknak időpontot kellene egyeztetniük a közszolgáltatóval, hogy pontosan mikor is érkezzenek. Azt is tartalmazza az előterjesztés, hogy a nagykörút és a Tisza által határolt belvárosi részen kizárólag vasárnaponként végeznék a jövőben a lomtalanítást, amit Rózsavölgyi József furcsállott a bizottsági ülésen. A Fidesz-L.É.T.-es önkormányzati képviselőnek Szentgyörgyi Pál alpolgármester elmondta, az érintett területen már a kommunális hulladékszállítás időpontját is áttették a hajlani órákra, hogy ne akadályozzák a belvárosban közlekedőket munkába, illetve iskolába menet, míg a szakiroda munkatársa arról tájékoztatta a bizottság tagjait, hogy a házhoz menő lomtalanítást is emiatt végeznék vasárnaponként. A előterjesztésről Póda Jenő és Rózsavölgyi nemmel szavazott.

A nagy kérdés, hogy kutya- vagy macskapiszok

A pénteki közgyűlésen módosíthatják az állatok tartásáról szóló helyi rendeletet, ugyanis több képviselő jelezte, hogy körzetében zárt kutyafuttatók kialakítására lenne igény. Augusztusban Tarjánban adtak át egyet, ahol ügyességi pályát is kialakítottak, A tervek szerint újabb kutyafuttatót létesítenek a Szilléri sugárút 45. számú ingatlan mögött, továbbá a Margaréta és Sárosi utca kereszteződésénél lévő körbekerített, jelenleg labdapályaként használt területet is átengednék az ebtartóknak. A Csongrádi sugárúti futtatót pedig áthelyeznék az előterjesztés szerint. Rózsavölgyi József afelől érdeklődött, hogy arra gondoltak-e, hogy a futtatóknál időnként érdemes földcserét végrehajtani, mert az állati ürülék elszennyezi talajt, ám erre a felvetésére nem érkezett konkrét válasz, míg Binszki József DK-s bizottsági elnök azt kifogásolta, hogy a kutyákra fogja az előterjesztés, hogy a homokozókba piszkítanak, miközben köztudott, hogy a macskák végzik a dolgukat oda jellemzően. Szentgyörgyi Pál azt felelte, hogy nagyon sok a konfliktus a kutyások és a lakosság azon része között, akik nem tartanak állatokat, ezért is létesítenek egyre több kutyafuttatót.

Növelik a hulladékszállító cég hitelkeretét

A közgyűlés dönteni fog pénteken egyes önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat érintő kérdésekben, amellyel kapcsolatban Szentgyörgyi Pál alpolgármester emlékeztetett, hogy korábban 200 millió forintos hitelkeretet vettek fel, hogy a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. működését biztosítsák, miután az állami holding az elvégzett munka után nem fizetett ki mindent. Problémát okoz, hogy a lakosság még csak az első negyedéves számlákat kapta meg, így nincs is bevétele az állami cégnek, amiből ki tudná fizetni a helyi társaságot. Most azt hagyhatja jóvá a közgyűlés, hogy további 150 millióval növeljék a hitelkeretet, ami azért is fontos, mert jelenleg 770 milliós vesztesége van a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft.-nek és tartozásokat is felhalmozott. A KDNP-s Póda arról beszélt, hogy a központi rendszerre való átállás kapcsán több száz helyi szolgáltatóval kellett megállapodni, ami nem megy egyik napról a másikra, másrészt nagy szórást mutat országos szinten a szolgáltatók elszámolási hajlandósága is, akadtak cégek, amelyek visszamenőleg próbáltak kifizettetni az állami holdinggal bizonyos tételeket. Szentgyörgyi szerint már a számlázi rendszer indulása előtt látható volt, hogy nem lehetetlen bérszámlázás nélkül megoldani azt, ezért sem érti, hogy miért vette saját kezébe a holding a számlázást, amit a mai napig nem tud megoldani. Az előterjesztést végül Póda és Rózsavölgyi tartózkodása mellett fogadta el a többség.

Nagy Sándor is védte a Modern Városok Program fejlesztéseit

Ahogy megírtuk, a boldog békeidőket fogja idézni a Széchenyi tér, amelynek megújítása az egyike annak a 19 fejlesztésnek, amiről Orbán Viktor kormányfő megállapodott Botka László polgármesterrel a Modern Városok Program keretében. A közgyűlési döntést igénylő pályázatokkal kapcsolatos napirendnél Binszki József azt firtatta, hogy ugyan miért a második világháború előtti arculatának helyreállítása a pályázat célja, mint a fővárosban a Kossuth téré. Nagy Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel a tér körül eklektikus palotarendszer van, s egységes arculata a környéknek, erre a történelmi hagyományra érdemes alapozni a megújítást. Póda szerint sem számít arra, hogy ideológiai vita bontakozna ki a rekonstrukcióból, hiszen egységes szemléletet tükröznek a tervek.

Binszki a Modern Városok Program keretében kialakítandó kerékpáros- és gyalogos híd kapcsán megemlítette, látott olyan tervet, hogy a Belvedere-palotához tervezik azt, míg a mostani előterjesztés szerint az árvízi emlékműnél lenne a híd. Nagy Sándor azt közölte, hogy a város szabályozási tervében csak ez utóbbi helyszín szerepel, a helyi igények is ott indokolnák kialakítását, hiszen az újszegedi oldalon Odessza városrész sűrűn lakott területét kötnék össze így a belvárossal. Mint mondta, a hidat bizonyára sokan használnák, például az egyetemisták is, igaz az emlékművet arrébb kell majd helyezni. Emlékeztetett arra is, hogy a miniszterelnök részéről merült fel a kerékpáros- és gyalogos híd ötlete, hiszen a Modern Városok Programnak a településkép fejlesztése is a célja. Hozzátette, mivel nincsenek kész tervek, ezért most megvalósíthatósági tanulmányt kell készíteni első lépésként. Póda Jenő is fontos fejlesztésnek nevezte a hidat, majd megjegyezte, hogy a helyválasztás minden hasonló beruházásnál érzékeny kérdés, de szerinte máshova nem is lenne érdemes megépíteni, mint az emlékműnél, hiszen például a Belvedere-palotával átellenben senki sem lakik.

no images were found

Előző sztori

Esküvőre ment Karácsony Gergely az MSZP-ülés helyett

Következő sztori

Magyarország tiszteletben tartja az EB ítéletét