„Sarcoló automatává” keresztelték át a szegedi parkoló automatákat (FRISSÍTVE)

2017. augusztus 8., kedd • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Gémes Sándor

szabo_balint_parkolo_gs (4)

Míg országosan a „Fizessenek a gazdagok!” szlogennel kampányol Botka László, addig Szegeden speciális mondása van az MSZP-s városvezetőnek: „Fizessenek a szegediek!” – szögezte le Szabó Bálint sajtótájékoztatóján. Azt is közölte a jogász, hogy kezdeményezik a közgyűlési frakcióknál, hogy újra vezessék be a napi parkolójegyet.

Egyáltalán nem működik az automata, vagy nem lehet kártyával, olykor érmével fizetni, nem ad nyugtát a berendezés – ezekkel a problémákkal napi szinten találkoznak a szegediek, s ahogy megírtuk, a június eleje óta üzemelő új parkolási rendszer 136 berendezése közül minden nap lesz olyan, amelyik ideiglenesen felmondja a szolgálatot. Ezekről a problémákról tartott sajtótájékoztatót Szabó Bálint jogász, aki rollerrel érkezett a Széchenyi térre, ahol az alábbi feliratokat ragasztgatta az egyik automatára: „sarcoló automata”; „Botka László: fizessenek a szegediek!”; „Épült Botka László polgármesterséges alatt 2017 Szeged”.

Egy épp arra járó férfi is panaszkodott az új rendszerre, elmondta nemrég a feleségével külön autóval álltak meg a belvárosban, egyikük telefonjáról küldték el az sms-eket mindkét rendszámra, ám hibázott a rendszer, csak az egyik autón érvényesítette a parkolás megkezdését, a másikon leállította azt. A rendszerhibát elismerte az SZKT, ám mivel nyaraltak, kifutottak az ügyintézési határidőből, s 20 ezer forintra büntették meg a férfit. „Más esetben azt tapasztaltuk, hogy nem működnek az automaták, kártyával nem lehetett fizetni, vagy épp érmét nem fogad el a berendezés. Felháborítónak tartom ezt az egészet” – fogalmazott dühösen a férfi. Pénzes Katalin Olaszországból érkezett látogatóba, számára túl bonyolult a rendszer, így 120 forintért váltott parkolójegyet próbaképpen. Mint elmondta, számos országban járt már, de ilyen komplikáltan működő parkolóautomatát még nem látott. Először az sem volt számára egyértelmű, hogy hol kell bankkártyáját hozzáérintenie, ha azzal akar fizetni, és a kijelzőt sem látta megfelelően.

szabo_balint_parkolo_gs (2)

„Keresztelőre gyűltünk össze, a szegediek az elmúlt hetek rögtönzött közvélemény-kutatása alapján sarcoló automatává nevezték át a berendezéseket” – közölte Szabó Bálint jogász. A Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője magyarázatként hozzáfűzte, miközben a 136 darab automatát nagyjából 200 millió forintért vásárolta meg Szeged városa, addig azt látjuk, hogy a napfény városa rekorder hazánkon belül, hiszen sehol az országban nem kell olyan sokat fizetni a parkolásért, mint a csongrádi megyeszékhelyen. „Botka László, az MSZP önjelölt miniszterelnök-jelöltje járja az országot, ’Fizessenek a gazdagok!’ szlogennel kampányolva, s eközben Szegeden speciális mondása van a szocialista városvezetőnek: Fizessenek a szegediek!” – szögezte le. Szabó emlékeztetett, a napfény városának lakói fizetik Botkának és feleségének, továbbá titkárnőjének és egyéb kivételezetteknek az éves kombinált VIP-parkolóbérletét, ám a 200 millió forintból kiépített új parkolórendszer még a sarcolásra sem alkalmas, hiszen gyakorta nem működik. „Kijelenthetjük, Szegeden lehetetlen normálisan parkolni, ha az ember nem jogosult VIP-parkolóbérletre, mint a hivatal dolgozói vagy épp a város lekötelezett cégének vezetői” – fűzte hozzá.

