Benyújtották a Csongrád megye átnevezéséről szóló javaslatot

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csongrád-Csanád megyévé neveztetné át Csongrád megyét hétfőn benyújtott parlamenti javaslatával Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Csongrád-Csanád megye székhelye is Szeged lenne. A tényleges névhasználatra Lázár János önálló hatálybalépési időpontot javasolt: 2020. június 4-ét. Lázár János a határozati javaslat indoklásában azt írta: a földrajzi nevek a magyar nyelv és történelem számos – esetenként sok száz éves – emlékét őrizték meg. A miniszter szerint a “történetileg kialakult, a helyi lakosság által is széles körben ismert és elfogadott neveket nem túlzás kulturális örökségnek tekinteni”.

Ebből kiindulva merült fel Csongrád megye nevének megváltoztatása – tette hozzá. Emlékeztetett: a Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése határozatában támogatta a névváltoztatást.

Ahogy megírtuk, a májusi megyei közgyűlésen</a> is szó esett már az átnevezésről, majd a grémium júniusi ülésén döntött, méghozzá úgy, hogy a Csongrád-Csanád elnevezést támogatta a többség. A megye minden lakosának joga van saját identitásának megéléséhez, ehhez is hozzájárulhat, ha Csongrád megye neve kibővül Csanáddal – hangzott el a rendkívüli ülésen. Azt, hogy a témában kibontakozott majdnem egyórás vita konstruktív és előremutató volt, jól jelzi, hogy Szirbik Imrét (MSZP) meggyőzte Bozó Zoltán (Fidesz) érvelése, s végül támogatta az előterjesztést. Ahogy megírtuk, a voksolásnál Havasi Jánosné (MSZP) nemmel szavazott, Móra József Antal (MSZP) tartózkodott, a többi képviselő viszont támogatta, hogy Csongrád-Csanád legyen a megye új neve.

Előző sztori

Románia nem kifogásolja a magyarországi pártok erdélyi kampánytevékenységét

Következő sztori

Szél Bernadett az LMP miniszterelnök-jelöltje