/

Varga Mihály: erősítenék a visegrádi országok és a közép-ázsiai térség együttműködését

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarország nemcsak nemzeti, hanem a visegrádi országok (V4) szintjén is erősítené a közép-ázsiai térséggel meglévő kapcsolatokat, ezért V4-Közép-Ázsia együttműködési platform kialakítását kezdeményezi – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter magyar újságíróknak vasárnap Asztanában, kazahsztáni látogatásának utolsó napján, miután megbeszélést folyatott Kajrat Abdrakhmanov kazah külügyminiszterrel.

Varga Mihály azt mondta: a visegrádi négyek – Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország – nemcsak az Európai Unióban, hanem alkalmanként az EU-n kívüli diplomáciában is szorosan együttműködnek, Közép-Ázsiában pedig vezető szerepe van Kazahsztánnak.

Az elképzelések szerint a jó magyar-kazah együttműködést kiterjesztenék regionális szintre, a megbeszélésen a kazah külügyminiszter jelezte, hogy partnerek ebben – tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter. Hangsúlyozva, hogy ilyen együttműködési formán keresztül az érintett országoknak több lehetőségük nyílna a gazdasági kapcsolatok erősítésére.

A nemzetgazdasági miniszter tájékoztatása szerint a kazah külügyminiszter megerősítette, hogy Kazahsztán továbbra is szoros gazdasági és üzleti együttműködést kíván folytatni Magyarországgal. A kazah-magyar mezőgazdasági befektetési alap előkészített három projektet, amelyek hamarosan megkezdődhetnek. A várakozások szerint a héten megnyitott Budapest-Asztana közvetlen légi járat segít az üzleti együttműködés erősítésében is.

A nemzetgazdasági miniszter a megbeszélésről szólva kitért arra: Magyarország és Kazahsztán is részese a kínai kezdeményezésre elindult “egy övezet-egy út” programnak, és látnak lehetőséget arra, hogy a közlekedési infrastruktúra fejlesztésével Kazahsztán lehessen a kínai áruk belépési pontja, az európai kilépési pontja pedig Magyarország.

Előző sztori

Bántalmazták Drávapiski polgármesterét, a rendőrség csoportos garázdaság miatt nyomoz

Következő sztori

A kormány szerint elfogadhatatlan, hogy a DK bírákat és ügyészeket fenyeget