Cédrus Liget Lakópark: kompromisszumra törekednek a kivitelezők a lakosokkal + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

cedrusliget_lakossagi_forum004kf

Érvek és ellenérvek – lakossági fórumot szervezett az Élhető Szegedért Egyesület a Cédrus Liget Lakópark építésével kapcsolatban szerdán. A tervek szerint a modern építészet és a technológia legjavát magába foglaló lakókörnyezetet alakítanak ki a belváros szívében októbertől.

A régi kábelgyár területén rövidesen felépülhet az európai viszonylatban is egyedülállónak tekinthető innovatív lakópark. A lakossági fórumot életre hívó Élhető Szegedért Egyesület részéről Hlavati István ismertette az esemény apropóját, a megjelent több mint száz érdeklődő előtt. Kiemelte, a Cédrus Liget Lakópark látványtervei számos kérdést vetnek fel a környéken lakókban, melyre még az építkezés megkezdése előtt kérnék a válaszokat. Véleménye szerint a Huszár, Bakay Nándor, a Mura és a Rigó utca által határolt hat hektáros területre tervezett komplexum közel 600 lakása, annak későbbi lakói, a megnövekedő gépjárműforgalom olyan pluszterhet róhat erre a városrészre, amely beláthatatlan következményekkel járhat.

Lekeny György, a beruházó Cédrus Liget Szeged Kft. ügyvezető igazgatója eleget téve a meghívásnak bemutatta a lakópark látványterveit, kitérve a legfontosabb adatokra. Hangsúlyozta, az utóbbi időben Szegeden számos új munkahely létesült, igény van új lakásokra, irodahelyiségekre. Bara Ákos tervezővel mertek nagyot álmodni. Modern, kortárs, a hagyományoktól eltérő építészeti elemeket kívántak felvonultatni a 30 milliárdos gigaberuházás terveit illetően. Lekeny kitért rá, lakásonként legfeljebb két személyautónak biztosítanak helyet a lakópark alatt kialakított mélygarázsban. Törekedtek arra, hogy a “felszínen” ne szaporodhasson meg azok száma. Hangsúlyozta, a belváros elérhetősége miatt nem feltétlenül az autót választják közlekedésük eszközéül az új lakók. A beruházást csak abban az esetben kezdik el októberben, ha lakások 30 százalékára előszerződést kötnek, amennyiben erre a piac megfelelő érdeklődést mutat. Lekeny György véleménye szerint 2019 végéig megépítenék az üzletsort is magában foglaló komplexumot.

A lakosok számos kérdést fogalmaztak meg a lakópark terveinek bemutatását követően. Az Élhető Szegedért Egyesület képviseletében Bencsik Krisztina felhívta arra a figyelmet, az új lakópark területe más építési besorolást kapott, a későbbiekben így jelentősen megváltozhat a városrész látképe. Kérdésként felvetette, a város vezetése mennyiben mérte fel azt, hogy a lakóövezet jelenlegi infrastruktúrája képes-e eleget tenni a jövőben fokozódó terheknek. A tervezett lakókomplexum szomszédságában élők emellett arra voltak még kíváncsiak, a Cédrus Liget Lakópark milyen közvetlen hatással bírhat lakóházaikra, a környék forgalmára, illetve milyen további kellemetlenségek érhetik őket az építkezés időszakában, majd a beruházás elkészülte után az új lakók beköltözésével.

Az eseményen részt vett továbbá B. Nagy László országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos, Nógrádi Tibor (Fidesz – L.É.T.) és Lauer István (MSZP) önkormányzati képviselő is. Kérték a lakosokat, fogalmazzák meg kérdéseiket, melyeket továbbítanak az önkormányzat felé.

Lekeny György az eseményt lezárva elmondta, nem szándéka kellemetlenséget okozni az itt élőknek, törekszenek a kompromisszumra. A lakossági fórum és az elindított párbeszéd ennek a lehetőségét adta meg.

no images were found

Előző sztori

Vízilabda: Märcz Tamás kihirdette vb-csapatát

Következő sztori

A jó dinnye nem ismer határokat + FOTÓK