Hatalmas Fidesz-fölény, gyengülő Jobbik

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Stabilan őrzi vezető pozícióját az ellenzéki pártokkal szemben a Fidesz-KDNP – ez derül ki a Századvég Alapítvány legfrissebb, a Figyelő számára készített pártpreferencia-kutatásából. A Jobbik pozíciója viszont a hatalmas kampányköltések ellenére inkább gyengült, mint erősödött – írja az origo.

A portál azt írja, a Fidesz-KDNP támogatottsága egy százalékpontnyit javult az elmúlt egy hónapban; a teljes népességen belül jelenleg 33 százalékon áll. A második helyet továbbra is az MSZP és a Jobbik osztja meg, 10-10 százalékkal, ami a Jobbik esetében visszaesést jelent júliushoz képest.

A Demokratikus Koalícióra és az LMP-re jelenleg egyaránt a választókorúak 4-4 százalék adná szavazatát, az Együtt támogatottsága továbbra is 1 százalékos, más pártokra pedig a teljes népesség 6 százaléka szavazna, míg a pártválasztásukban bizonytalanok aránya jelenleg 32 százalék.

A Fidesz-KDNP stabil előnye a biztos szavazó pártválasztók körében is tetten érhető. Ebben a választói csoportban a kormánypártokat jelenleg 49 százalék támogatja, míg a Jobbikra 18, az MSZP-re 17 százalék szavazna. A DK-ra a biztos szavazó pártválasztók 5 százaléka voksolna, az LMP-re 4 százalék. Más pártokat ebben a közegben a megkérdezettek 6 százaléka választana.

A kutatás adatait augusztus 28-30. között, ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt megkérdezve vették fel, legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékpontos hibahatárral kalkulálva.

Előző sztori

Díjkitűzés: 300 ezer forint a nyomravezetőnek

Következő sztori

Kósa Lajos tárca nélküli miniszter lesz