/

Szeptember első hétvégéjén ismét halünnep lesz Szegeden + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

halfesztival02_gs

Gasztronómiai ínyencségekkel, sztárfellépőkkel, ejtőernyősökkel és jótékonysági akciókkal várja az érdeklődőket hazánk egyik legrangosabb a halfesztiválja.

A háromnapos gasztronómiai seregszemlén mindenki megkóstolhatja a hungarikum címet elnyerő tiszai halászlevet – mondta el a Roosevelt téri Halászcsárdában tartott sajtótájékoztatón Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács, főszervező. Elárulta azt is, a kiváló szegedi halászlé titka, hogy többféle hal csontját fölhasználva alaplevet készítenek, melybe alapos passzírozást követően főzik bele a filézett halat. Kiemelte, mindenképp szót kell arról ejteni, hogy a bajai halászlé után, a Tiszai halászlé is a hungarikumok közé került. ”Jobban szerettük volna, ha szegedi halászléként kapja meg a neki járó elismerést, mivel mi a magunkénak tudjuk az ötféle alapanyagból készülő hallét”– fogalmazott a főszervező.

A XXI. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, a folyó mindkét oldalát „belakja” majd, a Huszár Mátyás rakpart és az újszegedi Partfürdő is benépesül halfőzőkkel, akik „fakanállal és bográccsal felfegyverkezve” megküzdenek egymással, hogy elnyerjék a Halfőző Érdemrend valamelyik fokozatát. A szervező halászcsárda pedig, a Múzeum előtti Vízi bástyán felállított óriás bográcsban készíti el a hallét. Papós Zoltán fesztiválszervező kifejtette, tavaly több sztárvendéggel ünnepelték a kerek évfordulót, idén viszont a nosztalgia jegyében telnek majd a szórakoztató műsorok. A péntek este sztárvendége az Irigy Hónaljmirigy lesz, a Gera fivérek szombaton, vasárnap pedig az újvidéki 3+2 zenekar retro koncertje szórakoztatja majd a nagyérdeműt. A fesztivál fő attrakciója a Szegedi Nemzeti Színház musical és klasszikus filmslágerekből összeállított produkciója lesz. Ezen kívül a közönséget könnyű- és népzenei koncertek, sárkányhajó-fesztivál, gyermekprogramok és tűzijáték szórakoztatja majd.

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár immár tizedik alkalommal kapcsolódik a halfesztiválhoz. Ezzel kapcsolatban Palánkainé Sebők Zsuzsanna igazgató elmondta, minden megmozduláshoz szívesen csatlakoznak, amely a szegedi életet és kultúrát érinti, és amellyel kitudnak lépni a múzeum fali közül a városi emberek közé. Az idei kiállítás az 1970-es-80-as évek híres szegedi éttermeinek halételkínálat mutatja be.

Az eseményhez több jótékonysági kezdeményezés is kapcsolódik. A leglátványosabbnak a Rotary Club Szeged Dóm gumikacsa versenye ígérkezik a Tiszán. A bevételből az egyik forgalmas szegedi útkereszteződést szerelik fel a vakok és gyengén látók közlekedését segítő hangjelző szerkezettel. A Szeged Bike Maffia és a Cofidis közös akcióján belül a résztvevők görgőkre szerelt biciklin versenyezhetnek egymással, ahol minden egyes letekert kilométer három gyermek napi étkezését biztosítja.

A részletes programot ITT olvashatják.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Ónodi-Szűcs: ösztöndíjprogram indul egészségügyi szakmát tanulók részére

Default thumbnail
Következő sztori

Szeptember végétől vetítik a magyar mozikban a Salamon király kalandjai című új rajzfilmet

Legutóbbi hasonló cikkek