Közélet

Célba ért az üzenet, sokan váltottak kerékpárra

Célba ért az üzenet, sokan váltottak kerékpárra

2017. szeptember 26., kedd
Célba ért az üzenet, sokan váltottak kerékpárra

A környezetbarát és fenntartható közlekedési módokat népszerűsítették az Európai Mobilitási Hét ideje alatt. Csongrád megyében is sokan tették le autójukat.

„Közös út, közös jövő” mottóval írták ki idén szeptember 16-22. között a nemzetközi megmozdulást, amelynek Magyarország is évről évre a részese. A legutóbbi Európai Mobilitási Héthez mintegy 2500 önkormányzat csatlakozott. A kormany.hu összegzése szerint, a résztvevő ötven ország versenyében Ausztria és Spanyolország mögött végzett hazánk a harmadik helyen több mint 200 csatlakozó településsel. Az idei kiíráshoz Csongrád megyéből csatlakozott Bordány, Csongrád, Forráskút, Hódmezővásárhely, Mindszent, Mórahalom, Sándorfalva, Szeged, és Szentes is. Az Európai Autómentes Napot minden év szeptember 22-én tartják, ekkor számos településen külön kérik a lakosságot, válasszanak a személyautó helyett más alternatívát, érjék el úti céljukat gyalogszerrel, kerékpárral, tömegközlekedési eszközzel. Szegeden idén egy látványos baleseti szimulációval és

újraélesztés-oktatással

is készültek. Utóbbi kezdeményezésen közel ezer fő vett részt, a város új országos rekorddal büszkélkedhet. Mint arról beszámoltunk, bárki kerülhet olyan élethelyzetbe, amikor hirtelen kell cselekednie. A statisztikák szerint évente 20-25 ezer honfitársunkat veszítjük el hirtelen szívleállás következtében, holott az esetek jelentős hányadában még meg lehetne menteni őket. Az újraélesztés alaptechnikájának oktatása kiváltképp fontos, ugyanis a megfelelő információk birtokában a félelemérzet is csökkenthető, egy, az utcán összeeső társán bátrabban tud segíteni a mentő kiérkezéséig az, aki tudja, mi ilyenkor a teendő.

Ajándék reggeli a bringásoknak

Többek között

Szegeden

és

Bordányban

is elemózsiával lepték meg a kerékpározókat az Európai Autómentes Napon. A Dóm téren forró teával, túrószelettel és péksüteménnyel várták a Szeged legforgalmasabb kerékpárútján áthaladókat, valamint egy kerékpárbolt jóvoltából szervizpont is üzemelt a helyszínen. A hétvégén több százan pattantak kerékpárra Szegeden, hogy a Dóm térről elindulva tegyenek meg egy nagy kört a belvárosban. A

24. szegedi Critical Mass

kerékpáros fölvonulás résztvevői a figyelemfelhívás jegyében tekertek és emelték drótszamarukat az égbe. A kezdeményezés célja volt, hogy ráirányítsák a figyelmet a környezetbarát közlekedési módra, továbbá véleményük szerint, a városvezetésnek nagyobb gonddal kellene lennie a kerékpáros közlekedőkre a mindennapi forgalomszervezésben.

Az autómentes napon Bordányban teával, pogácsával várták a biciklivel érkezőket a faluház előtt. Programokkal a környezetbarát közlekedési módokra, a kerékpározásra ösztönözték elsősorban a fiatalabb generációt, általuk a szülőket, idősebb korosztályt is megszólíthatva.

Börcsök Roland

, az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér és Községi Könyvtár vezetője hírportálunknak elmondta, Bordány immár hatodik éve csatlakozott az Európai Mobilitási Hét programjaihoz. Véleménye szerint a kezdeményezésnek szemléletformáló ereje is van, amely által egyre többen részesíthetik előnyben a kerékpáros közlekedést a későbbiekben. Kerékpáros túrát szerveztek, ügyességi versenyt tartottak, KRESZ-totóval, rendőrségi bemutatóval várták az érdeklődőket. A meghirdetett rajzpályázaton és aszfaltrajz-versenyen díjazták a legügyesebb alkotókat, emellett lehetőséget biztosítottak a kétkerekűek regisztrációjára a Kerékpár Regisztrációs Program keretében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.