Félmilliós forgalom volt a hétvégén a román határokon

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több mint félmillió utas haladt át a hétvégén Románia határátkelőin – közölte vasárnap a román határrendészet.

A nyári szabadságra hazatérő, külföldön dolgozó román vendégmunkások rohama, de az idegenforgalmi szezon csúcsidőszaka és az illegális bevándorlás erősödése is fokozott figyelmet követel a határrendészettől, amelynek több mint négyezer alkalmazottja áll szolgálatban.

Az első augusztusi hétvégén félmillió utas és 126 ezer jármű haladt át az ország határain: a legnagyobb forgalmat (csaknem 190 ezer utast) a magyar-román határon regisztrálták, de az ország repülőterein is mintegy 120 ezren lépték át az országhatárt.

A hátátkelőhelyek közül a bukaresti Henri Coanda nemzetközi repülőtéren volt a legnagyobb (73 ezer) utasforgalom, amelyet a Nagylak II – Csanádpalota román-magyar autópálya-határátkelő követett 60 ezer utassal. Ez utóbbinál szombat délután a Romániába érkezőknek több mint két órát kellett várniuk, miközben a térségben vörös hőségriadó volt érvényben a 40 fok körüli csúcshőmérsékletek miatt.

A román határrendészet közleménye emlékeztet, hogy április hetedike óta az Európai Unió új schengeni határellenőrzési kódexe szisztematikus határellenőrzésre kötelezi mind a román, mind a magyar és bolgár határrendészeti szerveket. A kódex szerint minden utas iratait tüzetesen át kell vizsgálni és összevetni a Schengeni Információs Rendszerrel (SIS) – azokét is, akik valamely tagország polgáraiként szabadon mozoghatnak az unión belül.

Default thumbnail
Előző sztori

Mike Pence alelnök közleményben cáfolta, hogy elnökségre pályázna

Default thumbnail
Következő sztori

Az izraeli kormány be akarja zárni az Al-Dzsazíra helyi irodáját

Legutóbbi hasonló cikkek