Közélet

Varga Mihály: a magyar gazdaság növekedése stabil

Varga Mihály: a magyar gazdaság növekedése stabil

2017. augusztus 30., szerda
Varga Mihály: a magyar gazdaság növekedése stabil

A május-júliusi időszak foglalkoztatási és munkanélküliségi adatai egy egészséges, stabil gazdasági növekedés irányába mutatnak - mondta Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter szerdán az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira reagálva.

A KSH legfrissebb közlése szerint a május elejétől július végéig tartó három hónapos időszakban 4 millió 434 ezer volt a foglalkoztatottak átlagos létszáma, 62 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Ugyanebben az időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 35 ezerrel 193 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,8 százalékponttal 4,2 százalékra csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Varga Mihály

hozzátette: a munkahelyek számának növekedése azt is magával hozta, hogy a foglalkozatás szinte minden korosztályban arányosan bővült, miközben a munkanélküliek száma 200 ezer alá süllyedt. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által az MTI-nek szerdán eljuttatott közleményében kiemelték: a magyar gazdaság érdemi növekedésének és a kormány sikeres foglalkoztatáspolitikájának köszönhetően a munkanélküliségi ráta 61 hónapon át tartó töretlen csökkenését követően rekord alacsonyra, 4,2 százalékra süllyedt. A 2010-es kormányváltás óta így 724 ezerrel nőtt a munkában állók száma, a növekedés döntő része pedig a magyar versenyszférában következett be. A versenyszektor javuló foglalkoztatását főként a kormány kezdeményezésére tavaly novemberben megkötött hatéves bérmegállapodás segítette elő, ezáltal nőtt az aktivitás, a reálbérek pedig 10 százalékkal emelkedtek idén. A közlemény szerint Magyarország júniusban a negyedik legalacsonyabb munkanélküliségű ország volt az Európai Unióban, csak Csehországban, Németországban és Máltán volt alacsonyabb a munkanélküliség. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a fiatalok munkanélküliségi rátája a 2010-es 30 százalékról, 10 százalék közelébe mérséklődött, a pozitív folyamatokban nagy szerepet játszott a munkahelyvédelmi akció. A foglalkoztatottak számának jelentős mértékű növekedésében nagy szerepe van a magyar munkaerőpiaci reformoknak, a gazdaságfejlesztő programoknak, a munkát terhelő adók csökkentésének, a minimálbérek érdemi emelésének, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak - olvasható az NGM közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.