Állami jegy nélkül meg se próbáljunk pecázni

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

algyo_horgaszto17_gs

Horgászati tevékenység kizárólag állami jegy birtokában folytatható. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ismét figyelmeztette a horgásztársadalmat a jogszabályi keretekre, a bírság elkerülése érdekében is érdemes ezeket betartani.

Súlyos szankciókat vonhat maga után, amennyiben állami horgászengedély nélkül várnak a sporttársak kapásra a vízparton. A NÉBIH friss közleményében olvasható, hazánkban minden olyan vízterület, ahol a hal életfeltételei biztosítottak, halgazdálkodási vízterületnek minősül. A nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen horgászati tevékenység csak állami horgászjegy és névre szóló területi engedély mellett folytatható, míg nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen állami jegy birtokában engedélyezett a horgászat. Utóbbi feltétel vonatkozik a magántulajdonban lévő horgásztavakra is.

A szegedi Herman Ottó Horgászegyesület elnöke, Kemény András kérdésünkre válaszolva elmondta, az állami jegy megléte nem pusztán kötelezettség.

„Az állami horgászengedély kiváltását a horgászvizsga letételéhez, annak meglétéhez kötik. A horgászok ismeretet szereznek többek között a törvényi előírásokról, a halfajokról és a halakkal való kíméletes bánásmódról is” – emelte ki.

Az elnök elmondta, a magántavak tulajdonosai is élvezhetik az állami jegy kiváltásának kötelezettségeit, ugyanis így olyan horgászok ülnek le a vízpartra, akik az alapismeretek birtokában vannak, jó eséllyel kíméletesebben bánnak a kifogott halakkal. Kemény András hangsúlyozta, az egyesület berkeiben is törekednek megismertetni a fiatal horgászokkal a legfontosabb halvédelmi ismereteket, a közelmúltban táborozó gyermekeknek nyújtottak elméleti és gyakorlati felkészítést.

Az elnök tapasztalatai szerint a hazai horgászkultúrát érintő pozitív előrelépésről beszélhetünk az utóbbi néhány évet alapul véve, azonban még további erőfeszítések szükségesek.

Előző sztori

Vízilabda: a nemzeti csapat sikere lobog Török Béla szeme előtt

Következő sztori

Életre szóló élményekkel tértek haza a gyerekek a kisifis bibliatáborból + FOTÓK