Felidézte, a szegedi közgyűlés tavaly ősszel eltörölte a napi parkolójegyet, ami nagyjából 1500 forintba került, így a turistáknak, ha a városban töltik egész napjukat, akkor majdnem 5000-ret kell fizetniük, ami kifejezetten lehúzó Szabó Bálint meglátása szerint. „Azt kérjük a szegedi közgyűlés többségétől, hogy állítsák vissza a napijegyet, s ennek árát a korábbi 1500 forintos összegben kérjük meghatározni” – jelentette ki.

szabo_balint_parkolo_gs (1)

A jogász arra is kíváncsi, hogy mi alapján választották ki az új parkolórendszer telepítését végző céget, hiszen mint mondta, hazánk többi városában nagyságrendileg feleannyiért állítottak üzembe automatákat, amelyek működnek. „Van-e ennek az ügynek olyan szála, amely a parkolási botrányban is tetten érhető, nevezetesen, előfordulhat-e az, hogy a 200 millió forint egy része kenőpénzként vándorolt a szegedi városvezetéshez, vagy annak valamely tagjához?” – tette fel a kérdést Szabó.

Komplex rendszer, nem lehet kiiktatni a meghibásodásokat

Majó-Petri Zoltán, az SZKT ügyvezetője portálunknak korábban elmondta, hogy a kihelyezett 136 automatából 2-4 meghibásodást kell kezelniük napi szinten. Éppen ezért tartalék kijelző, érmevizsgáló és nyomtató is van Szegeden, hogy szükség esetén cserélni tudják azokat a darabokat, amelyek felmondják a szolgálatot. Gyakran előfordul, hogy roncsolt, kilapított pénzérmét dobnak a berendezésbe, ami miatt leáll a rendszer. Azt is kifejtette Majó-Petri, hogy mivel 136 külön számítógépként kell felfogni a rendszert, mindig várható, hogy lesznek meghibásodások. Az önkormányzati cégvezető kitért arra is, hogy a közgyűlési többség döntött tavaly ősszel a napijegy megszüntetéséről, szakmai véleménye szerint egyébként erre jogos igény a klinikák környékén lehet, ott ugyanis nem kalkulálható, hogy mennyit kell várni egy vizsgálatra.

Nyomoznak a Makóra vándorolt VIP-parkolóbérletek ügyében

Szabó Bálint beszámolt arról is, hogy a Makói Rendőrkapitányságon költségvetési csalás, hivatali vesztegetés, valamint hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt tett feljelentése megalapozott. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság elfogultságot jelentett be, de a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda magához vonta az ügyet, s tiltott pártfinanszírozás megalapozott gyanújával nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen. Azért tett feljelentést a jogász, mert Botka László, az MSZP megyei elnökként Szegedről fizette makói helyettesét, Gazdag Jánost, több éven keresztül ingyenesen, jogosulatlanul biztosított neki éves parkolóbérletet.

Szegedi Közlekedési Társaság: A Szegeden telepített parkolóautomaták üzemszerűen, a hét minden munkanapján folyamatosan működnek

“Határozottan visszautasítjuk Szabó Bálint sajtótájékoztatóján elhangzott alaptalan és a közvéleményt fölöslegesen hergelő vádakat” – írja közleményében a Szegedi Közlekedési Társaság.

A reagálás így folytatódik: “Társaságunk az elavult papír alapú parkolási díjfizető rendszert az európai piacon elérhető legkorszerűbb, érintőképernyős, napelemes, többféle fizetési módra alkalmas automata rendszerre cserélte. Az automaták többnyelvű menüvel rendelkeznek, a forint mellett euró érmét és érintős bankkártyákat is elfogadnak.

Az automaták érkezésével egy időben a parkolási rendszer Szegeden is percalapúvá vált: start-stop rendszerre váltottunk, mely az autósoknak rugalmasabb díjfizetést eredményez ellentétben a negyed, fél és órás parkolási jegyrendszerrel.”

Az SZKT közlése szerint egy ilyen több mint 130 automatát magában foglaló projektnél – a leggondosabb előkészítés mellett is – előfordulhatnak a bevezetés időszakában finomhangolást igénylő alkatrész cserék és szoftver frissítések a garanciális időszakban. Ezek azonban minimális fennakadást okoztak. A német gyártó, és a magyar márkaképviselet szakemberei valamint az SZKT munkatársai azonnal és folyamatosan elvégzik a szükséges korrekciót, a szállító eddig minden üzemeltetéssel kapcsolatos bejelentésünkre órákon belül reagált.

