Közélet

Románia kiutasított az országból egy terrorizmussal gyanúsított tunéziai állampolgárt

Románia kiutasított az országból egy terrorizmussal gyanúsított tunéziai állampolgárt

2017. augusztus 2., szerda
Románia kiutasított az országból egy terrorizmussal gyanúsított tunéziai állampolgárt

A bukaresti táblabíróság tíz évre kiutasított Romániából egy tunéziai állampolgárt szerdán, akiről a hatóságok azt gyanítják, hogy részt vesz az Iszlám Állam terrorszervezet finanszírozásában - közölte a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) a Mediafax hírügynökség jelentése szerint.

A román média szerint ez az első alkalom, amikor azért utasítanak ki valakit Romániából, mert anyagilag támogatja a terrorizmust. A férfi 2008-ban érkezett Romániába, a bukaresti műegyetemen szerzett oklevelet, később pedig mesteri fokozatot. Miután egy román állampolgárral lépett házasságra, jogszerűen maradt az ország területén - részletezte a SRI. A tunéziai férfi válását követően, tavaly került a titkosszolgálat látókörébe, amikor a radikalizálódás jeleit észlelték nála. A román hírszerzés figyelmét a külföldi partnerszervezetek hívták fel arra, hogy a tunéziai férfi olyanokkal tart kapcsolatot, akik az Iszlám Államot pénzelik. "B.O. azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az interneten az Iszlám Államot dicsőítette, az iszlám felsőbbrendűségét és a globális dzsihádot hirdette. Az országos terrorelhárítási együttműködés nyomán bebizonyosodott, hogy helytálló a külföldi partnereink jelzése: a tunéziai állampolgár rendszeresen pénzösszegeket utalt át a terrorista szervezet támogatására" - közölte a SRI. A bírósági döntést követően a tunéziai állampolgárt a Bevándorlási Hivatal vette őrizetbe, hogy kitoloncolják az országból. A román hatóságok öttől tizenöt évig terjedő időtartamra nemkívánatos személynek nyilváníthatják, aki a nemzetbiztonságot, illetve a közrendet veszélyeztető tevékenységet folytatott, vagy megalapozottan gyanúsítható, hogy szándékában áll ilyen tevékenységet folytatni. A belügyminisztérium vagy titkosszolgálatok által kezdeményezett kiutasításról a bukaresti táblabíróság hivatott dönteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.