Közélet

Megduplázódik a vaj ára?

Megduplázódik a vaj ára?

2017. augusztus 10., csütörtök
Megduplázódik a vaj ára?
vaj

Az idei évben a vaj ára megduplázódott. Európa vajhiányban szenved, karácsonyra akár hiánytermékké is válhat az áru. Csongrád megyében egyenlőre nem tartanak attól, hogy a vaj eltűnik a boltok polcairól.

Európa vajhiányban szenved az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete szerint. A csökkenő tejkínálat és a növekvő kereslet megduplázta a vaj árát. A szakértők attól tartanak, hogy ez kihatással lesz más élelmiszerek árára is. Az

origo.hu

értesülései szerint a baj ennél sokkal tovább gyűrűzhet több tejtermékeket gyártó nagyvállalat is azt jósolja, hogy karácsonyra hiánycikké válhat a vaj az Egyesült Királyságban.

Gerbrant Redmer de Boer

a Sole-Mizo Zrt. vezérigazgatója portálunknak megerősítette, hogy a vaj iránt jelentősen megnőtt a kereslet bel- és külföldön egyaránt. Ennek hátterében a kedvező makrogazdasági folyamatok mellett szerepet játszik az is, hogy a legújabb kutatások a vaj szerepét a kiegyensúlyozott étrendben lényegesen pozitívabban értékelik, mint korábban. „Az Európai tejkínálatra az elmúlt években elsősorban az orosz embargó okozta sokk volt hatással. A piaci konszolidáció az előző év végére kialakított egy új egyensúlyi helyzetet, de az üzem az új piaci felállásban is növelni tudta a feldolgozott tej mennyiségét és a tejtermelő partnereinek a számát” – fogalmazott a cég vezérigazgatója. A vaj árának drágulása kulcsfontosságú, mert az más élelmiszerek árában is tükröződni fog. Minden olyan cukrászipari termék vagy pékárú, amiben a vaj megjelenik érintett lehet az áremelkedésben.

Gyuris László

cukrászmester, a Virág cukrászda üzemeltetője azt mondja, hogy a vaj jelenlegi ára is magas, de további áremeléseket a vásárlók már nem bírnák megfizetni. „A háziasszonyok nagy része vaj helyett sajnos már most is margarint használ, ami minőségi szempontból nem hasonlítható össze a vajjal. A cukrászipari termékekre is ez a sors vár, sokan már most is pálmaolajjal készítik a fagylaltokat. A vajjal készült termékeknek magasabb az áruk. Sok vásárló nem érti, miért olyan drága a burgonyás pogácsa. Azért mert vajjal készül. Sajnos, ha a vaj ára emelkedni fog, akkor az azt tartalmazó élelmiszerek is megdrágulnak„ – nyilatkozta portálunknak a cukrászmester, aki hozzátette, mindezek ellenére minőségi szempontok miatt ő továbbra is ragaszkodik a vaj használatához.

Ifj. Varga Lajos

őstermelő több oldalról közelítené meg a dolgot. Jelen pillanatban úgy látja, Magyarországon nem csökkent a tejkínálat, sokkal inkább növekedett. Az általa követett mezőgazdasági portálok is folyamatosan a termelés emelkedéséről számolnak be, de azzal egyetért, hogy a vaj iránt megnőtt az igény. „ A korábbi évekhez viszonyítva jelentősen megnőtt a kereslet, viszont az árában csak minimális változás tapasztalható. A vaj és a margarin ár szempontjából mindig riválisa marad egymásnak, de ebben az évben az utóbbi népszerűsége csökkenni látszik. Egyre többen köteleződnek el az egészséges életmód mellet, és valljuk be, a margarin nem igazán fér ebbe bele. A vaj, még ha nem is házi, akkor is viszonylag természetes dolog, és őszintén szólva íz szempontjából nem nagy különbség van a bolti és a házi készítmények között sem” – mondta az őstermelő, aki kizártnak tartja, hogy az év végéig a vaj hiánycikké váljon Magyarországon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.