A társaság kiemelte: a parkolási pótdíjazásra vonatkozó gyakorlat nem változott: ahogy eddig az sms parkolásnál, úgy az automatáknál történő parkolás esetében is lehet olyan méltányolandó műszaki, technikai körülmény, amit az ügyfél igazolni tud, és a pótdíj törlését kéri. Minden olyan esetben, mikor az autóra kihelyezett parkolási pótdíjjal nem ért egyet az autós, 8 naptári napon belül lehetősége van észrevételt, méltányossági kérelmet beadnia személyesen, e-mailon vagy az szkt.hu honlapunkon keresztül egy űrlap kitöltésével.

“A parkolási óradíjak három éve nem emelkedtek Szegeden, sőt mint arról több sajtóorgánum is beszámolt, 2017 januárjától az éves lakossági bérletek ára – melyet a belvárosban állandó lakcímmel rendelkezők válthatnak – érdemben csökkent” – zárult az SZKT közleménye.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 31 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 107.22.30.57 IP címről szól hozzá.

 • 31. 480 Ft/rolex hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 10., csütörtök, 09:07
  Válaszolok

  27.”Botka még 4%-nál sem lép vissza, mert 3 a magyar igazság. :) ” Botka van olyan kitartó hogy 1% alá is lemegy. Célja úgyis az 1-ség megteremtése.

 • 30. beszólok hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 9., szerda, 10:16
  Válaszolok

  29. fészbuk

  Érdekes, nekem nem tiltja sem a lájkolást, sem a hozzászólást, pedig nem vagyok regisztrált, -sőt semmilyen- párttag!
  Lehet, hogy te korábban bunkó-troll voltál és bannolva lettél? Akkor viszont ne csodálkozz! Azon az oldalon nem tűrik ezt a stílust ami itt elfogadott!

  https://www.facebook.com/pg/drbotkalaszlo/posts/?ref=page_internal

 • 29. fészbuk hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 9., szerda, 09:11
  Válaszolok

  Kár hogy nem tudok a rolexes önjelölt oldalához hozzászólni. Azt csak regisztrált párttagoknak lehet? Még lájkolni sem engedik a hozzászólásokat. Érdekes dolgokat mondott a Tiszaújvárosi Halfesztiválon.
  https://www.facebook.com/drbotkalaszlo/?fref=ts

 • 28. Döndi hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 9., szerda, 09:10
  Válaszolok

  26. tényfeltáró?
  Politikai megrendelésre dolgozik a fiú, csak a saját hasznát nézi, nehogy azt gondold már a közért cselekszik egy olyan, aki már minden pártot képviselt, mindenkihez oda dörgölőzőtt már. Fidesz,mszp,dk, jobbik

 • 27. Rolex László hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 9., szerda, 08:28
  Válaszolok

  20.”az MSZP tábora pedig 8-ról 7%-ra csökkent”
  Botka még 4%-nál sem lép vissza, mert 3 a magyar igazság. :)

 • 26. Éva hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 9., szerda, 08:07
  Válaszolok

  Köszönet a tényfeltáró munkádért Bálint!!!

 • 25. bélférges hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 9., szerda, 08:02
  Válaszolok

  Ha már egyszer megcsinálnak valamit, akkor miért nem lehet azt normálisan? Ez már a sokadig ilyen botrányos ügy. Szegeden tényleg semmi nem működik normálisan, illetve minden abnormálisan működik.

 • 24. Matyi hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 9., szerda, 08:00
  Válaszolok

  Kabaré ez a parkoló rendszer, de valamelyik MSZP-s városvezető biztosan sokat lopott belőle…

 • 23. hűtlen kezelő hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 8., kedd, 22:33
  Válaszolok

  Szadeszes Sanyi most hazudozott a Hír TV-ben. Szerinte a Fideszes többség fogadta el a legdrágább parkoló díjat és azóta ők csökkentettek a külső zónákban az árakat. A legolcsóbb (kék) zóna megszüntetéséről és drágításáról elfelejtett szót ejteni.

 • 22. hűtlen kezelő hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 8., kedd, 22:21
  Válaszolok

  Az országjáró kampányait, a helyi propagandáját (pl Szegedi Tükör, színes kiadványok, stb.) és a havi egymilliós távolléti díját is a Szegediek fizetik. :(

 • 21. NP hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 8., kedd, 20:24
  Válaszolok

  figyelő

  “/Az USA – n az ilyenekért, szar munkát végzőknek, azt átvevőknek és azt közpénzből kifizetőknek 300 év börtönt osztanának ki!/” – de ez Magyarország!

