Közélet

Varga Mihály: erősítenék a visegrádi országok és a közép-ázsiai térség együttműködését

Varga Mihály: erősítenék a visegrádi országok és a közép-ázsiai térség együttműködését

2017. június 11., vasárnap
Varga Mihály: erősítenék a visegrádi országok és a közép-ázsiai térség együttműködését

Magyarország nemcsak nemzeti, hanem a visegrádi országok (V4) szintjén is erősítené a közép-ázsiai térséggel meglévő kapcsolatokat, ezért V4-Közép-Ázsia együttműködési platform kialakítását kezdeményezi - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter magyar újságíróknak vasárnap Asztanában, kazahsztáni látogatásának utolsó napján, miután megbeszélést folyatott Kajrat Abdrakhmanov kazah külügyminiszterrel.

Varga Mihály

azt mondta: a visegrádi négyek - Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország - nemcsak az Európai Unióban, hanem alkalmanként az EU-n kívüli diplomáciában is szorosan együttműködnek, Közép-Ázsiában pedig vezető szerepe van Kazahsztánnak. Az elképzelések szerint a jó magyar-kazah együttműködést kiterjesztenék regionális szintre, a megbeszélésen a kazah külügyminiszter jelezte, hogy partnerek ebben - tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter. Hangsúlyozva, hogy ilyen együttműködési formán keresztül az érintett országoknak több lehetőségük nyílna a gazdasági kapcsolatok erősítésére. A nemzetgazdasági miniszter tájékoztatása szerint a kazah külügyminiszter megerősítette, hogy Kazahsztán továbbra is szoros gazdasági és üzleti együttműködést kíván folytatni Magyarországgal. A kazah-magyar mezőgazdasági befektetési alap előkészített három projektet, amelyek hamarosan megkezdődhetnek. A várakozások szerint a héten megnyitott Budapest-Asztana közvetlen légi járat segít az üzleti együttműködés erősítésében is. A nemzetgazdasági miniszter a megbeszélésről szólva kitért arra: Magyarország és Kazahsztán is részese a kínai kezdeményezésre elindult "egy övezet-egy út" programnak, és látnak lehetőséget arra, hogy a közlekedési infrastruktúra fejlesztésével Kazahsztán lehessen a kínai áruk belépési pontja, az európai kilépési pontja pedig Magyarország.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.