  A METRO kocsik orosz gyártói (a kiváló munkájuk jutalmaként !!!) megépíthetik Paks 2-őt is!

 • 20. Botka bukta hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 8., kedd, 19:51
  Válaszolok

  A kormánypártok fölénye, a teljes népességen belül 33-ról 34%-ra növekedett. A Jobbik a teljes népesség 16%-ának szimpátiáját bírja, az MSZP tábora pedig 8-ról 7%-ra csökkent. A kisebb pártok körében a DK, a Momentum és az LMP is 3%-ot tudhat magáénak, míg az Együtt és a Párbeszéd csak az 1%-ot közelítették meg.
  A biztos pártválasztók között 50%-on áll a Fidesz-KDNP, akinek a szavazói különösen nagy aktivitási rátával rendelkeznek. A Jobbik itt 21%-on, az MSZP pedig 11%-on áll, de 5%-kal a DK is bejutna a parlamentbe.

 • 19. zajkommandó hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 8., kedd, 19:31
  Válaszolok

  17. “A postapalota tetején éjjelente jóval a megengedett zajnal hangosabban bulizik kb.5 ember”
  Ezt miért ide írogatod évek óta?
  Ki kellene hívni a rendőrséget és feljelentést kellene tenni!
  A SZIN is indul nem sokára.

 • 18. CsikospoloS hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 8., kedd, 19:00
  Válaszolok

  Figyelő,azok a lámpák rég nem működnek a szvse palyanal..

 • 17. CsikospoloS hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 8., kedd, 18:57
  Válaszolok

  Mert csak,zajrendelet?
  A postapalota tetején éjjelente jóval a megengedett zajnal hangosabban bulizik kb.5 ember?
  A környék lakói nem tudnak aludni.

  Hallgatói önkormányzat a nevük,vagy mi . kabitos zenét nyomtatnak.33

 • 16. CsikospoloS hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 8., kedd, 18:53
  Válaszolok

  Új polgármester kellene Szegednek.

 • 15. SP hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 8., kedd, 18:49
  Válaszolok

  „Egy, csak egy legény van talpon” a veres vidéken,…..

 • 14. mert csak hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 8., kedd, 18:42
  Válaszolok

  Talán azok járnak közelebb az igazsághoz (és nem azok akik a megvezetést emlegetik), akik néha pedzegetik, hogy Botka legerősebb fegyvere (Szegeden) a hihetetlenül gyengén muzsikáló jobb-oldal. Ilyenkor aztán íródik 1-2 “lejáratósdi” cikk, folytatódik a “mószerolás”, a politikai-bulvár.
  Majd, ha a “tanácsadók” eljutnak odáig, hogy nem “lózungokat”, hanem a napi problémákra (zaj, szennyezett levegő, kosz, közlekedés-parkolás, élhető környezet) ígérnek (hihető) megoldási javaslatokat (megválasztásuk esetén), akkor talán, egy megfelelő jelölttel, még esélyük is lehetne!?
  Persze, ehhez nem csak ismerni kellene az embereket közvetlenül érintő problémákat, hanem kivitelezhető, jó megoldásokkal is elő kellene állni, Valakinek!
  Pl.: ennyi lesz majd a parkolás díja, megszüntetik a városban a csatorna- és “disznó” szagot, a lakókörnyezeteknek megfelelően átszervezik a közlekedést, szigorúan betartatják a csendrendeletet, a zajos rendezvényeket jobban leszabályozzák stb… stb…. vagy az ilyen ígéretek csak az emberek megvezetésére lennének jók?

 • 13. CsikospoloS hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 8., kedd, 18:15
  Válaszolok

  De ez csak azokra vonatkozik akik nem pendriveal a szájukba születtek.

 • 12. CsikospoloS hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 8., kedd, 18:13
  Válaszolok

  Gondolom winfos wan rajta,
  Tehát kiszáll az autóból,elvégez egy 3 hónapos tanfolyamot az okjnel,visszamegy az automatahoz,de mivel 3 hónap alatt elavul a tudása,,
  És akkor újra kezdi az egészet :)
  4

Ugrás az oldal tetejére